Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Ελλάδα στο έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου

Rotolo Vincenzo

14 Μαρτίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 19:53 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1491
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Rotolo Vincenzo

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
14/03/2012

Διάρκεια
19:53

Εκδήλωση
Νικηφόρος Βρεττάκος 1912-2012

Χώρος
'Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Διοργάνωση
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
ποίηση, Νικηφόρος Βρεττάκος

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου έλληνα ποιητή και Ακαδημαϊκού Νικηφόρου Βρεττάκου, ο οποίος συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με τις πνευματικές, πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις του ελληνισμού κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, πλουτίζοντας την νεοελληνική γραμματεία μ’ ένα έργο που διακρίνεται για την εκφραστική του δύναμη, την έκταση και τη διαχρονική του εμβέλεια και επικεντρώνεται στην ανθρώπινη ύπαρξη, τη σημασία της αγάπης, την αναγκαιότητα της ειρήνη, τη μυστική αξία του φυσικού κάλλους, τη δύναμη της μνήμης και την ελληνικότητα όπως αυτή αποτυπώνεται στη γλώσσα και την παράδοση. Με την ευκαιρία της επετείου αυτής το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2012 ως «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου».

Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη», με την ευκαιρία του «Έτους Βρεττάκου» πραγματοποίησε στις 14 Μαρτίου 2012 ολοήμερο τιμητικό αφιέρωμα στο μεγάλο Λάκωνα ποιητή το οποίο περιλάμβανε προβολή ταινιών, εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων και ομιλίες διακεκριμένων μελετητών του έργου του.

Μιλώντας στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος αυτού, ο διαπρεπής ιταλός ελληνιστής και στενός φίλος του ποιητή Vincenzo Rotolo αναζητά, διατρέχοντας το έργο του Βρεττάκου, τη σχέση του με την Ελλάδα, οδηγημένος από την διαπίστωσή του ότι έχουμε να κάνουμε «μ’ έναν σύγχρονο κλασσικό ποιητή με το διπλό γνώρισμά ότι ενώ είναι πέρα ως πέρα συναισθηματικά δεμένος με τις ελληνικές του ρίζες, εμφορείται ταυτόχρονα με πραγματικό οικουμενικό πνεύμα διαλόγου με όλους τους ανθρώπους του κόσμου».

Rotolo Vincenzo Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Παλέρμο, Πρόεδρος του Σικελικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών

Ο διαπρεπής ιταλός νεοελληνιστής Vincenzo Rotolo, γεννήθηκε το 1931 στο Παλέρμο. Σπούδασε νέα ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς του και συνέχισε τις σπουδές του για ένα έτος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, οπότε και ήρθε σε επαφή με το έργο μεγάλων ελλήνων ποιητών και συγγραφέων όπως ο Σεφέρης , ο Ελύτης , ο Ρίτσος , ο Βρεττάκος, ο Παπατσώνης, ο Μυριβήλης , ο Βενέζης, κ.ά.


Μετά την επιστροφή του στην Ιταλία δίδαξε αρχικά στο Λύκειο Vittorio Emmanuele II, στο Παλέρμο για να αναδειχθεί στη συνέχεια υφηγητής και αργότερα καθηγητής της νέας ελληνικής γλώσσας και φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της γενέτειράς του και να καθιερωθεί ως δόκιμος μεταφραστής του έργου των Οδυσσέα Ελύτη, Νικηφόρου Βρεττάκου, Γιάννη Ρίτσου, Κωστούλας Μητροπούλου, Κώστα Στεργιόπουλου, κ.ά. Ιδιαίτερα με τον Νικηφόρο Βρεττάκο ανέπτυξε στενή προσωπική φιλία, τόσο στην Αθήνα όπου τον πρωτοσυνάντησε όσο και αργότερα στο Παλέρμο όπου κατέφυγε και έζησε αυτοεξόριστος ο ποιητής κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα.


Ο Vincenzo Rotolo είναι, από το 1991, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το ίδιο έτος αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1992 είναι Πρόεδρος του «Σικελικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών».

Σχετικές ομιλίες