Λεβαντή Σοφία
Λασκαρίδου Κατερίνα
Κυπαρίσση Καλή
Λιβιεράτος Κώστας
Emmerich Karen
Ζάνου Κωνσταντίνα
Λαμπρόπουλος Βασίλης
Μπολέτση Μαρία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
12/01/2023
Διάρκεια
01:20:55
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις του "Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη"
Χώρος
Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
Διοργάνωση
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Κατηγορία
Λογοτεχνία
Ετικέτες
συγγραφέας, Έλληνας, Εθνική Λογοτεχνία, Επτάνησα, διανοούμενοι, Βενετική Πολιτεία, αυτοκρατορία, έθνος-κράτος, ελληνικός εθνικισμός, ιταλικός εθνικισμός, εθνικισμός, έθνος, εθνοτισμός, πατριωτισμός, διαφωτισμός, φιλελευθερισμός, διεθνισμός, Δυτική Ευρώπη, Μεσόγειος, Βαλκάνια, επανάσταση, εθνική ταυτότητα
«Τι ήταν ο συγγραφέας πριν γίνει Έλληνας; Η έννοια της Εθνικής Λογοτεχνίας»
«εις αυτό το μέρος νηπιάζω περισσότερον παρά εις κανέν άλλο».
Ι. Καποδίστριας
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργάνωσε συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα: «Τι ήταν ο συγγραφέας πριν γίνει Έλληνας;». Aφορμή ήταν το πρόσφατο βιβλίο της Δρ. Κωνσταντίνας Ζάνου Τραυλίζοντας το Έθνος: Διεθνικός Πατριωτισμός στη Μεσόγειο, 1800-1850. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023 στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, στον Πειραιά.
Το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία μιας γενιάς Επτανήσιων διανοουμένων, δημιουργών και πολιτικών προσωπικοτήτων -από τον Ούγκο Φόσκολο, τον Κάλβο και τον Σολωμό μέχρι τον Καποδίστρια, τον Ανδρέα Μουστοξύδη και τον Νικολό Τομαζέο, οι οποίοι βίωσαν την κατάρρευση της Βενετικής Πολιτείας και τη διάλυση του κοινού πολιτισμικού και πολιτικού χώρου της Αδριατικής. Επιφανείς μάρτυρες της μακράς μετάβασης από έναν κόσμο αυτοκρατοριών σ' έναν κόσμο εθνών-κρατών, συνέβαλαν στην ανάδυση του ελληνικού και του ιταλικού εθνικισμού, διαμορφώνοντας καθοριστικά το λεξιλόγιό τους.
Οι εισηγήσεις κινούνται μέσα από έννοιες όπως έθνος, εθνοτισμός, εθνικισμός, πατριωτισμός, διαφωτισμός, φιλελευθερισμός, διεθνισμός και προσπαθούν, μέσα από μικρές ιστορίες, να φωτίσουν μεγάλα ερωτήματα. Πώς ορίζεται το έθνος; Ποιος ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της δυτικής Ευρώπης, της Μεσογείου και των Βαλκανίων στα χρόνια των επαναστάσεων; Τι μεσολαβεί από το «τραύλισμα» των λέξεων ως τη δημιουργία εθνικής ταυτότητας;
Ομιλητές:
Karen Emmerich, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Πρίνστον.
Κωνσταντίνα Ζάνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιταλικών και Μεσογειακών Σπουδών, Τμήμα Ιταλικών, Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Βασίλης Λαμπρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Νέας Ελληνικής, Έδρας «Κ.Π. Καβάφη», Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν.
Μαρία Μπολέτση, Καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών, Έδρα «Μαριλένα Λασκαρίδη», Πανεπιστήμιο Άμστερνταμ.
Η Κωνσταντίνα Ζάνου διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης Ιταλική και Μεσογειακή Ιστορία. Το 2016 ήταν υπότροφος του Institute of Advanced Studies του Παρισιού, ενώ παλαιότερα είχε υπάρξει υπότροφος και/ή είχε διδάξει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (υποτροφία Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας Κύπρου), στο New York University (υποτροφία Fulbright), στο Centre for Advanced Studies Sofia Bulgaria, στο Queen Mary University of London (υποτροφία Βρετανικής Σχολής Αθηνών) και στο Université Paris-Est Créteil. Έχει συνεπιμεληθεί το βιβλίο Mediterranean Diasporas: Politics and Ideas in the Long Nineteenth Century (Bloomsbury, 2015) και έχει δημοσιεύσει αριθμό άρθρων για τους εκπατρισμένους διανοούμενους και την εθνική συνείδηση στη μετα-βενετική Αδριατική. Το βιβλίο της Transnational Patriotism in the Mediterranean, 1800-1830: Stammering the Nation εκδόθηκε το 2018 από το Oxford University Press.