Κιτροέφ Αλέξανδρος
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
17/03/2021
Διάρκεια
01:26:50
Εκδήλωση
CYA Virtual Lecture Series
Χώρος
Διαδικτυακή εκδήλωση
Διοργάνωση
Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών
Κατηγορία
Ιστορία
Ετικέτες
1821, Ελλάδα, Η.Π.Α., αμερικανικός φιλελληνισμός, Ελληνική Επανάσταση, ελληνικές επιτροπές, εθελοντής, Samuel Gridley Howe, κλασική Ελλάδα, Edward Everett, Nicholas Biddle
Η διάλεξη του Αλέξανδρου Κιτροέφ, Καθηγητή Ιστορίας στο Κολλέγιο Haverford και Μέλους του CYA Academic Advisory Roundtable , πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 2021 στο πλαίσιο των CYA Virtual Lecture Series. Προλόγισε ο Αλέξης Φυλακτόπουλος, Πρόεδρος του College Year in Athens/ΔΙΚΕΜΕΣ.
Η Ελλάδα του 1821 & η Αμερική: Ένα μήνυμα ελευθερίας
Το κύμα του φιλελληνισμού που κατέκλυσε τις ΗΠΑ με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 συνέβαλλε στη δημιουργία «ελληνικών επιτροπών» στη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια, και στην άφιξη αρκετών αμερικανών εθελοντών στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Samuel Gridley Howe, κάτοικος Βοστώνης. Αυτό που διευκόλυνε την εμφάνιση του φιλελληνισμού ήταν η γοητεία που ασκούσε στους Αμερικανούς η κλασική Ελλάδα, μέσα από την ελληνική αρχιτεκτονική, το ενδιαφέρον που υπήρχε για την ίδια την Ελλάδα, αλλά και οι πρώτες επισκέψεις Αμερικανών στη χώρα, όπως του Edward Everett από την Μασαχουσέτη, και του Nicholas Biddle από την Πενσυλβάνια. Επίσης αξιοσημείωτο ήταν και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα που έδειχνε όλη η Αμερική κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1820. Η παρουσίαση αυτή μας δίνει τη συνολική εικόνα όλων των παραμέτρων του αμερικανικού φιλελληνισμού και διερευνά τους λόγους για τους οποίους είχε τόσο μεγάλο εύρος και βάθος τη συγκεκριμένη περίοδο.
Ο Αλέξανδρος Κιτροέφ γεννήθηκε στην Αθήνα και σε ηλικία 14 ετών μετακόμισε στην Αγγλία όπου τελείωσε το σχολείο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Warwick, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Keele και διδακτορικό στη σύγχρονη ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, το 1986, άρχισε να διδάσκει στο Βυζαντινό & Νεοελληνικό Κέντρο του Queens College της Νέας Υόρκης και το 1990 δίδαξε στο Ωνάσειο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας στο Κολλέγιο Haverford της Φιλαδέλφειας, όπου δίδασκε στη βαθμίδα του Καθηγητή από το 1996.
Ο Κιτροέφ ειδικεύεται στη μελέτη της εθνικής ταυτότητας στη σύγχρονη Ελλάδα και τη διασπορά από την πολιτική μέχρι τον αθλητισμό. Έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία: The Greeks in Egypt, 1919-1937: Ethnicity & Class (London, 1989), Griegos en América (Madrid, 1992), Wrestling with the Ancients: Modern Greek Identity and the Olympics (New York, 2004), Ελλάς, Ευρώπη Παναθηναϊκός! 100 Χρόνια Ελληνική Ιστορία (New York, 2010), The Greeks and the Making of Modern Egypt (2019), Greek Orthodoxy in America: A Modern History (New York, 2020), The History of AHEPA 1922-2022.
Έχει συνεργαστεί με την σκηνοθέτιδα Μαρία Ηλιού ως ιστορικός σύμβουλος για τη δημιουργία πέντε ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων το «Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση 1821-1896», το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη στις αρχές του 2020. Είναι το πρώτο από μία σειρά πέντε ντοκιμαντέρ για την ιστορία της σύγχρονης Αθήνας.
Αυτή την περίοδο ασχολείται με τη συγγραφή ενός βιβλίου για την ιστορία των ελληνικών εστιατορίων στις ΗΠΑ.