Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η μουσική στην Ελλάδα – Μια συζήτηση με τον Λεωνίδα Καβάκο

Καβάκος Λεωνίδας, Καψάσκης Πέτρος, Χαρκιολάκης Αλέξανδρος, Δημαράς Πάνος, Πολίτη Ρέα

1 Φεβρουαρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:52:41 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1458

Ο Λεωνίδας Καβάκος, βιολονίστας και διευθυντής ορχήστρας με διεθνή καριέρα και παγκόσμια ακτινοβολία, ήταν προσκεκλημένος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που φιλοξενήθηκε, το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020, στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο καταξιωμένος Έλληνας καλλιτέχνης είχε μια ελεύθερη συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΕΙΠΔ, Πέτρο Καψάσκη, η οποία επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, σε θέματα σχετικά με την ουσία και τη λειτουργία της μουσικής, αλλά και με κάποια χαρακτηριστικά της μουσικής ζωής στην Ελλάδα.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Αλέξανδρος Χαρκιολάκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Πάνος Δημαράς, ενώ την εκδήλωση άνοιξε η Ρέα Πολίτη, επικεφαλής της Διεύθυνσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Αθήνα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την αρωγή και συνδιοργάνωση του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Καβάκος Λεωνίδας Βιολονίστας - Διευθυντής Ορχήστρας

Ο Λεωνίδας Καβάκος θεωρείται ένας από τους πιο περιζήτητους βιρτουόζους βιολονίστες της εποχής μας.

Γεννημένος στην Αθήνα από μουσική οικογένεια, ξεκίνησε τα μαθήματα βιολιού σε ηλικία πέντε ετών με τον πατέρα του και συνέχισε τις σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο με καθηγητή τον Στέλιο Καφαντάρη.

Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, στην τάξη του καθηγητή Joseph Gingold και το 1984 έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως σολίστ στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Αφού κέρδισε τους διαγωνισμούς βιολιού "Sibelius" το 1985 και "Paganini" το 1988, η φήμη του εξαπλώθηκε ταχύτατα στην Ευρώπη φέρνοντάς τον στην λίστα των διακεκριμένων βιολονιστών.

Έκτοτε, έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ και έχει συμπράξει με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, υπό την διεύθυνση διάσημων μαέστρων. Με ενεργή δράση στη μουσική δωματίου, ο Λεωνίδας Καβάκος είναι καλλιτεχνικός διευθυντής ενός δικού του κύκλου μουσικής δωματίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το 1992.

Εμφανίζεται τακτικά σε διεθνή φεστιβάλ μουσικής δωματίου, έχοντας την ευκαιρία να συνεργαστεί με διακεκριμένους καλλιτέχνες του παγκόσμιου στερεώματος.

Η ικανότητα του Καβάκου να ερμηνεύει ένα ευρύ και ποικίλο ρεπερτόριο διαφαίνεται μέσα από τα ενδιαφέροντα προγράμματα που παρουσιάζει και τη θετική κριτική που λαμβάνουν, όπως το βραβείο "Gramophone Award-winning" που κέρδισε η πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση της πρωτότυπης εκδοχής του Κοντσέρτου για βιολί του Sibelius (δισκογραφική εταιρία BIS), μια πρόσφατη κυκλοφορία με το Κοντσέρτο για βιολί του Hindemith (δισκογραφική εταιρία Chandos), οι Σονάτες για σόλο βιολί του Ysaye και μουσική του Kreisler (δισκογραφική εταιρία BIS) και μια σειρά ντοκιμαντέρ με το έργο του Korngold (ARTE TV) και του Berg (BBC TV).

Την καλλιτεχνική περίοδο 2001-02, ο καλλιτέχνης έκανε ένα σημαντικό αριθμό εμφανίσεων, περιοδεύοντας σε όλο τον κόσμο και συμπράττοντας με ορχήστρες από την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική. Έκανε το ντεμπούτο του με την Orchestre de Paris, την Toronto Symphony Orchestra, το Φεστιβάλ Maggio Musicale της Φλωρεντίας και έδωσε ατομικά ρεσιτάλ στο Παρίσι, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελβετία.

Προσεχή σχέδια περιλαμβάνουν εμφανίσεις με τις ορχήστρες Berlin Philharmonic Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, New York Philharmonic Orchestra και την Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου της Ευρώπης, καθώς επίσης περιοδείες με τις ορχήστρες Rotterdam Philharmonic και Munich Philharmonic και εμφανίσεις στο Carnegie Hall με την Philadelphia Orchestra και στο Λονδίνο με την London Philharmonic Orchestra.

Ο Λεωνίδας Καβάκος παίζει με βιολί "Falmouth" Stradivarius του 1692 και είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που πρόσφατα ορίστηκε ως "Κύριος Φιλοξενούμενος Καλλιτέχνης" της Ορχήστρας "Καμεράτα" του Ζάλτσμπουργκ, με την οποία εμφανίζεται ταυτόχρονα ως σολίστ και μαέστρος.

Καψάσκης Πέτρος Πρόεδρος και Ιδρυτής, Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας

Ο Πέτρος Καψάσκης γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά κατάγεται από τη Ζάκυνθο όπου η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στο νησί περί τα 1534. Φοίτησε στο ιταλικό γυμνάσιο της Ρώμης «Βιτόριο Αλφιέρι» και συνέχισε το λύκειο στο διεθνούς φήμης ιταλικό Ινστιτούτο «Μαρία Μοντεσσόρι» της Ρώμης. Κατόπιν, εισήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου και σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε την πρακτική του στο Υπουργείο Εξωτερικών και τη Διπλωματική Ακαδημία.

