Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Ελληνική Επανάσταση στη δημόσια ιστορία II

Σακκά Βασιλική, Κόκκωνας Γιάννης, Καραμανωλάκης Βαγγέλης, Στάθης Παναγιώτης, Κούκη Ελένη

19 Φεβρουαρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:48:06 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 414
Ομιλητές
Σακκά Βασιλική
Κόκκωνας Γιάννης
Καραμανωλάκης Βαγγέλης
Στάθης Παναγιώτης
Κούκη Ελένη

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
19/02/2021

Διάρκεια
01:48:06

Εκδήλωση
Ελληνική Επανάσταση, Εκπαίδευση και Συλλογική Μνήμη - Μεταμορφώσεις της σχολικής και της δημόσιας ιστορίας

Χώρος
Διαδικτυακό συνέδριο

Διοργάνωση
Ίδρυμα Λαμπράκη
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας - Πάντειο Πανεπιστήμιο
Όμιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα
Πρωτοβουλία 1821-2021

Κατηγορία
Ιστορία, Εκπαίδευση

Ετικέτες
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, Ελληνική Επανάσταση, 1821, εκπαίδευση, συλλογική μνήμη, σχολική Ιστορία, δημόσια ιστορία, σχολείο, δάσκαλος, διδακτική μέθοδος, εκπαιδευτικοί θεσμοί, ελληνικό σχολείο, πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ρομαντισμός, Καραγκιόζης, Σωτήρης Σπαθάρης, ελληνικός μεσοπόλεμος, Αριστερά, δεκαετία του '60, μεταπολίτευση, αυταρχικό καθεστώς, εθνική επέτειος, χούντα, 150 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, 1971

Το Ίδρυμα Λαμπράκη διοργάνωσε σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον Όμιλο για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα, ένα διεθνές διαδικτυακό συνέδριο με θέμα "Ελληνική Επανάσταση, Εκπαίδευση και Συλλογική Μνήμη. Μεταμορφώσεις της σχολικής και της δημόσιας ιστορίας" στις 18-19 Φεβρουαρίου του 2021, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021.

Το Συνέδριο, μεταξύ άλλων, ασχολείται με τα σχολεία, τους δασκάλους και τις διδακτικές μεθόδους στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς και τη διδασκαλία της Ελληνικής Επανάστασης στο ελληνικό σχολείο.

Ο στόχος του Συνεδρίου είναι τριπλός: (α) να διερευνήσει τις προεπαναστατικές μορφές της εκπαίδευσης καθώς και τη συγκρότηση των πρώτων εκπαιδευτικών θεσμών στη διάρκεια του Αγώνα και της καποδιστριακής περιόδου (β) να παρακολουθήσει τους τρόπους με τους οποίους η Ελληνική Επανάσταση διδάχτηκε στο ελληνικό σχολείο (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) από το 1834 μέχρι σήμερα και (γ) να διερευνήσει τις ποικίλες μορφές που πήρε η μνήμη της Επανάστασης στη δημόσια ιστορία.

Η Ελληνική Επανάσταση στη δημόσια ιστορία II

Συντονίστρια: Βασιλική Σακκά, Εκπαιδευτικός, τ. Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Εργου, Πρόεδρος του Ομίλου για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (Ο.Ι.Ε.Ε.)

Ομιλίες:

Γιάννης Κόκκωνας, Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας: Πρόσωπα και γεγονότα του 1821 στον μεσοπολεμικό μπερντέ ενός αγράμματου καραγκιοζοπαίχτη, του Σωτήρη Σπαθάρη
Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Αναπληρωτής καθηγητής της Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Αριστερά και '21. Σχόλια σε μια πολύπλοκη σχέση (1924-1974)
Παναγιώτης Στάθης, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Πανεπιστήμιο Κρήτης- Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας: Η δημόσια ιστορία για το Εικοσιένα: από τη δεκαετία του ’60 στη Μεταπολίτευση
Ελένη Κούκη, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: Ο εορτασμός της εκατονπεντηκονταετηρίδας της Ελληνικής Επανάστασης (1971) ή πώς προσεγγίζουμε τη σχέση αυταρχικών καθεστώτων και εθνικών επετείων

Επιστημονική Επιτροπή:
Χάρης Αθανασιάδης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διευθυντής ΠΜΣ «Δημόσια Ιστορία», ΕΑΠ
Γιάννης Κόκκωνας, Καθηγητής, Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Κώστας Λάππας, Διευθυντής Ερευνών, Κέντρο Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού, Ακαδημία Αθηνών
Βασιλική Σακκά, Δρ. Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου 3ο ΠΕΚΕΣ Αττικής/ ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση των βίντεο της εκδήλωσης.

Σακκά Βασιλική Εκπαιδευτικός - τ. Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Εργου - Πρόεδρος του Ομίλου για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (Ο.Ι.Ε.Ε.)

Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών «Θεωρία και Πράξη Διδασκαλίας και Αξιολόγησης»-Τμήμα Φ.Π.Ψ. -Ε.Κ.Π.Α.

