Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού της περιβαλλοντικής ευθύνης

Μπάλιας Γιώργος

12 Δεκεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 27:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1170

H ημερίδα με θέμα "Δικαστική προστασία του περιβάλλοντος και ευθύνη από περιβαλλοντική ζημία" που συνδιοργανώθηκε από το ΕΚΕΠΕΚ, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Δικαίου Περιβάλλοντος, ανέδειξε την διακλαδικότητα και την διεπιστημονικότητα του δικαίου περιβάλλοντος, καθώς μέσα από τις εισηγήσεις αναδείχθηκε η συμβολή όλων των κλάδων του δικαίου (δημόσιο, αστικό, ποινικό) στην διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και η σύνδεση των σχετικών ρυθμίσεων με τις εξελίξεις της επιστήμης. Αναδείχθηκε επίσης ότι το δίκαιο περιβάλλοντος αποτελεί πεδίο καινοτομίας για την έννομη τάξη.

Μπάλιας Γιώργος Δικηγόρος, Δ.Ν., Επίκουρος Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Ο Γιώργος Μπάλιας είναι πτυχιούχος της Νομικής σχολής του Α.Π.Θ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και απέκτησε Διδακτορικό δίπλωμα από τη Νομική σχολή του Ε.Κ.Π.Α. Ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής του ήταν «Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι: Διαπλοκή Επιστήμης, Δικαίου και Πολιτικής» (βαθμολογήθηκε με «άριστα»). Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά.

Είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο δίκαιο της προστασίας της φύσης, στο δίκαιο των υδάτων, στο δίκαιο της ενέργειας, στο δίκαιο των αποβλήτων, στο δίκαιο των χημικών ουσιών (REACH, φυτοφάρμακα, βιοκτόνα), όπως επίσης στον οριζόντιο τομέα της περιβαλλοντικής ευθύνης (αστικής, διοικητικής και ποινικής) και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων και σχεδίων.

Ιδιαίτερα, επικεντρώνεται σε όψεις της σύγχρονης διακυβέρνησης των περιβαλλοντικών κινδύνων, όπως είναι η σχέση δικαίου και επιστήμης, η χρήση της εμπειρογνωμοσύνης, η συμμετοχή των πολιτών και η διαβούλευση κλπ. Έχει εφαρμόσει τις σχετικές αναλύσεις του σε διαφορετικά πεδία, όπως είναι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, η νανοτεχνολογία, οι χημικές ουσίες και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Η έρευνά του έχει ως βασικό σημείο αναφοράς τις ρυθμίσεις του Δικαίου της Ε.Ε. και τις σχέσεις που διαπλέκονται μεταξύ εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών δικαιοπολιτικών δράσεων και παραγόντων.

Το επιστημονικό του έργο συνδέεται άμεσα με την επαγγελματική του δραστηριότητα. Είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, νομικός παραστάτης ΝΠΔΔ, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος και πολιτών σε δίκες για ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου. Υπήρξε νομικός σύμβουλος της Greenpeace International και συνυπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εκπόνησε μελέτη για λογαριασμό της Κυπριακής κυβέρνησης, μετά από διεθνή διαγωνισμό, με αντικείμενο τη συνύπαρξη γενετικά τροποποιημένων και συμβατικών ή βιολογικών καλλιεργειών.

Σχετικές ομιλίες