Birtha Magdi
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
13/03/2018
Διάρκεια
31:15
Εκδήλωση
Εξοικείωση των Φροντιστών με την Έρευνα
Χώρος
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών
Διοργάνωση
Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ
Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής
Ετικέτες
φροντιστές ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία, έρευνα
Το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ υποστηρίζει την ενημέρωση των φροντιστών ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία και την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζουν στο σύστημα υγείας. Η ΕΠΙΟΝΗ, όντας μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurocarers και άλλων δικτύων (EUFAMI, Mental Health Europe κ.α.), προωθεί την ανταλλαγή καλών πρακτικών για την υποστήριξη των ανεπίσημων φροντιστών στην Ελλάδα.
Μέρος των δράσεων του Δικτύου ΕΠΙΟΝΗ είναι η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων με τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας. Ερευνητές, Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Εργοθεραπευτές, Δικηγόροι και άλλοι επιστήμονες, δίνουν απαντήσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ιατρικής, νομικής, εκπαιδευτικής και εργασιακής φύσης που ενδιαφέρουν το κοινό και ιδιαίτερα τους φροντιστές - περιθάλποντες ατόμων με ασθένεια ή αναπηρία.
Το Δίκτυο ΕΠΙΟΝΗ στις 13 Μαρτίου 2018 διοργάνωσε στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών και Φίλων Πασχόντων Απο Νευροϊνωμάτωση «Ζωή με NF», ημερίδα με θέμα «Εξοικείωση των Φροντιστών με την Έρευνα».
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας (WFMH), του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, του European Brain Council (EBC), της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για τον εγκέφαλο “Brain Awarness Week” και της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών.
Στην ημερίδα συμμετείχαν εξέχοντες επιστήμονες του χώρου της ψυχικής υγείας, όπως ο Καθηγητής Ψυχιατρικής και τ. πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, Γεώργιος Χριστοδούλου, ο Ψυχίατρος ΕΣΥ, Δημήτριος Κόντης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, καθηγήτρια Α.Π.Θ., Μάγδα Τσολάκη, η Αλλεργιολόγος - με μετεκπαίδευση στην Ομαδική Ψυχοθεραπεία, Κέλλη Παναγιωτοπούλου, ο ψυχολόγος, Παναγιώτης Χονδρός, η ψυχίατρος, Σουζάνα Γκρέγκορυ, η Δερματολόγος, Θέμις Σγόντζου, αλλά και η εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών COAFACE Families Europe, Magdi Birtha, η οποία παρουσίασε την πρόσφατη έρευνα της COFACE για τους φροντιστές “Who Cares?”. Η Επιμελήτρια, Θέμις Σγοντζου, αναφέρθηκε στις “Δερματικές Εκδηλώσεις στην Νευροϊνωμάτωση και την αντιμετώπισή τους”.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Καθηγήτριας-Ερευνήτριας Α΄ Δρ. Δήμητρας Μάγκουρα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο (12-18 Μαρτίου 2018).
Η Δρ. Magdi Birtha απέκτησε το διδακτορικό της στο Centre for Disability Law & Policy το 2016. Η έρευνα της Δρ. Birtha επικεντρώθηκε στην εθνική και ευρωπαϊκή εφαρμογή και παρακολούθηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, στο πλαίσιο του προγράμματος DREAM FP7. Προηγουμένως, κατείχε διάφορες θέσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από ακαδημαϊκή ερευνήτρια μέχρι διευθύντρια σε έργα με τοπικές και ευρωπαϊκές ΜΚΟ στη Βουδαπέστη και στις Βρυξέλλες. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Δρ. Birtha έχει αναπτύξει ειδικές γνώσεις σε διάφορους τομείς όπως για παράδειγμα στα δικαιώματα ανθρώπων με αναπηρία, τη συμμετοχική εκπαίδευση, την κοινωνική πολιτική των δικαιωμάτων των παιδιών, την κοινωνική ένταξη και την αποϊδρυματοποίηση. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο ELTE στη Βουδαπέστη. Η Δρ. Birtha εργάζεται επί του παρόντος ως Policy and Advocacy Officer στο COFACE-Families Europe, ένα δίκτυο 59 πλατφορμών σε 23 χώρες που προωθούν την κοινωνική ένταξη και την ευημερία κάθε είδους οικογένειας. Είναι, επίσης, συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Centre for Disability Law & Policy στο NUI Galway και με την ιδιότητα αυτή, συμμετέχει ενεργά σε ερευνητικά έργα και δημοσιεύει σε ακαδημαϊκά περιοδικά.