Αναγνώστου Αναστάσιος (Τάσος)
Μπουρμπούλη Αγγελική
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
27/05/2016
Διάρκεια
35:31
Εκδήλωση
Καινοτόμο Εργαστήριο για την Ελληνική Γλώσσα στα Δημόσια Έγγραφα της ΕΕ
Χώρος
Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης
Διοργάνωση
Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)
Γραφείο Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Κατηγορία
Γλωσσολογία / Γλωσσικά Θέματα
Ετικέτες
ελληνική γλώσσα, δημόσια διοίκηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, μετάφραση, διερμηνεία, ορολογία
Καινοτόμο εργαστήριο που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο του καινοτόμου αυτού εργαστηρίου παρουσιάστηκαν οδηγοί για τη σωστή συγγραφή διοικητικών κειμένων και εγγράφων, ενώ ταυτόχρονα έγινε παρουσίαση του Ελληνικού Δικτύου Ορολογίας. Αναλύθηκαν επίσης προβλήματα και προτάθηκαν λύσεις σχετικά με την ποιότητα των κειμένων και της χρήσης της ορολογίας στην ελληνική και ενωσιακή δημόσια διοίκηση.
Στην ομιλία που αναρτάται εδώ, αναφέρθηκε εισαγωγικά η νομική βάση της χρήσης 24 επισήμων γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η προάσπιση της Ευρωπαϊκής Πολυγλωσσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (26 Σεπτεμβρίου). Στη συνέχεια αναλύθηκαν οι συνέπειες του κανονισμού 1/1958 στα προφορικά ελληνικά και η οργάνωση της διερμηνείας στα διάφορα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ακολούθησε ανάλυση της έλλειψης των ελληνικών στην εσωτερική υπηρεσιακή επικοινωνία καθώς και στην επικοινωνία στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου. Αναλύθηκαν επίσης οι προκλήσεις που συνδέονται με τη μετάφραση των ελληνικών κειμένων στις άλλες γλώσσες της ΕΕ καθώς και των αγγλικών (κυρίως) κειμένων στα ελληνικά – με έμφαση και την τοπική προσαρμογή στις ιδιαίτερες συνθήκες της Ελλάδας και της Κύπρου. Τέλος, προτάθηκαν κάποιες λύσεις για την αντιμετώπιση όλων των παραπάνω προκλήσεων.
Από το 2002 υπηρετεί ως Υπεύθυνη Σπουδών και Έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας διορισμένη στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στέλεχος του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) Γλυφάδας και καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, τη Σχολή Ικάρων και τη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας. Επίσης, διαθέτει σημαντική διδακτική δραστηριότητα στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση με αντικείμενο τη διδασκαλία της Αγγλικής ως Ξένη Γλώσσα.
Πέραν τούτου,ειδικεύεται σε θέματα:
• Διαχείρισης και Αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού στη Δημόσια Διοίκηση,
• Δια βίου μάθησης και Διαρκούς επιμόρφωσης για τους Λειτουργούς της Δημόσιας Διοίκησης,
• Σχεδιασμού, Υλοποίησης και Αξιολόγησης επιμορφωτικών προγραμμάτων στη Δημόσια Διοίκηση και τη δημιουργία αναλυτικών προγραμμάτων εκπαίδευσης.