Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Ελλάδα στον 20ό αιώνα

Ευθυμίου Δ. Μαρία

12 Ιανουαρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:33:07 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2518

Στην ιστορική, κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ομιλία της Πανεπιστημιακού Μαρίας Ευθυμίου με θέμα «Η Ελλάδα στον 20ο αιώνα», για τους σκοπούς της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή.

Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών και οι Φίλοι του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Στο περίφημο βήμα της αίθουσας έχουν βρεθεί ως ομιλητές επιφανείς ιστορικές προσωπικότητες, όπως ο Πιερ ντε Κουμπερτέν, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στην ομιλία της, η Καθηγήτρια Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού, Μαρία Ευθυμίου, αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορική διαδρομή της χώρας κατά τον 19ο αιώνα, αλλά και στους ανωτέρω πρωταγωνιστές, μεταξύ πολλών άλλων, συνδέοντας και αποκαλύπτοντας τις ρίζες των ιστορικών εξελίξεων του 20ού αιώνα.

Έμφαση δόθηκε ιδιαίτερα στο χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ελλήνων, όποτε βρίσκονται στο ύψος της επιτυχίας να κάνουν το παν για να πέσουν χαμηλά, με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνουν πάλι μεγάλο αγώνα για να ξανασηκωθούν!

Από το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, μέχρι τον Όθωνα, και από τους Βαλκανικούς Πολέμους έως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εθνικό Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πώς κινήθηκαν τα νήματα της Ιστορίας; Ποια ήταν τα κίνητρα, οι αποφάσεις και οι κομβικές στιγμές που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της χώρας; Με τον απλό, άμεσο, πυκνό και επιστημονικά τεκμηριωμένο της λόγο, η Μαρία Ευθυμίου ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια ενός ενθουσιώδους και προσηλωμένου κοινού, με αδρές γραμμές, την ιστορική πραγματικότητα της Ελλάδας του 19ου και 20ου αιώνα.

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή
Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή, ειδικώς αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο, ιδρύθηκε το 1972 για να προσφέρει μια θέση στον ήλιο στον άνθρωπο με εγκεφαλική παράλυση στην Ελλάδα.

Στο Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης «Πόρτα Ανοιχτή» προσφέρεται καθημερινά και δωρεάν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και προγραμμάτων για την εκπαίδευση, αποκατάσταση, ψυχαγωγία και κοινωνική ένταξη 240 παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με εγκεφαλική παράλυση.

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή έχει τιμηθεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών για το «πολύπλευρο κοινωνικό και προνοιακό της έργο», καθώς και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας.
Είναι Οργανωτικό Μέλος για την Ελλάδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εγκεφαλικής Παράλυσης (ICPS) και μέλος του European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD), της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και του «Δικτύου».

Ευθυμίου Δ. Μαρία Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε στην Λάρισα, το 1955.

Σπούδασε Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Πρώτου και Δευτέρου Κύκλου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά, αλβανικά.

Από το 1981 είναι μέλος του ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει Ελληνική Ιστορία της περιόδου της Τουρκοκρατίας, καθώς και Παγκόσμια Ιστορία. Στην παρούσα περίοδο βρίσκεται στην βαθμίδα της Τακτικής Καθηγήτριας. Από τη θέση αυτή, έχει διδάξει, επί 38 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές και εποπτεύσει δεκάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες, καθώς και διδακτορικά. Κατά την έναρξη λειτουργίας τους και προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες διδασκαλίας, έχει, κατά διαστήματα, διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς και στο Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε πολυάριθμα Διεθνή Συνέδρια Ιστορίας και μετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Έχει συμμετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, με πέντε ενότητες Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας.

Από το 2006 διδάσκει στο ευρύ κοινό -δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση- σε ολόκληρη την Αττική και την Ελλάδα (σε περίπου εξήντα Δήμους της χώρας, εικοσιπέντε εκτός Αθηνών –ανάμεσά τους και φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης), κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Την άνοιξη του 2016 -στο πλαίσιο συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών- δίδαξε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έναν κύκλο 19 τρίωρων μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά βρίσκονται καταγεγραμμένα στο BLOD.

Έχει συγγράψει και επιμεληθεί πέντε βιβλία Ιστορίας, ενώ άλλα δύο βρίσκονται υπό εκπόνησιν. Έχουν δημοσιευθεί περί τα εβδομήντα άρθρα της σε περιοδικά Ιστορίας, σε Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, σε ένθετα Ιστορίας. Έχουν δημοσιευθεί παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της, περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά, στον ημερήσιο και περιοδικό ελληνικό Τύπο.

Έχει αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel Angel –Nagler, σε τέσσερα βιβλία ποίησης που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ.

Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού”.

Είναι μητέρα δύο ξεχωριστών νεαρών ανδρών, του Γιωργή και του Ρήγα Χατζηλάκου, και γιαγιά της Μάγιας, της Έλενας και της Δανάης.

Είχε την ευλογία να είναι θυγατέρα δύο ακέραιων ανθρώπων, της Χριστίνας και του Δημήτρη Ευθυμίου˙ αδελφή ενός αγαπημένου αδελφού, του Πέτρου˙ μαθήτρια ενός σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου και ιστορικού, του Βασ. Βλ. Σφυρόερα.

Τέλος, έχει την τιμή να συγκαταλέγεται στον κύκλο των φίλων δεκάδων ζεστών, ουσιαστικών, αυθεντικών, ταλαντούχων, δημιουργικών, δοτικών και φωτεινών ανθρώπων - φίλων, συγγενών, συνορειβατών, συγκωπηλατών, συγχορευτών, συντραγουδιστών, συνοραματιστών, συνσυζητητών, συναδέλφων.

Σχετικές ομιλίες