Διδακτορικό Δίπλωμα: Ιστορία και Εκπαίδευση Ενηλίκων - Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής- Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Εργάστηκε ως φιλόλογος, ως Σχολική Σύμβουλος και Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ως Σ.Ε.Π. στο ΕΑΠ-Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημόσια Ιστορία

Ερευνητικά ενδιαφέροντα στο πεδίο των στάσεων και αντιλήψεων των εκπαιδευτικών που διδάσκουν ιστορία, τη Δημόσια Ιστορία και τη Διδασκαλία της Ιστορίας. Αρθρογραφία και δημοσιεύσεις σχετικές, συνεργασίες με το Συμβούλιο της Ευρώπης, Πανεπιστήμια, ΜΚΟ και Ενώσεις Ιστορικών.

Πρώην πρόεδρος της EUROCLIO (European Association of History Educators)

Πρόεδρος του Ομίλου για της Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (Ο.Ι.Ε.Ε.)

Κόκκωνας Γιάννης Καθηγητής, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ο Γιάννης Κόκκωνας (Καστρί Κυνουρίας, 1956) είναι φιλόλογος και ιστορικός, ειδικευμένος στην ιστορία του βιβλίου και στη βιβλιολογία. Έχει μελετήσει και όψεις της ιστορίας της ελληνικής εθνικής ιδέας, του ελληνικού εθνικού κινήματος και της επανάστασης του 1821, των ιδεολογικών συγκρούσεων για τη γλώσσα κατά την περίοδο του Διαφωτισμού, και της δημόσιας εκπαίδευσης στα πρώτα χρόνια της ζωής του ελληνικού κράτους. Δίδαξε φιλολογικά μαθήματα σε δημόσια λύκεια από το 1981 ως το 2002 και από το 2003 είναι καθηγητής στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πρόσφατα εξέδωσε τα Απομνημονεύματα του καραγκιοζοπαίχτη Σωτήρη Σπαθάρη.

Καραμανωλάκης Βαγγέλης Ιστορικός - Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

O Βαγγέλης Καραμανωλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Αποφοίτησε από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και εργάστηκε στη δημοτική εκπαίδευση για μια πενταετία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ) και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αθήνα και στη Βιέννη. Το 2006 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1996 εργάστηκε στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) έως το 2008, όταν εκλέχθηκε λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ). Σήμερα είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΑΣΚΙ. Υπήρξε για μια δεκαετία (1999-2009) συνεργάτης στην κριτική ιστορικών βιβλίων στην εφ. Ελευθεροτυπία. Εχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ σήμερα είναι καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Βιβλία: H συγκρότηση της ιστορικής επιστήμης και η διδασκαλία της Iστορίας στο Πανεπιστήμιο Aθηνών (1837-1932), Αθήνα 2006, Κώστας Γαβρόγλου, Β. Καραμανωλάκης, Χάιδω Μπάρκουλα, Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ιστορία του 1837-1937, Ηράκλειο, 2014 και Το ανεπιθύμητο παρελθόν. Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων στον 20ό αιώνα και η καταστροφή τους, Αθήνα 2019 (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών). Έχει επιμεληθεί τόμους αναφορικά με την επτάχρονη δικτατορία (1967-1974), τις ιστορικές διαδρομές της ελληνικής νεολαίας στον 20ό αιώνα τις σχέσεις της ελληνικής με τη γαλλική ιστοριογραφία, τη δεκαετία του ‘40, τη σύντομη Μεταπολίτευση (1974-1975), την εννοιοδότηση των συλλογικών προσδιορισμών: Έλλην-Ρωμιός-Γραικός κ.ά.

Στάθης Παναγιώτης Υποψήφιος Διδάκτωρ, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο Παναγιώτης Στάθης έκανε βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα την ιστοριογραφία της επανάστασης του 1821. Έχει εργαστεί στο Ιστορικό Αρχείο της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Τμήμα Σπανίων Βιβλίων της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει διδάξει Νεότερη Ελληνική Ιστορία στη Σχολή Ξεναγών του Ηρακλείου Κρήτης. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τις εξής θεματικές: ιστορία της επανάστασης του 1821, ιστορία και ιστοριογραφία της ληστείας, ιστορία του ελληνικού εθνικισμού, ιστορία της ελληνικής ιστοριογραφίας,. Σχετικά άρθρα έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Κούκη Ελένη Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Η Ελένη Κούκη είναι ιστορικός, με ειδίκευση στην ελληνική μεταπολεμική ιστορία, και πιο συγκεκριμένα στην περίοδο της Δικτατορίας της 21ης Απριλίου. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη μελέτη των τελετών, των αναμνηστικών πρακτικών, και ευρύτερα στη μνήμη, και τα κοινωνικά δίκτυα που τη διαμορφώνουν -τόσο τα υλικά (μνημεία, φωτογραφίες κ.ά), όσο και τα άυλα (θεσμοί, αφηγήματα). Εργάζεται ως ΣΕΠ (Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό) στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Δημόσιας Ιστορίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Σχετικές ομιλίες