Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η ελληνική ναυτιλία στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον: ευκαιρίες και κίνδυνοι

Πρεβελάκης Γεώργιος - Στυλιανός, Μαρτίνος Θανάσης, Παπαγιαννίδης Αντώνης

10 Ιουνίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 52:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1425
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στo πλαίσιo των φετινών Ποσειδωνίων οι Εκδόσεις economia οργάνωσαν στις 10 Ιουνίου 2016 συζήτηση με θέμα: "Η Ελληνική ναυτιλία στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον: ευκαιρίες και κίνδυνοι" με συμμετέχοντες τον Γιώργο Πρεβελάκη, Καθηγητή Γεωπολιτικής στη Σορβόννη και τον Θανάση Μαρτίνο, διευθύνοντα Σύμβουλο της Eastern Mediterranean Maritime Limited.
 

O Γιώργος Πρεβελάκης χαρακτήρισε το περιβάλλον που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελληνική ναυτιλία στο μέλλον ρευστό και δυσπρόβλεπτο. Οι δύσκολες όμως αυτές συνθήκες ευνοούν την ελληνική ναυτιλία, η οποία διαθέτει ως συγκριτικά πλεονεκτήματα την προσαρμοστικότητα και τους αυτόνομους δεσμούς εμπιστοσύνης. Κατ' αυτόν, η ελληνική ναυτιλία θα αντιμετωπίσει τις εξής τέσσερις προκλήσεις: 1. Να διαμορφώσει αυτόνομη ικανότητα παρέμβασης στις παγκόσμιες διεργασίες οι οποίες θα επαναπροσδιορίζουν συνεχώς το πλαίσιο όπου θα λειτουργεί. 2. Να ενισχύει συνεχώς τα θεμέλια της συνοχής της, δηλαδή την ελληνικότητα, χωρίς όμως να στηρίζεται αποκλειστικά στο ελληνικό κράτος. 3. Να δημιουργήσει ισχυρή εδαφική βάση σε μια από τις μεγάλες ελληνικές πόλεις. 4. Να εισδύσει στην νέα Οικονομία των Ωκεανών, τον μελλοντικά περισσότερο δυναμικό τομέα της παγκόσμιας οικονομίας.
 

Για τον Θανάση Μαρτίνο, η ιστορική διαδρομή της ελληνικής ναυτιλίας - από την αρχαιότητα και το μεσογειακό εμπόριο σιτηρών μέχρι την καθοριστική στήριξη της Επανάστασης του΄21, από την παρουσία και τον εκσυγχρονισμό στον 20ο αιώνα μέχρι τις καταστροφές στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την μεταπολεμική ανάδυση και ακμή - εξηγεί πώς την βρίσκει την πρώτη θέση διεθνώς, με 4.092 πλοία (350 υπό ναυπήγηση), 20% του τονάζ χύδην φορτίου, 25% των δεξαμενόπλοιων και περίπου 50% του Ευρωπαϊκού στόλου. Σήμερα, με 650 γραφεία ναυτιλιακών εταιρειών στον Πειραιά και 15.000 άμεσα απασχολούμενους, με άλλα 200 στο Λονδίνο (και με αυξανόμενη παρουσία σε Λεμεσό, Σιγκαπούρη, Μονακό, Γενεύη) αποτελεί μια διεθνώς υπολογίσιμη δύναμη.
 

Το θεσμικό και φορολογικό καθεστώς που είχε η ναυτιλία από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 στην Ελλάδα επέτρεψε την ανάπτυξή της. Η εξωχώρια λειτουργία της ναυτιλίας, που σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιεί τις υποδομές κάθε είδους της χώρας, συνεπάγεται ότι γι’ αυτήν η φορολογία δεν είναι ανταποδοτική. Εισφέρει δε το πλεονέκτημα διεθνούς ανταγωνιστικότητας και στρατηγικής ασφάλειας μεταφορών στην Ευρώπη.
 

Στην συζήτηση που ακολούθησε, επισημάνθηκαν τόσο δυσκολίες όσο και ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά στην Ελληνική ναυτιλία - από την επίπτωση ενός ενδεχόμενου Brexit μέχρι την "απειλή" αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος υπό την πίεση Βρυξελλών. Τονίσθηκε η σημασία να υπάρξει πληρέστερη/σωστότερη επεξήγηση της θέσης της ναυτιλίας στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Πρεβελάκης Γεώργιος - Στυλιανός Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής, Πανεπιστήμιο Paris I - πρώην Πρέσβης

Με καταγωγή από την Κρήτη, γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Αρχιτεκτονική. Μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στην Χωροταξία-Γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εργάστηκε στην Ελλάδα ως Πολεοδόμος και δίδαξε σε ελληνικά πανεπιστήμια. Από το 1984 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ακολούθησε διεθνή πανεπιστημιακή σταδιοδρομία. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τα επιστημονικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα εστιάστηκαν στη γεωπολιτική των πόλεων, των διασπορών και των Βαλκανίων.

Έχει διατελέσει καθηγητής και ερευνητής στην Γαλλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ομότιμος στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris 1), διηύθυνε την Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή στην Σχολή Fletcher (2003-2005). Θήτευσε δύο φορές ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ (2013-15 και 2019-23). Είναι Distinguished Visiting Professor στο Hellenic American University.

Μαρτίνος Θανάσης Διευθύνων Σύμβουλος, Eastern Mediterranean Maritime Limited - Διαχειριστής, ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ

Ο Θανάσης Μαρτίνος του Ιωάννη και της Αθηνάς, γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1950. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (1974), ενώ σπούδασε και ναυτιλιακά στο Λονδίνο (1968-1969). Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Eastern Mediterranean Maritime Limited (Εταιρεία διαχείρισης ποντοπόρων πλοίων) και Διαχειριστής της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ.

Παπαγιαννίδης Αντώνης Δημοσιογράφος - Γενικός Διευθυντής ομίλου Economia

Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στην Aθήνα, στο Στρασβούργο και το Καίμπριτζ – με ειδίκευση στα Ευρωπαϊκά θέματα και στα θέματα τύπου.

Έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Βήμα και την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ενώ διετέλεσε διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου.

Σχετικές ομιλίες

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 - Έναρξη: Ομιλίες του Πρωθυπουργού, του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και του Υπουργού Ανάπτυξης 73:09

Απρ 04, 2013

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 - Έναρξη: Ομιλίες του Πρωθυπουργού, του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και του Υπουργού Ανάπτυξης

Σαμαράς Αντώνης Hahn Johannes Χατζηδάκης Κωστής Βιρβιδάκης Κυριάκος

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 1η Θεματική Ενότητα (Ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων - Δημόσια Διοίκηση) 66:41

Απρ 04, 2013

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 1η Θεματική Ενότητα (Ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων - Δημόσια Διοίκηση)

Φίρμπας Ιωάννης Κορπάκης Δημήτρης Φωτάκης Κώστας Τζαμαλούκας Κωνσταντίνος Τσακανίκας Άγγελος Μιχαηλίδης Γεώργιος Καρζής Φοίβος

Γλώσσα: Ελληνική

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 2η Θεματική Ενότητα (Ανθρώπινο δυναμικό – Κοινωνική ενσωμάτωση) 59:04

Απρ 04, 2013

1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020: 2η Θεματική Ενότητα (Ανθρώπινο δυναμικό – Κοινωνική ενσωμάτωση)

Παπούλια Σταματία Καραντινός Δημήτρης Μουρίκη Αλίκη Μπαλούρδος Διονύσης Σούλης Σωτήρης Χρυσάκης Μανώλης Νώτης Νεκτάριος

Γλώσσα: Ελληνική