Εν συνεχεία, αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, στο Τμήμα της Γεωπολιτικής και Ασφάλειας του «Royal Holloway University of London» και ολοκλήρωσε την ίδια περίοδο την πρακτική του στο εμπορικό τμήμα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο. Πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο Ευρωκοινοβούλιο, στο τμήμα DGCOM (department of Art). Σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα όπου συνεχίζει με το διδακτορικό του στην Πολιτιστική Διπλωματία και την Εξωτερική Πολιτική. Τον Φεβρουάριο του 2017 ίδρυσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας με έδρα την Αθήνα. Τον Δεκέμβριο του 2018 ίδρυσε τον θεσμό των Soft Power Awards (Βραβεία Ήπιας Ισχύος). Ομιλεί Ιταλικά, Αγγλικά και Γαλλικά και έχει εργαστεί ως μεταφραστής, αρθρογράφος, σύμβουλος και επιστημονικός συνεργάτης σε εταιρείες, πολιτιστικούς οργανισμούς και ερευνητικά ινστιτούτα.

Χαρκιολάκης Αλέξανδρος Μουσικολόγος - Διευθυντής Ορχήστρας

Ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο και στο Ελληνικό Ωδείο, απ' όπου αποφοίτησε µε πτυχία Ωδικής, Αρμονίας και Αντίστιξης. Κατόπιν, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Sheffίeld απ' όπου αποφοίτησε µε Bachelor in Music και Master in Music στη μουσικολογία και τη διεύθυνση ορχήστρας. Ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στον Αλέκο Ξένο στο Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε αρχιμουσικός της University of Sheffίeld Students Symhphony Οrchestra και βοηθός αρχιμουσικού στην Sheffιeld Youth Orchestra ενώ έχει διευθύνει όλα τα ορχηστρικά σύνολα του Πανεπιστημίου του Sheffίeld, την Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής.

Έχει παρουσιάσει εργασίες του σε διάφορα συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Επιμελήθηκε μαζί µε το Νίκο Μαλιάρα την έκδοση του συλλογικού τόμου "Μανώλης Καλομοίρης - 50 χρόνια μετά" (Αφιέρωμα στη συµπλήρωση μισού αιώνα από το θάνατο του συνθέτη η οποία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Fagotto), ενώ ήταν ο επιμελητής της έκδοσης "Η αυτοβιογραφία και το αρχείο του Αλέκου Ξένου" για τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη. Επίσης, επιμελήθηκε σε συνεργασία με τον Χάρη Λαβράνο το βιβλίο "Πηγές μουσικής πληροφόρησης και πληροφοριακή παιδεία" για τις εκδόσεις Fagotto. Είναι Διευθυντής της σειράς «Βιογραφίες Ελλήνων Συνθετών» από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Το βιβλίο που συνέγραψε με την Αύρα Ξεπαπαδάκου με τίτλο "Interspersed with musical entertainment: Music in Greek salons of the 19th century" εκδόθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής το Νοέμβριο του 2017.

Έχει εργαστεί στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» ως μουσικολόγος και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ από τον Ιανουάριο του 2013, ανέλαβε τη διεύθυνση της Μουσικής Βιβλιοθήκης "Erol Üçer", καθώς και τη θέση του λέκτορα ιστορικής μουσικολογίας στο ερευνητικό κέντρο για τη μουσική ΜΙΑΜ στο Istanbul Technical University. Από τον Μάιο 2017 είναι διευθυντής του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Παραρτήματος της IAML.

Δημαράς Πάνος Πρόεδρος, Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής

Ο Πάνος Δημαράς είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Πολίτη Ρέα Επικεφαλής της Διεύθυνσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Αθήνα

Η Ρέα Πολίτη είναι επικεφαλής της Διεύθυνσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Αθήνα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, με ρίζες καταγωγής από την ορεινή Φωκίδα και την Μάνη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος MSc από το Ινστιτούτο Αθλητιατρικής και Αθλητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Sheffield, με υποτροφία του κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και Διδάκτωρ Αθλητιατρικής και Βιολογίας της Άσκησης, του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει ερευνήτρια στο τμήμα Αθλητικών Επιστημών του Manchester Metropolitan University με πρόγραμμα του ΙΚΥ και για έξι χρόνια στο εργαστήριο έρευνας παθήσεων μυϊκού ιστού, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρουσιάσει πλήθος επιστημονικών ανακοινώσεων σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια συνέδρια στη θεματολογία της Φυσιολογίας, Μυοπαθολογίας, Βιολογίας της Άσκησης. Έχει δημοσιεύσει σε διεθνείς επιστημονικές επιθεωρήσεις. Παρακολούθησε σεμινάρια ποικίλης θεματολογίας, με έμφαση στην περιβαλλοντική και διαπολιτισμική εκπαίδευση, στα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική συνύπαρξη. Έχει εργαστεί στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο ΚΕΘΕΑ, στη Στρατιωτική σχολή Ευελπίδων, στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ομιλεί Αγγλικά και Ιταλικά.

Σχετικές ομιλίες