Σχοινάς Μαργαρίτης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
20/10/2019
Διάρκεια
00:32:34
Εκδήλωση
8ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης - Ο κόσμος το 2020: Κυβερνώντας σε μία εποχή ακυβερνησίας
Χώρος
Κινηματοθέατρο Ολύμπιον
Διοργάνωση
Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος
Δίκτυο Ναυαρίνο
Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS)
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, 2020, ακυβερνησία, Ευρώπη, λαϊκισμός, Ελλάδα, Τουρκία, νοτιοανατολική Ευρώπη, προσφυγική κρίση, μεταναστευτικό ζήτημα, Brexit, Κράτος Δικαίου, Ανατολική Ευρώπη, Δυτικά Βαλκάνια, ευρωπαϊκή προοπτική, κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, 21ος αιώνας, Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταναστευτική πολιτική
Το 8ο Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 στο Ολύμπιον, διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer.
Στον καθιερωμένο πλέον αυτό θεσμό της πόλης, που φέτος είχε θέμα «Ο κόσμος το 2020: Κυβερνώντας στην εποχή της ακυβερνησίας», κορυφαίοι εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και πολιτικού χώρου, ανέλυσαν θέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος και ανέπτυξαν τις θέσεις τους πάνω στους επιμέρους θεματικούς άξονες «Η Ευρώπη σε καιρό αλλαγών», «Λαϊκισμός και η εξουσία του νόμου», «Ο πλούτος της Ελλάδας», «Τουρκία, Νοτιοανατολική Ευρώπη και νέα προσφυγική κρίση».
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέπτυξε το σχέδιό του για τα επόμενα 5 χρόνια ως Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αντιπαρατέθηκε με μια σειρά μύθους γύρω από το μεταναστευτικό. Κορυφαίοι ομιλητές από το εξωτερικό, όπως οι Anders Åslund, Kevin Featherstone, Florian Bieber, Miroslaw Wyrzykowski, András Szalai, Δημήτρης Τσαρούχας, Zoran Ilievski, Marcus Engler, μίλησαν για το Brexit, την υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ανατολική Ευρώπη, την εμπλοκή της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων στο μεταναστευτικό αλλά και την παραπαίουσα ευρωπαϊκή τους προοπτική. Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μια χρυσή ευκαιρία να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα μετά την κατάρρευση των μύθων της μεταπολίτευσης, ενώ ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Κώστας Κωστής υπήρξαν λιγότερο αισιόδοξοι. Τέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής στη σχέση κράτους-πολίτη-πολιτικών ως προϋπόθεση ανάπτυξης.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εργάζεται ως ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962 και σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ, Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics και Κοινοτική Διοίκηση στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Bruges με υποτροφία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Υπήρξε ερευνητικός υπότροφος Robert Schuman στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1990 και έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στα Ιδιαίτερα Γραφεία ξένων Επιτρόπων:
• 1993-1994 Μέλος του γραφείου των επιτρόπων Matutes και Oreja.
• 1999-2004 Αναπληρωτής Διευθυντής στο γραφείο της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Loyola de Palacio.
• 2004-2007 Διευθυντής του γραφείου του πρώτου Επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ. Μάρκου Κυπριανού.
Από το 1994-1999 διετέλεσε Διευθυντής Ενημέρωσης στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα. Υπηρετώντας τις παραπάνω θέσεις ασχολήθηκε με θέματα μεταφορών, ενέργειας, ενημέρωσης, πολιτισμού και επικοινωνίας, καταναλωτών και δημόσιας υγείας.
Τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
Υπήρξε τακτικό μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του τον Ιούλιο του 2009, επανήλθε στην οργανική του θέση στην Κομισιόν ως Κύριος Σύμβουλος και Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Το Μάιο του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον διόρισε στο βαθμό του Διευθυντή, Επικεφαλής του Κλιμακίου στην Αθήνα της Γενικής Διεύθυνσης "Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων" (ΓΔ ECFIN), συντονιστή, επί τόπου στην Αθήνα, τόσο το έργο των στελεχών της ΓΔ ECFIN, όσο και της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα (Task Force GR), στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου και της παροχής τεχνικής βοήθειας για την στήριξη των προσπαθειών της Ελλάδας ώστε να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Από το 2014 έως το 2019 διετέλεσε Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπεύθυνος για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής στους τομείς Μετανάστευσης, Ασφάλειας, Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Νεολαίας.