Balkenende Jan Peter
Φέσσας Θεόδωρος
Γλώσσα
Αγγλική, Ελληνική
Ημερομηνία
23/05/2016
Διάρκεια
56:06
Εκδήλωση
Η Ελλάδα πέρα από την Κρίση. Ισχυρή Βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη και Δουλειές (Βιομηχανικό Συνέδριο)
Χώρος
Ξενοδοχείο Hilton
Διοργάνωση
ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
βιομηχανικό συνέδριο, ελληνική οικονομία, βιομηχανική ανάκαμψη, ΑΕΠ, παραγωγικό πρότυπο, απασχόληση, θέσεις εργασίας, βιομηχανική πολιτική, εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα, ενιαία αγορά
Η ανάκαμψη της βιομηχανίας και η δημιουργία υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, είναι καίριο ζητούμενο, για τη μετάβαση της χώρας σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στην Ευρώπη, ο σχεδιασμός της νέας βιομηχανικής πολιτικής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με φιλόδοξους στόχους και κινητοποίηση σημαντικών επενδυτικών πόρων. Στην Ελλάδα, όμως η έξοδος από την κρίση έχει έκδηλη προϋπόθεση την υλοποίηση ευρύτατου πλέγματος πολιτικών που θα ανατρέψουν τα δεδομένα.
Η εκπόνηση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου αποτελεί αναγκαίο στόχο και αντικείμενο διαλόγου μεταξύ των φορέων της επιχειρηματικότητας και της πολιτείας.
Ο ΣΕΒ στηρίζοντας την προσπάθεια αυτή και συμμετέχοντας ενεργά, διοργάνωσε Βιομηχανικό Συνέδριο στις 23-24 Μαΐου 2016 στην Αθήνα με θέμα “Η Ελλάδα πέρα από την Κρίση. Ισχυρή Βιομηχανία για Καινοτομία, Ανάπτυξη και Δουλειές”
Το Συνέδριο, εξετάζει τις προϋποθέσεις και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για μία βιομηχανική στρατηγική στην Ελλάδα.
Σημαντικοί άξονες του Συνεδρίου είναι οι ακόλουθοι:
Γιατί να επιλέξω την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, όπου θα συζητηθούν η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές περιβάλλον, τα μαθήματα από την Ενιαία Αγορά και οι προκλήσεις για το μέλλον.
Πώς θα επενδύσω στην Ελλάδα, με εντοπισμό των απαραίτητων παρεμβάσεων για τη γεφύρωση του επενδυτικού χάσματος που αφήνει η κρίση και την αντιμετώπιση των αιτιών και συνεπειών της, ως θεμέλιος λίθος της οικονομικής επανεκκίνησης.
Πού θα επενδύσω με επίκεντρα το νέο υπόδειγμα της κυκλικής οικονομίας, ως ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη και το ρόλο των δυναμικών παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.
Στο συνέδριο πήραν μέρος ανώτατα στελέχη κορυφαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, εμπειρογνώμονες από μεγάλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας.
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει τις εναρκτήριες ομιλίες του Συνεδρίου, που είχαν τον κοινό τίτλο "Επιστροφή στην Ανάπτυξη: Επενδύσεις, Ανταγωνιστικότητα και Δουλειές" και πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια επισήμου δείπνου, στις 23 Μαΐου 2016.
Ομιλητές ήταν οι:
Prof. Jan Peter Balkenende, πρώην Πρωθυπουργός της Ολλανδίας
Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος, ΣΕΒ
Ο καθηγητής Jan Peter Balkenende (γεν. το 1956), είναι συνεργάτης της EY (Ernst & Young) από το 2011, με έμφαση στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, τα διεθνή θέματα και περιοχές και τη διασύνδεση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ενώ από το 2010 είναι καθηγητής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ και Πρόεδρος του International Advisory Board of Rotterdam, του Germany-Netherlands Forum και του Dutch Societal Alliance.
Ο καθηγητής Balkenende μελέτησε οικονομική και κοινωνική ιστορία και ολλανδικό δίκαιο, στο Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ. Απέκτησε διδακτορικό στα νομικά (τίτλος διατριβής: ‘Government Regulation and Civil Society Organisations’) και στη συνέχεια εργάστηκε στο Συμβούλιο Πανεπιστημίων της Ολλάνδίας, στο Ινστιτούτο Έρευνας του πολιτικού κόμματος CDA και ως καθηγητής μερικής απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ και υπήρξε μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Amstelveen, καθώς και της Κάτω Βουλής του ολλανδικού κοινοβουλίου.
Από το 2002 έως το 2010, ο Jan Peter Balkenende ήταν Πρωθυπουργός και Υπουργός Γενικών Υποθέσεων του Βασιλείου των Κάτω Χωρών και, υπό αυτή του την ιδιότητα, υπηρέτησε και ως πρόεδρος της «Πλατφόρμας Καινοτομίας».
Πριν γίνει πρωθυπουργός, δημοσίευσε μια σειρά από βιβλία και άρθρα σχετικά με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καινοτομίας, της συνεργασίας για την ανάπτυξη, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνικής ασφάλισης, των δημόσιων οικονομικών, της φτώχειας, της οικονομικής ανάπτυξης, της εμπιστοσύνης προς την οικονομία και του ρόλου του επιχειρηματικού τομέα στην κοινωνία.
Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ από πέντε πανεπιστήμια στην Ουγγαρία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Θεόδωρος Φέσσας είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και της Πρόεδρος, QUEST Συµµετοχών AE.
Eξελέγη Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ τον Μάιο του 2014, αφού διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Είναι επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του International Chamber of Commerce Hellas (ICC Hellas) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Μηχανολόγος‐ Ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι κάτοχος Master στη Θερμοδυναμική από το Πανεπιστήμιο του Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας.