Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Ελλάδα Μετά / Κύκλος 2: Τα εκ των ων ουκ άνευ – Δημοσιονομικές και Χρηματοπιστωτικές Προϋποθέσεις

Παγουλάτος Γιώργος, Ξαφά Μιράντα, Διασάκος Θόδωρος, Στρατόπουλος Γιώργος, Προκοπάκης Γιώργος, Κουτσομύτης Γιάννης

12 Ιουνίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 97:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 983
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

 Περιλήψεις των ομιλιών αυτής της ενότητας:

Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Είναι σαφές νομίζω σε όλους μας, ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι η χώρα μας χρεοκόπησε εξαιτίας των ξένων αλλά κανείς δε θα είχε δίκιο να έλεγε ότι η χώρα μας χρεοκόπησε μόνο εξαιτίας των δικών μας λαθών. Η προοπτική της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων είναι μία θετική πρόκληση για την ΕΕ, αλλά μια πρόκληση κινδύνου για μία χώρα όπως η Ελλάδα η οποία κινδυνεύει να βρεθεί εκτός του στενότερου κύκλου ενοποίησης. Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι το πιθανότερο σενάριο για την Ελλάδα. Αλλά υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος αν η Ελλάδα καταλήξει σε μία κατάσταση παρατεταμένης εξαίρεσης, οι υπόλοιποι να προχωρήσουν χωρίς εμάς. Η εθνική στρατηγική προσπάθεια πρέπει να κατατείνει στο να μειώσουμε το ταχύτερο δυνατόν αυτή την απόκλιση. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα χωρίς σωτηρία, αλλά πρέπει να παράγει εξαιρετικά δραστικές μεταρρυθμίσεις. Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα χρηματοπιστωτικό κατακερματισμό, είναι αναγκαίο να προχωρήσει η δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική ενοποίηση στην Ευρωζώνη.

Μιράντα Ξαφά, Senior scholar Centre for International Governance Innovation (GIGI)

Ύστερα από τρία μνημόνια το πολιτικό σύστημα δεν έχει καταφέρει να λύσει τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα (πολυνομία, γραφειοκρατία, υπερ-ρύθμιση αγορών). Η ανάπτυξη την περίοδο πριν την χρηματοπιστωτική κρίση δεν ήταν διατηρήσιμη διότι στηρίχτηκε απόλυτα στην κατανάλωση με δανεικά. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν την προσφορά, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στην τόνωση της ζήτησης – δηλ. στις πολιτικές που προκάλεσαν την κρίση. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η λιτότητα, αλλά η ανταγωνιστικότητα.

Θεόδωρος Διασάκος, Λέκτορας Χρηματοοικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Stirling

Πρέπει να αποπληρώνουμε τα χρέη μας χωρίς να μας δανείζουν και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πρωτογενή πλεονάσματα. Θα πρέπει επιτέλους να κάνουμε μία αποκατάσταση της αλήθειας για το χρέος, για να αποπληρωθεί ένα τέτοιο χρέος είναι απαραίτητη εθνική προσπάθεια - επομένως εθνική συνειδητοποίηση και συναίνεση για το μέγεθος της προσπάθειας αυτής κι εθνική ομάδα για την διαπραγμάτευσή της με τους πιστωτές. Ριζικές μεταρρυθμίσεις, γενναίες πολιτικές κι επιμέρους μέτρα είναι μεν απαραίτητα όμως δεν συνάδουν με εθνική συναίνεση αφού ο καταμερισμός κόστους κι όφελους δεν είναι ποτέ ισομερής ούτε για κοινωνικές ομάδες ούτε για τομείς της οικονομίας. Άρα η διαπραγμάτευση πρέπει να εστιαστεί στα ποσά και το χρονικό διάστημα αποπλήρωσης. Χρωστάμε χρηματικά ποσά άρα πρέπει να διαπραγματευτούμε χρηματικά ποσά.

Γιώργος Στρατόπουλος, Αναλυτής

Ασφαλιστικό, Φορολογικό και Μεταρρυθμίσεις διαπλέκονται.

Αναμορφώνουμε το φορολογικό μειώνοντας το αφορολόγητο. Και την ίδια στιγμή διατηρούμε την αντιπαραγωγική δομή των ασφαλιστικών εισφορών και καταλήγουμε σε δυσανάλογα υψηλή φορολογική επιβάρυνση των χαμηλόμισθων.

Μεταρρυθμίζουμε το ασφαλιστικό ενοποιώντας τα Ταμεία. Και την ίδια στιγμή διατηρούμε την αντιαναπτυξιακή δομή των ασφαλιστικών εισφορών και έτσι με την ενοποίηση μεταδίδουμε  το πρόβλημα σε ένα ακόμα κομμάτι της οικονομίας.

