Μαυρομάτης Άρης
Γεωργακόπουλος Παναγιώτης
Μπένος Σταύρος
Χρηστάκης Μιχάλης
Πόγκας Δημήτρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
29/04/2015
Διάρκεια
36:51
Εκδήλωση
Καινοτομία για την κοινωνία – η λύση στην εξίσωση της οικονομικής ανάκαμψης. Οι κοινωνικοί επιχειρηματίες του δικτύου ashoka ανοίγουν νέους δρόμους για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή
Χώρος
Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Διοργάνωση
Ashoka
Robert Bosch Stiftung
Κατηγορία
Κοινωνία των Πολιτών
Ετικέτες
κοινωνική επιχειρηματικότητα, ανεργία, κοινωνική καινοτομία
Καινοτομία για την Κοινωνία: Κορυφαίοι κοινωνικοί επιχειρηματίες του δικτύου Ashoka από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική, συναντήθηκαν στην Αθήνα, για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τις καινοτόμες λύσεις τους σε πιεστικά κοινωνικά προβλήματα.
Η Αθήνα ήταν η πρωτεύουσα της κοινωνικής καινοτομίας, στις 29 και 30 Απριλίου. Κορυφαίοι κοινωνικοί επιχειρηματίες του δικτύου Ashoka από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική, παρουσίασαν στις 29 Απριλίου στην Τεχνόπολη, Δήμου Αθηναίων, τις καινοτόμες λύσεις τους σε πιεστικά κοινωνικά προβλήματα. Έδωσαν επίσης την ευκαιρία σε όποιον θέλει να υιοθετήσει τις λύσεις αυτές στην Ελλάδα, προσαρμόζοντας τες στην Ελληνική πραγματικότητα, να συναντηθεί και να συζητήσει μαζί τους στις 30 Απριλίου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ashoka Ελλάδας με την υποστήριξη του Ιδρύματος Robert Bosch και η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη, αποδεικνύοντας ότι το ενδιαφέρον στην Ελλάδα στρέφεται πλέον αργά αλλά σταθερά στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.
Καθώς οι προτεραιότητες της Ashoka στην Ελλάδα εστιάζουν στη θεματική της ανεργίας, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η σχετική πανευρωπαϊκή έρευνα της McKinsey Education to employment: Getting Europe’s youth into work, από τον Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, στέλεχος της εταιρίας στην Ελλάδα.
Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν κοινωνικές καινοτομίες από την Ελλάδα. Στον τομέα της εκπαίδευσης, ο Άρης Μαυρομμάτης, καθηγητής μαθηματικών, παρουσίασε την καινοτόμο προσέγγιση που εφαρμόζει στην διδασκαλία των μαθηματικών. Στον τομέα του πολιτισμού, ο Σταύρος Μπένος παρουσίασε το έργο του σωματείου «Διάζωμα».
Ο Άρης Μαυρομμάτης έχει σπουδάσει Μαθηματικά. Είναι επιστημονικός σύμβουλος στο Μουσείο Ηρακλειδών, διδάσκων στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο δια βίου τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και σύμβουλος παιδαγωγικού έργου σε Νηπιαγωγεία.
Κύριο αντικείμενο του είναι η έρευνα, η οποία εστιάζεται στην προσέγγιση των Μαθηματικών εννοιών μέσα από αλληλεπιδραστικά αντικείμενα και κυρίως των έργων Τέχνης. Έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με κριτική επιτροπή με περισσότερες από 30 εργασίες. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό με κύριο αντικείμενο τα Μαθηματικά, τη Φιλοσοφία και την Τέχνη. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες με θέματα εκπαιδευτικά και σχετικά με τον συμπληρωματικό ρόλο της εκφραστικότητας της Τέχνης και της λογικής των Μαθηματικών. Είναι συγγραφέας μαθηματικών βιβλίων και επιτομών για την διδασκαλία των Μαθηματικών μέσα από το περιβάλλον της Τέχνης.
Ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος είναι Associate Principal στο γραφείο της McKinsey & Company στην Αθήνα. Ξεκίνησε το 2006 και έχει εργαστεί στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τη Ρουμανία, τόσο για τον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα. Εστιάζει σε έργα λειτουργικής βελτιστοποίησης και λειτουργίας δικτύων στον τηλεπικοινωνιακό και χρηματοπιστωτικό κλάδο και είναι εκ των επικεφαλής του ευρωπαϊκού «Networkt ransformations service line». Έχει επίσης εργαστεί σε έργα υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, είναι εκ των επικεφαλής της έρευνας «Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά» της McKinsey για την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας και ήταν μέλος της ομάδας της μελέτης «Education to Employment» της McKinsey. Είναι επίσης εκ των επικεφαλής των ομάδων στελέχωσης και επαγγελματικής ανάπτυξης του γραφείου της Αθήνας.
Είναι απόφοιτος του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διαχείριση Πληροφοριακών Συστημάτων και Οικονομικές Σπουδές από το Erasmus School of Economics, Erasmus University Rotterdam, στην Ολλανδία.
Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στα Ευρωπαϊκά Θέματα και στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία (Masters). Με υποτροφία του ΝΑΤΟ εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του ΚΕΝΤ στην Αγγλία, όπου και αναγορεύτηκε σε Διδάκτορα Διεθνών Σχέσεων. Είναι Ειδικός Επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Από τον Ιανουάριο του 2007 είναι Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αμαρουσίου.
Από το 2011 είναι ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης».
Από το Σεπτέμβριο του 2014 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης.
Ειδικεύεται στα Ευρωπαϊκά Θέματα, στις σχέσεις της Ελλάδας με τις Βαλκανικές Χώρες και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, καθώς επίσης σε θέματα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και ειδικότερα στα Επιχειρησιακά Προγράμματα της χώρας και τις Κοινοτικές Χρηματοδοτήσεις.
Έχει διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος σε σειρά Υπουργείων. Παράλληλα έχει αναπτύξει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα και υπήρξε επιστημονικός συντονιστής σε πλήθος Κοινοτικών Προγραμμάτων.
Επίσης διαθέτει σημαντική διδακτική δραστηριότητα στην ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τα οικονομικά θέματα.