Χουρμουζιάδη Νάσια
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
08/05/2022
Διάρκεια
00:22:23
Εκδήλωση
Το '21 σήμερα: Aναπαραστάσεις της Ελληνικής Επανάστασης στην Τέχνη και στον Λόγο 200 χρόνια μετά (2η ημέρα)
Χώρος
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Μέγαρο Παλαιάς Βουλής
Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.)
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Κατηγορία
Μουσειολογία, Ιστορία
Ετικέτες
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, εναλλακτικές εκθεσιακές παρουσιάσεις, μουσεία
Η επανάσταση του 1821 αν και «εκτέθηκε» ποικιλότροπα τον προηγούμενο χρόνο, έχει πολύ μικρή παρουσία στις μόνιμες μουσειακές εκθέσεις. Και όπου αυτό συμβαίνει, η έκθεση κινείται, συνήθως, στους πάγιους και παρωχημένους δρόμους της παρουσίασης κειμηλίων και «πολυφορεμένων» έργων ζωγραφικής. Το αρχικό ερώτημα το οποίο θίγει η ανακοίνωση αυτή είναι αν η επέτειος των 200 χρόνων, πυροδότησε εναλλακτικές εκθεσιακές παρουσιάσεις και, αν ναι, σε τι ακριβώς συνίσταται ο επιθετικός προσδιορισμός «εναλλακτικές». Με αφορμή αυτές τις παρατηρήσεις, το δεύτερο ζήτημα που έχει ενδιαφέρον να συζητηθεί είναι το κατά πόσον η εκθεσιακή διαχείριση της «Επανάστασης του 1821» στέκεται ουσιαστικά στη λέξη «επανάσταση» και προσεγγίζει μια πλειάδα γεγονότων που απλώνονται, τουλάχιστον, σε δύο δεκαετίες, ως μία εξέγερση ή αν υποβιβάζει τη σύγκρουση σε ένα απλουστευτικό παραμύθι με έλληνες/ήρωες, τούρκους/δράκους και, φυσικά, ένα καλό τέλος. Και, τελικά, το γενικό ερώτημα που έχει σημασία να μας απασχολήσει είναι το αν είναι δυνατόν να εκτεθεί και με ποιους όρους η κοινωνική σύγκρουση, ώστε η έκθεσή της να έχει νόημα για τους σύγχρονους ανθρώπους.
Η Νάσια Χουρμουζιάδη σπούδασε σε τρία διαφορετικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα (Χημεία, Αρχιτεκτονική, Αρχαιολογία), προσπαθώντας να συνδυάσει τη «θετικιστική» μεθοδολογία, τον δημιουργικό σχεδιασμό και τη θεωρητική αναζήτηση στο πεδίο της διαχείρισης και κοινωνικής αξιοποίησης των πολιτισμικών πόρων, και, κυρίως, τη μουσειακή διαχείριση του παρελθόντος. Οι προβληματισμοί και οι προτάσεις της δοκιμάστηκαν στην πράξη σε μια σειρά μελετών που αφορούν συγκρότηση πλαισίων διαχείρισης πολιτισμικών πόρων, μουσειακές εκθέσεις -όπως το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης- και επεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους -όπως το Οικομουσείο του Δισπηλιού- και εκθεσιακά πειράματα εκτός των θεσμικών μουσειακών τειχών.
Οι θεωρητικοί και μεθοδολογικοί της προβληματισμοί, εμπλουτισμένοι με τα αποτελέσματα της εκθεσιακής πράξης, παρουσιάζονται σε βιβλία, άρθρα και παρουσιάσεις σε συνέδρια. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μουσειολογίας στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα: θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα του μουσειακού φαινομένου, θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα του εκθεσιακού σχεδιασμού, διαχείριση πολιτισμικών πόρων, δημόσια αρχαιολογία, καθώς και η εισβολή της ψηφιακής πραγματικότητας στα παραπάνω.