Με μισές μεταρρυθμίσεις  δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις στο δημοσιονομικό πεδίο χαράσσοντας στρατηγικές προτεραιότητες, γιατί δεν υπάρχουν λεφτά για να τα κάνουμε όλα, όπως θα επιθυμούσαμε.

Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένο οικονομικό σχεδιασμό, χωρίς εσωτερικές αντιφάσεις, με  προτεραιότητα στην απασχόληση, στην ανάπτυξη, στο δημογραφικό και στην αποτελεσματική κοινωνική προστασία.

Γιώργος Προκοπάκης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Ο κ. Προκοπάκης παρουσίασε το οικονομικό ισοζύγιο του Μνημονίου και τις ανάγκες χρηματοδότησης πέραν των χρεολυσίων. Η διαχείριση (διαπραγμάτευση 2015, θηριώδες πλεόνασμα) έχει αυξήσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου στραγγαλίζοντας τη  ρευστότητα της οικονομίας. Η διαπραγμάτευση για τα μέτρα χρέους οδηγεί στη χρήση μεγάλου μέρους των απομενόντων πόρων του μνημονίου στην ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ παρατείνει την οικονομική ασφυξία στη χώρα. Θεωρεί απαραίτητη την παρέμβαση στη διαπραγμάτευση των επομένων μηνών στην κατεύθυνση περιορισμού των παρεμβάσεων στο χρέος στην κεφαλαιοποίηση των τόκων της περιόδου χάριτος και την εξασφάλιση νέας δεκαετούς περιόδου χάριτος, ενώ όλοι οι απομένοντες πόροι να διοχετευθούν προς τη διευθέτηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, εν σειρά: ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, repos (υποχρεωτικός δανεισμός από φορείς του δημοσίου), έντοκα γραμμάτια (ρευστότητα τραπεζών). Εάν παραμείνουν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, στο άμεσο μέλλον προκύπτουν ανάγκες πρόσθετου πλεονάσματος και μέτρων. Αντιθέτως, η εξόφλησή τους θα λειτουργήσει ως σοκ ρευστότητας προς την οικονομία με θετικό αντίκτυπο σε όλους τους τομείς, ΑΕΠ, ανεργία, ασφαλιστικά έσοδα.

(Επιμέλεια περιλήψεων: Μαρία Μαντζώρου, δημοσιογράφος)
 

Παγουλάτος Γιώργος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ

Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, και μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe. Έχει διατελέσει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.

Έχει εκτενή συμβουλευτική εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Συμμετέχει τακτικά ως προσκεκλημένος ομιλητής (keynote speaker) σε διεθνή συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λ. Παπαδήμου και Π. Πικραμμένου (2011-2012).

Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη. Κρίση της Ευρωζώνης. Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική. Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.

Ιστότοπος του Γιώργου Παγουλάτου

Ξαφά Μιράντα Διευθύνουσα Σύμβουλος της E.F. Consulting - Ερευνήτρια, Center for International Governance Innovation (CIGI)

Η Μιράντα Ξαφά ξεκίνησε την καριέρα της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσινγκτον το 1980, όπου επικεντρώθηκε στα σταθεροποιητικά προγράμματα στη Λατινική Αμερική. Το 1991-1993 εργάστηκε ως Διευθύντρια του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα και, εν συνεχεία, εργάστηκε ως αναλύτρια των διεθνών αγορών στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την περίοδο 2004-2009 και εν συνεχεία στέλεχος της I.J. Partners με έδρα την Γενεύη, είναι τώρα διευθύνουσα σύμβουλος της E.F. Consulting στην Αθήνα και ερευνήτρια του Center for International Governance Innovation (CIGI). Έχει διδάξει οικονομικά στο πανεπιστήμιο Pennsylvania των ΗΠΑ, όπου έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και στο Princeton και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες πάνω σε διεθνή οικονομικά θέματα.

Διασάκος Θόδωρος Λέκτορας Χρηματοοικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Stirling
Στρατόπουλος Γιώργος Αναλυτής

Γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Μετά το Βαρβάκειο, στο Φυσικό Αθήνας, κι από κει στο Φυσικό της Κρήτης (MSc. Φυσικής). Συνέχισε στο Durham της Αγγλίας (MSc. στη Φυσική Υψηλών Ενεργειών) και επέστρεψε στο Φυσικό Κρήτης (Ph.D. στη Θεωρητική Φυσική).

Το 1998 μπήκε στον χρηματοοικονομικό τομέα όπου παρέμεινε ως το 2014. Ενδιαμέσως δίδαξε Financial Engineering στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2002-2003) και απ΄ το 2009 ως το 2014 υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος της Millennium ΑΕΔΑΚ.

