Σταϊνχάουερ Γεώργιος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
23/02/2018
Διάρκεια
48:23
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της "Ενώσεως Φίλων Ακροπόλεως"
Χώρος
Μουσείο Ακρόπολης
Διοργάνωση
Ένωση Φίλων Ακροπόλεως
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
πόλεμος, τέχνη του πολέμου, Πελοποννησιακός πόλεμος, φάλαγγα, Αθήνα, Σπάρτη
Ο Πελοποννησιακός πόλεμος σηματοδοτεί τη μετάβαση από το μικρόκοσμο των ελληνικών πόλεων και τις τοπικές συγκρούσεις που χαρακτηρίζει η κλασική παράταξη της φάλαγγος σε μια μακρόχρονη γενικευμένη -πανελλήνια- αντιπαράθεση σε ξηρά και θάλασσα για την ηγεμονία του ελληνικού χώρου, ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις, στη Σπάρτη, εγγυήτρια δύναμη της αρχαίας συντηρητικής τάξης και την ναυτική αυτοκρατορία της Αθηναϊκής δημοκρατίας.
Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης έγινε από τους διοργανωτές. To Blod ευχαριστεί θερμά την "Ένωση Φίλων Ακροπόλεως" για την παραχώρηση του βίντεο, το οποίο δημιούργησε ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος με τη συνεργασία της Αμυγδαλιάς Λαρυγγάκη.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι, στη Σορβόνη 1. Η διδακτορική του διατριβή είχε ως θέμα τη ρωμαϊκή Σπάρτη.
Υπηρέτησε στην Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λακωνίας –Αρκαδίας, στην Β’ Εφορεία (Αττικής) και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς. Διηύθυνε προσωπικά την επανέκθεση πολλών Αρχαιολογικών Μουσείων, όπως του Πειραιώς, της Αιγίνης, του Μαραθώνος, του Λαυρείου κ.α. Ακόμη να σημειωθεί ότι διηύθυνε την αναστήλωση της Ηετιωνείας Πύλης, καθώς και τη διαμόρφωση του Αρχαιολογικού Πάρκου των Αστικών Πυλών του Πειραιώς. Επί μια τριετία (1991-1994) δίδαξε Αρχαία Ιστορία και Επιγραφική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Έχει συγγράψει πάνω από σαράντα, επιγραφικού, ιστορικού και τοπογραφικού ενδιαφέροντος άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία.
Έχει συμμετάσχει και σε πολλά συλλογικά έργα. Είναι ισόβιος εταίρος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.