Δημητρακάκης Γιάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/10/2017
Διάρκεια
18:30
Εκδήλωση
Περιπέτειες του ιδιωτικού στη Μεταπολιτευτική Ελλάδα
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)
Κατηγορία
Λογοτεχνία
Ετικέτες
δημόσιο, ιδιωτικό, μεταπολιτευτική Ελλάδα, Θανάσης Βαλτινός, πεζογραφία, δεκαετία του '80, στροφή στην εσωτερικότητα, αναφορική λειτουργία της γλώσσας, αυτονομία της τέχνης
Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας Αναπαραστάσεις του ιδιωτικού στις τέχνες του Επιστημονικού Συμποσίου με τίτλο «Περιπέτειες του ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα», το οποίο διοργάνωσε η Εταιρεία Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) στις 13 & 14 Οκτωβρίου 2017.
Στόχος του συμποσίου ήταν να αναπτυχθούν προβληματισμοί γύρω από τη σχέση δημόσιου κα ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική κοινωνία και στις αναπαραστατικές της τέχνες μέσα από την οπτική της κοινωνιολογίας, της νομικής, της ψυχανάλυσης, της ανθρωπολογίας, των πολιτισμικών σπουδών, της μελέτης της επικοινωνίας κ.ά.
Η εμφάνιση του ιδιωτικού στην πεζογραφία του Θανάση Βαλτινού: Χρονικά όρια, θεματικές περιοχές, αισθητικοί όροι
Η πρώτη συστηματική εκδίπλωση της θεματικής του ιδιωτικού στην πεζογραφία του Θανάση Βαλτινού συντελείται στο μέσον ακριβώς της δεκαετίας του 1980: στο Μπλε βαθύ σχεδόν μαύρο (1985) το ενδιαφέρον του συγγραφέα μετατοπίζεται από τον ιστορικό και κοινωνικό προβληματισμό στην αναπαράσταση της εσωτερικής ζωής ενός γυναικείου προσώπου. Η μετατόπιση αυτή συνοδεύεται από μιαν αμφισβήτηση, εκ μέρους της ηρωίδας, της αναφορικής λειτουργίας της γλώσσας. Συνδέεται επίσης, σε εξωλογοτεχνικό αυτή τη φορά επίπεδο, με τη συνηγορία του Βαλτινού υπέρ της αυτονομίας της τέχνης, όπως αυτή εκφράστηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε την ίδια χρονιά. Στην ανακοίνωση θα διερευνηθεί το πλέγμα των τριών αυτών στοιχείων (στροφή στην εσωτερικότητα, αμφισβήτηση της αναφορικής λειτουργίας της γλώσσας, υπεράσπιση της αυτονομίας της τέχνης) σε συνάρτηση με τις ευρύτερες διανοητικές διεργασίες που συντελούνται στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980· τέλος θα θιγούν οι λόγοι για τους οποίους το πλέγμα αυτό δεν θα έχει συνέχεια στο έργο του Βαλτινού.
Γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Είναι επίκουρος καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι κυρίως η πεζογραφία του 20ού αιώνα, η θεωρία της λογοτεχνίας και η ιστορία της κριτικής. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για τους Ν. Γ. Πεντζίκη, Ν. Καχτίτση, Γ. Μπεράτη, Θ. Βαλτινό, Στρ. Τσίρκα, Α. Φραγκιά, Γ. Σεφέρη, Ζ. Λορεντζάτο, Αιμ. Χουρμούζιο, Κ. Θ. Δημαρά κ.ά.