Conley Heather
Heisbourg François
Lesser Ian
Τσούκαλης Λουκάς
Μπουσδούκου Άννα-Κύνθια
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
11/11/2020
Διάρκεια
01:34:58
Εκδήλωση
The US Elections’ Day After: What Next for the Eastern Mediterranean?
Χώρος
Διαδικτυακή συζήτηση
Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Fondation pour la Recherche Stratégique (FRS)
The German Marshall Fund of the United States (GMFUS)
Κατηγορία
Πολιτική, Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αμερικανικές εκλογές 2020, Ανατολική Μεσόγειος, εξωτερική πολιτική, αμερικανική εξωτερική πολιτική, αστάθεια, Λιβύη, Συρία, εμφύλιος πόλεμος, αποθέματα φυσικού αερίου, Τουρκία, σύγκρουση, στρατηγική απόσυρση των ΗΠΑ, Η.Π.Α.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Fondation pour la Recherche Stratégique (FRS), και το German Marshall Fund of the United States (GMFUS) διοργάνωσαν διαδικτυακή δημόσια συζήτηση με θέμα: Η επόμενη ημέρα των Αμερικανικών εκλογών: Τι θα ακολουθήσει για την Ανατολική Μεσόγειο;
Οι εκλογές των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν στις 3 Νοεμβρίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ανατολική Μεσόγειος έχει αναδειχθεί ως περιοχή αυξανόμενης αστάθειας, με τη Λιβύη και τη Συρία να βυθίζονται σε καταστροφικούς εμφυλίους πολέμους, με την ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου να επαναφέρει παλιές διαφορές και με την Τουρκία να διευρύνει τις φιλοδοξίες της και να εμπλέκεται σε πλήθος περιφερειακών συγκρούσεων. Ποιο θα μπορούσε να αναμένεται ως το νέο στρατηγικό σχέδιο εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο; Θα αναστρέψει αυτό που ορισμένοι χαρακτήρισαν ως «στρατηγική απόσυρση των ΗΠΑ» από την περιοχή;
Ομιλητές:
Heather Conley, Ανώτερη Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη, την Ευρασία, και την Αρκτική, Διευθύντρια, Πρόγραμμα Ευρώπης, Center for Strategic and International Studies (CSIS), Ουάσινγκτον
Francois Heisbourg, Κύριος Σύμβουλος για την Ευρώπη, International Institute for Strategic Studies (IISS), Λονδίνο, Ειδικός Σύμβουλος, Fondation pour la Recherche Stratégique (FRS), Παρίσι
Ian Lesser, Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής, The German Marshall Fund of the United States (GMFUS), Βρυξέλλες
Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος, ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής, Sciences Po, Παρίσι
Συντονισμός: Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια «ΙΣΝ Διάλογοι», Δημοσιογράφος
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 και η ζωντανή ροή είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του ΕΛΙΑΜΕΠ και στους επίσημους λογαριασμούς του ELIAMEP, GMFUS και FRS στο YouTube και στο Facebook.
Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.
Η Heather A. Conley εργάζεται στο CSIS, όπου κατέχει τις θέσεις της πρώτης αντιπροέδρου Ευρώπης, Ευρασίας και Αρκτικής και της διευθύντριας του προγράμματος για την Ευρώπη. Πριν από την ένταξή της στο CSIS το 2009, ως senior fellow και διευθύντριας για την Ευρώπη, υπηρέτησε τέσσερα χρόνια ως εκτελεστική διευθύντρια στο Γραφείο Προέδρου του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Από το 2001 έως το 2005, ήταν αναπληρώτρια υφυπουργός εξωτερικών στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων με πεδίο αρμοδιότητας τις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Από το 1994 έως το 2001, ήταν ανώτερη συνεργάτις μιας διεθνούς εταιρείας συμβούλων με επικεφαλής τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Richard L. Armitage. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Γραφείο Πολιτικών-Στρατιωτικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Επιλέχθηκε για να υπηρετήσει ως ειδική βοηθός του συντονιστή της αμερικανικής βοήθειας για τα κράτη που είχαν μόλις ανεξαρτητοποιηθεί από την πρώην Σοβιετική Ένωση και έχει λάβει δύο Meritorious Honor Awards από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Εμφανίζεται συχνά ως αναλύτρια εξωτερικής πολιτικής και ειδική σε ευρωπαϊκά θέματα στο CNN, το MSNBC, το BBC, το NPR και το PBS, μεταξύ άλλων διακεκριμένων μέσων ενημέρωσης. Είναι κάτοχος B.A. στις διεθνείς σπουδές από το West Virginia Wesleyan College και M.A. στις διεθνείς σχέσεις από το Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS).
Ο François Heisbourg είναι κύριος σύμβουλος για την Ευρώπη του International Institute for Strategic Studies (IISS) που εδρεύει στο Λονδίνο και ειδικός σύμβουλος του Fondation pour la Recherche Stratégique (FRS), που εδρεύει στο Παρίσι.
