Μπούντης Τάσος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
28/04/2012
Διάρκεια
00:47:07
Εκδήλωση
Τα βιβλία και οι παρέες
Χώρος
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Διοργάνωση
Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Κατηγορία
Μαθηματικά
Ετικέτες
μαθηματικά, μαθηματική μοντελοποίηση, φύση, Σύμπαν, πολυπλοκότητα, Επιστήμη της Πολυπλοκότητας
Το κεντρικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, στο νεοκλασικό κτίριο του αθηναϊκού κέντρου, ήταν ιδανικός χώρος φιλοξενίας της ημερίδας «Τα βιβλία και οι παρέες» που διοργάνωσαν το Σάββατο 28 Απριλίου η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ και η Εθνική Βιβλιοθήκη.
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο μαγικό κόσμο των Μαθηματικών επιφύλαξε στο τέλος της ημερίδας στο κοινό ο μαθηματικός και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Τάσος Μπούντης. Ανέπτυξε με γλαφυρό τρόπο και με τη συμβολή μιας επεξηγηματικής βιντεοπροβολής την ομιλία του: Η επιστήμη της πολυπλοκότητας και ο ρόλος της μαθηματικής μοντελοποίησης.
«Είναι ύβρις όταν τα μαθηματικά προσπαθούν να καταλάβουν το Σύμπαν; Τι είναι η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης; Mήπως δεν είναι μαθηματικά; Είναι τα μαθηματικά ύβρις; Όχι.», απάντησε. Και συμπλήρωσε: «Εγώ πιστεύω ότι είναι ένα εργαλείο του μυαλού μας, το οποίο κάνει το μυαλό μας να διευρύνεται. Και διευρύνεται το μυαλό μας, μόνο όταν κοιτάμε γύρω μας τη φύση και προσπαθούμε να αντλήσουμε από αυτήν εμπνεύσεις».
Στη συνέχεια, μέσα από μια ευρεία γκάμα παραδειγμάτων, από τον τρόπο που αναπτύσσονται τα δέντρα, τα κοράλλια και τα αιμοφόρα αγγεία καθώς και οι σχηματισμοί των πουλιών στον αέρα και η συμπεριφορά των ανθρώπων στις Μητροπόλεις, μίλησε για τις έννοιες της πολυπλοκότητας, της αυτό-ομοιότητας υπό αλλαγή κλίμακας, τη λογική του χάους, των Fractals και των μαθηματικών μοντέλων.
«Έτσι είναι η ζωή, υπάρχει η ομορφιά, υπάρχει και η λογική στη φύση» είπε κλείνοντας την ομιλία του. «Και τα δύο μπορεί να συνυπάρχουν. Τα μαθηματικά αντικείμενα μπορεί να μην είναι τόσο όμορφα όπως η φύση, αλλά μας προσφέρουν έναν τρόπο για να την κατανοήσουμε».
Ο Αναστάσιος (Τάσος) Μπούντης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών από το 1990, όπου διηύθυνε το Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Μη Γραμμικών Συστημάτων. Έχει τιμηθεί με το βραβείο «Γ. Φωτεινός» της Ακαδημίας Αθηνών το 2009 για τα Δυναμικά Συστήματα. Έλαβε το διδακτορικό του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Rochester το 1978, και δίδαξε στα Πανεπιστήμια CalTech και Clarkson των Η.Π.Α. μέχρι το 1985. Έχει επισκεφθεί ως προσκεκλημένος ερευνητής πολλά Πανεπιστήμια στην Ευρώπη, Ρωσία, Μεξικό, Ινδία Ιαπωνία και Βραζιλία. Η έρευνά του έχει υποστηριχθεί από πολλά προγράμματα των Η.Π.Α. και της Ευρώπης. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικό έργο του Ευρωπαϊκού Δικτύου ERA-ΝΕΤ Complexity και διευθύνει ένα έργο «Θαλής» με θέμα τη μοντελοποίηση πολύπλοκων συστημάτων. Έχει οργανώσει 4 Διεθνή Συνέδρια, 22 Θερινά Σχολεία σε Μη Γραμμική Δυναμική και Πολυπλοκότητα, και Διδακτορικά Σχολεία Πολύπλοκων Συστημάτων, το 2011 στην Πάτρα και το 2012 στην Πεσκάρα της Ιταλίας. Έχει συγγράψει 5 βιβλία στα Ελληνικά και ένα Αγγλικά (Springer, 2012). Έχει επιβλέψει 15 διατριβές Μaster’s, 14 Διδακτορικά και είναι μέλος Εκδοτικών Επιτροπών 4 επιστημονικών περιοδικών. Έχει δημοσιεύσει πλέον των 120 εργασιών σε διεθνή περιοδικά και 45 σε πρακτικά συνεδρίων και υπάρχουν πλέον των 1500 αναφορών από άλλους συγγραφείς στο έργο του.