Γεωργακοπούλου Βένα
Ζουμπουλάκης Γιάννης
Κατσουνάκη Μαρία
Τσίμας Παύλος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
27/04/2024
Διάρκεια
00:41:04
Εκδήλωση
Ίχνη Αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Χώρος
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Διοργάνωση
Ερευνητικό Δίκτυο για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου
Πανεπιστήμιο Πατρών
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "Αναπαράσταση"
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
Θόδωρος Αγγελόπουλος, Theo Angelopoulos, Κινηματογράφος, ποιητική, φιλοσοφία, εικόνα, Jean-Luc Godard, Πλάτωνας, Ο Θίασος, ηθοποιός, Οι κυνηγοί, ιστορία, τέχνη, Η Εκπομπή
Στις 27 Απριλίου 1935 γεννιέται στην Αθήνα ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη το νεοϊδρυθέν «Ερευνητικό Δίκτυο για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου» διοργανώνει την πρώτη του δημόσια εκδήλωση. Η ημερίδα με τίτλο Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Απριλίου 2024, στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Στόχος της συνάντησης ήταν να διασταυρωθούν ερευνήτριες και ερευνητές που ασχολούνται με το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του, καθώς και με τους φίλους και την οικογένειά του, σε μια παραγωγική διαδικασία που θα αναδείξει νέα ερωτήματα και προσεγγίσεις.
Τι αποτυπώματα αφήνει στον χώρο, τη μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά η καλλιτεχνική δραστηριότητα του Θόδωρου Αγγελόπουλου; Με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει η διαχείρισή της; Ποιες πτυχές της ζωής και της δραστηριότητάς του φωτίζονται μέσα από το αρχείο του; Ποια είναι η κινηματογραφική του γλώσσα και ποια η σχέση του με την Ιστορία; Πώς περιγράφουν την επαγγελματική τους σχέση ηθοποιοί και συνεργάτες; Με ποια λόγια τον περιγράφουν οι συμμαθητές και η παρέα του; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες στην ημερίδα με αντικείμενο την κληρονομιά του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.
Στην ημερίδα παρουσιάζουν κεντρικές εισηγήσεις δύο πρόσωπα που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Πρόκειται για τον Βρασίδα Καραλή, Επικεφαλής της Έδρας Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ και συγγραφέα του βιβλίου Theo Angelopoulos: Filmmaker and Philosopher. Bloomsbury Publishing, 2023 και τη Sylvie Rollet, Ομότιμη Καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πουατιέ στη Γαλλία και συγγραφέα του βιβλίου Voyage à Cythère. La poétique de la mémoire d’Angelopoulos. Éd. L’Harmattan, coll. Esthétiques, 2003. Πέρα από τις ανακοινώσεις των ερευνητών και ερευνητριών, στο πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνονται στρογγυλά τραπέζια με τη συμμετοχή ηθοποιών, συνεργατών, δημοσιογράφων, κριτικών και προσωπικών φίλων του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Το «Ερευνητικό Δίκτυο για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου» συγκροτήθηκε το 2022 και αποτελεί σύμπραξη του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (και του ΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής-Εκπαίδευση με χρήση Νέων τεχνολογιών») του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (και του ΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής: Ζητήματα Ιστορίας, Ιστορικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής») του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, στην οποία διαχειριστές είναι μέλη της οικογένειας του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Στόχοι του Δικτύου είναι, μεταξύ άλλων, η διεπιστημονική μελέτη των ποικίλων πτυχών του καλλιτεχνικού έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η εγχώρια και διεθνής διάχυση, επικοινωνία και εκπαιδευτική αξιοποίηση της νέας γνώσης που προκύπτει από την έρευνα στο καλλιτεχνικό, στο φοιτητικό και στο ευρύ κοινό, όπως και στην κοινότητα των εκπαιδευτικών, καθώς και η ανάδειξη του έργου του κινηματογραφιστή στο ιστορικό του πλαίσιο.
Γεννημένος τον Μάρτιο του 1965, ο Γιάννης Ζουμπουλάκης σπούδασε δημοσιογραφία στην Ελλάδα και στην Αμερική και βρίσκεται στον χώρο του ελληνικού Τύπου από το 1987. Από το 1987 ως το 1999 είχε συνεργασίες με εβδομαδιαία και μηνιαία έντυπα όπως τα περιοδικά ΤΗΛΕΡΑΜΑ, TV ZAPPING, ΣΙΝΕΜΑ και ΜΕΤΡΟ. Από το 1999 είναι ο κριτικός κινηματογράφου και υπεύθυνος των κινηματογραφικών θεμάτων της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ με συνεργασίες στα έντυπα που εκδίδονται μαζί με το Κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας (ΒΗΜΑgazino, BHMAdonna κ.ά.).
Η Μαρία Κατσουνάκη είναι δημοσιογράφος.
Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1953.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάστηκε για λίγο ως δικηγόρος και από το 1980 δημοσιογραφεί. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, παρουσιάζει ενημερωτικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και είναι σύμβουλος έκδοσης της Huffington Post Greece.
Διετέλεσε επί χρόνια συντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ στον Ριζοσπάστη και ήταν διευθυντής της εφημερίδας Πρώτη, του περιοδικού Ταχυδρόμος και του ραδιοφωνικού σταθμού "902 Αριστερά στα FM".
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε το 1993 με την εκπομπή Μετρό, που προβαλλόταν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Mega Channel παρουσιάζοντας τις εκπομπές Το μήλον της έριδος και Video. Αμέσως μετά εργάστηκε στην κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ) και επέστρεψε μερικά χρόνια αργότερα στο Mega με την εκπομπή Έρευνα. Στο παρελθόν συνεργάστηκε με τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 όπου παρουσίαζε την εκπομπή Ημερολόγιο Σαββάτου.
Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Κατερίνα Πουλοπούλου και έχει δύο κόρες.
Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Ο φερετζές και το πηλήκιο" (εκδόσεις Μεταίχμιο) ένα πολιτικό μυθιστόρημα της ελληνικής τηλεόρασης. Ο δημοσιογράφος συγκέντρωσε τεκμηριωμένο υλικό, μέσα από το οποίο καταγράφει την ιστορία και την σχέση της πολιτικής με την τηλεόραση.