Αλογοσκούφης Γεώργιος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
29/05/2018
Διάρκεια
66:53
Εκδήλωση
Σεμινάρια Jean Monnet - Εαρινό Εξάμηνο 2017-2018 - 22η περίοδος “Με ποιο πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης θα πορευτεί η χώρα;"
Χώρος
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Διοργάνωση
Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης - Σχολή Οικονομικών Επιστημών - ΟΠΑ
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα, ευρώ, ευρωζώνη, ελληνική οικονομία, οικονομική ανάπτυξη, εξωτερικός δανεισμός, αποσταθεροποίηση, προσαρμογή, ανάκαμψη
Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν την δημιουργία της ζώνης του ευρώ οδήγησε σε μια μεγάλη περίοδο στασιμότητας ή ελάχιστης ανάπτυξης. Μόνο μετά τη δημιουργία του ευρώ, και για τα πρώτα δέκα χρόνια, κατόρθωσε η ελληνική οικονομία να απολαύσει ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο η ταχύτερη αυτή ανάπτυξη βασίστηκε στον εξωτερικό δανεισμό, λόγω της σημαντικής μείωσης των επιτοκίων που επέφερε η συμμετοχή στην ευρωζώνη.
Το οκταετές πρόγραμμα προσαρμογής που υιοθετήθηκε στον απόηχο της κρίσης του 2010 έχει, μέχρι στιγμής, αποδειχθεί μία παταγώδης αποτυχία, καθώς οδήγησε σε μία υπεροκταετή μεγάλη ύφεση πρωτοφανούς διάρκειας και βάθους. Ενώ οι προηγούμενες αστοχίες της οικονομικής πολιτικής μπορεί να αποδοθούν σχεδόν αποκλειστικά σε επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων, η αποτυχία αυτή δεν έχει αμιγώς ελληνικά χαρακτηριστικά, καθώς είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των σχεδιασμών και των εσωτερικών αντιφάσεων της ζώνης του ευρώ.
Τι μπορεί να γίνει τώρα καθώς το πρόγραμμα αυτό οδεύει προς την ολοκλήρωσή του;
Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ανασχεδιασμένο, αξιόπιστο και συνεπές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, με προσδοκώμενη διάρκεια και ευρύτερη στόχευση από αυτή μιας κυβερνητικής θητείας, που να γίνει αποδεκτό και από τους Ευρωπαϊκούς “θεσμούς”. Στόχευσή του πρέπει να είναι η ανάκαμψη των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, χωρίς όμως εκ νέου διεύρυνση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν, ακόμη και στην περίπτωση που ξεπεραστούν οι εσωτερικές πολιτικές αντιθέσεις, θα μπορέσουν να ξεπεράσουν και οι εταίροι και δανειστές μας τα δικά τους ιδεολογικά και πολιτικά στερεότυπα και περιορισμούς.
Ο Γιώργος Αλογοσκούφης είναι Καθηγητής στην Έδρα Κωνσταντίνος Καραμανλης του Fletcher School, Tufts University και Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από τον Σεπτέμβριο του 1996 έως τον Οκτώβριο του 2009 ήταν μέλος της Βουλής των Ελλήνων.
Από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Ιανουάριο του 2009 διετέλεσε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
Από το 1992 έως και το 1993 διατέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
Από το 1984 έως το 1992 διατέλεσε Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Αποφοίτησε με άριστα από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1977) και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (M.Sc. 1978, Ph.D. 1981, London School of Economics).
Έχει εκδώσει πέντε βιβλία και πάνω από 40 εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε μερικά από τα πιο σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά (American Economic Review, the Journal of Political Economy, the Economic Journal, the European Economic Review, the Journal of Monetary Economics and the Journal of Money, Credit and Banking) με πολλές αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία.
Τα ερευνητικά και συγγραφικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάλυση του πληθωρισμού και της ανεργίας, στα νομισματικά και συναλλαγματικά καθεστώτα, στα οικονομικά της ανάπτυξης και στη μακροοικονομική θεωρία και πολιτική.
Το 1981, η διδακτορική του διατριβή βραβεύτηκε με το βραβείο Sayers του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το 2002, το βιβλίο του "Η Δραχμή: Από τον Φοίνικα στο Ευρώ" βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Έχει εργασθεί ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διεθνούς Τραπέζης. Υπήρξε ερευνητικός εταίρος του Κέντρου των Οικονομικών της Εργασίας στο London School of Economics και του Centre for Economic Policy Research (CEPR). Μεταξύ 1994 και 1998 υπήρξε εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Εταιρείας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου 1955. Είναι παντρεμένος με τη Δίκα Αγαπητίδου με την οποία έχουν τρία παιδιά.