Προκοπάκης Γιώργος Χημικός Μηχανικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Ο Γιώργος Προκοπάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1955. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ (1978). Διδάκτορας University of Pennsylvania (1982). Καθηγητής στο SEAS Columbia University, NY (1982-88). Από το 1990 είναι βασικός μέτοχος και Τεχνικός Διευθυντής της εταιρείας συμβούλων SPEC A.E. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με θέματα αναδιοργάνωσης επιχειρήσεων, διαχείρισης πληροφοριών και χρηματοοικονομικά.

Ασχολήθηκε με επενδύσεις τεχνολογίας, θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και ανάπτυξης επιχειρήσεων. Διετέλεσε CEO της Θήτα Μικροηλεκτρονική (1994-2001) και Director της Theta Micro (2001-2008). Managing Director του κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών στη Ν.Α. Ευρώπη DFJ-Faros (2004-2007). Μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής του ΑΚΕΣ Climate Change Opportunities Greece. Σύμβουλος Διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (2007-2010).

Έχει αρθρογραφήσει εκτεταμένα για την ελληνική κρίση χρέους/ελλείμματος. Προέρχεται από την αριστερά και συνεργάζεται με τη Δράση-ΦιΣ.

Πρωταθλητής κολύμβησης με τον Ολυμπιακό ΣΦΠ και βαλκανιονίκης (1973).

Παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών.

Κουτσομύτης Γιάννης Αρθρογράφος, Aναλυτής

O Γιάννης Κουτσομύτης είναι αρθρογράφος-αναλυτής για ευρωπαϊκά θέματα και σκηνοθέτης-παραγωγός.

Σπούδασε γερμανικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα παραγωγής κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Από τον Νοέμβριο του 2017 είναι τακτικός αρθρογράφος και αναλυτής στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" με αντικείμενο τα ευρωπαϊκά θέματα και την γεωπολιτική της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι, επίσης, Διευθυντής του Kappa News.

Άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά σε ευρωπαϊκά έντυπα όπως η γερμανική εφημερίδα Die Zeit και η πορτογαλική Expresso, ενώ είναι συνεργάτης-σχολιαστής των τηλεοπτικών δικτύων France 24, BBC World Service, Al Jazeera, της δημόσιας τηλεόρασης της Ολλανδίας, του TRT World και του Press TV.

Δραστηριοποιήθηκε επί πολλά χρόνια στην Τηλεόραση και τον Κινηματογράφο και έχει τιμηθεί 4 φορές με Τηλεοπτικό Βραβείο ως "Παραγωγός της χρονιάς" για τις τηλεοπτικές σειρές "Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά", "Η αγάπη άρχισε μια μέρα", "Τα παιδιά της Νιόβης" και "Ματωμένα Χώματα".

Σχετικές ομιλίες

Η Ελλάδα Μετά / Κύκλος 1: Το Μεταρρυθμιστικό Πρόταγμα – Πολιτικές και Κοινωνικές Προϋποθέσεις  102:09

Ιουν 12, 2017

Η Ελλάδα Μετά / Κύκλος 1: Το Μεταρρυθμιστικό Πρόταγμα – Πολιτικές και Κοινωνικές Προϋποθέσεις

Φαναράς Στράτος Κουσούλης Λευτέρης Παπασαραντόπουλος Πέτρος Διαμαντόπουλος Θανάσης Πανταζόπουλος Ανδρέας Γεωργακόπουλος Θανάσης Χωμενίδης Χρήστος Κρουστάλλη Δήμητρα

Γλώσσα: Ελληνική

Η Ελλάδα Μετά / Κύκλος 5: Το διανοητικό κεφάλαιο υπό συνθήκες τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης 150:05

Ιουν 13, 2017

Η Ελλάδα Μετά / Κύκλος 5: Το διανοητικό κεφάλαιο υπό συνθήκες τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης

Μαστρογεωργίου Γιάννης Γραβάνης Αχιλλέας Γρυσπολάκης Ιωακείμ Κιντή Βάσω Φασουλής Σταμάτης Παυλάκης Γιώργος Ζαούδης Γιάννης Φαρμάκης Γρηγόρης Καλαμαράς Γιώργος Τζέκας Βαλεντίνος Καβάσαλης Πέτρος

Γλώσσα: Ελληνική

Η Ελλάδα Μετά / Κύκλος 4: Η επανάσταση του αυτονόητου – Πεδία ανάπτυξης 164:35

Ιουν 13, 2017

Η Ελλάδα Μετά / Κύκλος 4: Η επανάσταση του αυτονόητου – Πεδία ανάπτυξης

Βερνίκος Γεώργιος Διακουλάκης Νίκος Καλογήρου Γιάννης Καρτάλης Κωνσταντίνος Κρητικός Αλέκος Τσαυτάρης Αθανάσιος Ανδρεάδης Ανδρέας Βακάλης Αθανάσιος Γιαννίτσης Τάσος Φέσσας Θεόδωρος Δήμτσα Σοφία

Γλώσσα: Ελληνική