Έχει εργαστεί σε κυβερνητικά πόστα (προσωπικό σχεδιασμού πολιτικής του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, σύμβουλος διεθνούς ασφάλειας του Υπουργού Άμυνας), στο βιομηχανικό τομέα (αντιπρόεδρος της Thomson-CSF, σημερινής Thales· ανώτερος αντιπρόεδρος της Matra Défense Espace, που είναι τώρα μέρος της Airbus) και ως ακαδημαϊκός (καθηγητής παγκόσμιας πολιτικής στο Sciences-Po Paris· διευθυντής του IISS). Έχει συμμετάσχει σε εθνικά και διεθνή σώματα εμπειρογνωμόνων, με πιο χαρακτηριστικά εκείνα για τη Λευκή Βίβλο της γαλλικής κυβέρνησης 'La France face au terrorisme' (2006) και για τη Λευκή Βίβλο για την άμυνα και την εθνική ασφάλεια (υπό τον πρόεδρο Sarkozy το 2007–08 και υπό τον Πρόεδρο Hollande το 2012–13), τη Διεθνή Επιτροπή για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών και του Πυρηνικού Αφοπλισμού, τη Διεθνή Επιτροπή για τα Βαλκάνια και την ομάδα προσωπικοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα της ασφάλειας.
Διετέλεσε Πρόεδρος του International Institute for Strategic Studies από το 2002 έως το 2018 και από το 1998 έως το 2018, προήδρευσε του Council of the Geneva Centre for Security Policy του IISS. Το 2015–17 ήταν Richard von Weizsäcker Fellow στην Bosch Academy στο Βερολίνο.
Ασχολήθηκε με θέματα άμυνας και εθνικής ασφάλειας στο πλαίσιο της προεδρικής εκστρατείας του Emmanuel Macron.
Έχει γράψει εκτενώς για θέματα άμυνας και ασφάλειας και τοποθετείται συχνά σε εξειδικευμένα και ευρείας απήχησης μέσα ενημέρωσης.
Ο Ian Lesser είναι αντιπρόεδρος στο The German Marshall Fund of the United States (GMF) και μέλος της εκτελεστικής ομάδας του GMF, που διαχειρίζεται προγράμματα για ολόκληρο τον οργανισμό. Είναι επίσης εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου των Βρυξελλών του GMF, και επικεφαλής των εργασιών του GMF για τη Μεσόγειο, την Τουρκία και τον ευρύτερο Ατλαντικό.
Πριν από την ένταξή του στο GMF, ο Dr. Lesser ήταν μελετητής δημόσιας πολιτικής στο Woodrow Wilson International Center for Scholars και αντιπρόεδρος και διευθυντής σπουδών του Pacific Council on International Policy. Προηγουμένως, εργαζόταν για πάνω από δέκα χρόνια στη RAND Corporation ως ανώτερος αναλυτής και διευθυντής ερευνών με ειδίκευση σε στρατηγικές μελέτες. Από το 1994-95, ήταν μέλος του Προσωπικού Προγραμματισμού Πολιτικής στο State Department, υπεύθυνος για την Τουρκία, τη Νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και το πολυμερές κομμάτι της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.
Συχνός σχολιαστής στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχει γράψει εκτενώς για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Ο Dr. Lesser σπούδασε στο University of Pennsylvania, στο London School of Economics, και στο Fletcher School of Law and Diplomacy, και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι μέλος του Council on Foreign Relations, του International Institute for Strategic Studies και του Pacific Council on International Policy. Συμμετέχει στις συμβουλευτικές επιτροπές του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, των Ατλαντικών Διαλόγων, του NATO Defense College Foundation και του Turkish Policy Quarterly και υπήρξε ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα και του Luso-American Foundation στη Λισαβόνα.
Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου πήρε το διδακτορικό του και δίδαξε πολλά χρόνια. Εξελέγη Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1990. Αργότερα έγινε Καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Kennedy School) και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης για πολλά χρόνια. Υπήρξε σύμβουλος πρώην προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po) και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης Πρόεδρος ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Συγγραφέας πολλών βιβλίων από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Το νέο του βιβλίο Europe’s Coming of Age κυκλοφόρησε από το Polity Press τον Οκτώβριο 2022 και στη συνέχεια στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες.
Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Πολιτικής Αξίας από το Βασιλιά της Ισπανίας, καθώς επίσης και με πολλές επιστημονικές διακρίσεις.
Η Άννα – Κύνθια Μπουσδούκου είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος και συνιδρύτρια του iMEdD - incubator for Media Education and Development. Από το 2016, η Άννα – Κύνθια είναι επίσης σύμβουλος του Ιδρύματος σε δωρεές για την ενίσχυση της δημοσιογραφίας και έχει την επιμέλεια και παρουσίαση της μηνιαίας σειράς εκδηλώσεων του ΙΣΝ, ΔΙΑΛΟΓΟΙ. Είναι δημοσιογράφος με 13 χρόνια εμπειρίας, έχοντας εργαστεί ως ρεπόρτερ στο ραδιόφωνο, και στη συνέχεια ως συντάκτρια ειδήσεων και παραγωγός εκπομπών. Παράλληλα, έχει αρθρογραφήσει σε ποικίλα έντυπα.
Το 2011, της ανατέθηκε η παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, και έως το 2018 ήταν επίσης υπεύθυνη για την παρουσίαση πρωινής δίωρης ενημερωτικής τηλεοπτικής εκπομπής με θέματα εγχώριας αλλά και διεθνούς επικαιρότητας, πολιτικής, οικονομίας, επιστήμης και καινοτομίας.
Είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση Κοινωνιολογία των ΜΜΕ, και μέλος της ομάδας του TEDxThessaloniki, το οποίο παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια.