Καπέλλου Τζένη
Bocklet Reinhold
Χατζηδάκης Κωστής
Dreute Oliver
Κουτσομύτης Γιάννης
Καζάκος Παναγιώτης
Βουδούρη Αλεξάνδρα
Γλώσσα
Ελληνική, Γερμανική (με ταυτόχρονη διερμηνεία)
Ημερομηνία
16/01/2019
Διάρκεια
01:52:43
Εκδήλωση
Η Ευρώπη στο σταυροδρόμι: Διαφορετικές ταχύτητες, μία κατεύθυνση;
Χώρος
Ξενοδοχείο Divani Caravel
Διοργάνωση
Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής
Hanns-Seidel-Stiftung
Κατηγορία
Πολιτική
Ετικέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωεκλογές, Brexit, Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων
Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Ίδρυμα Hanns Seidel συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα την πορεία της ΕΕ εν όψει των κρίσιμων Ευρωεκλογών του Μαΐου.
Μέσα από τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των ομιλητών αναδείχθηκε η ουσία των σημαντικών θεμάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί η ΕΕ τα επόμενα χρόνια.
Το Brexit, η ενίσχυση των άκρων, οι απρόβλεπτες οικονομικές εξελίξεις, το προσφυγικό ζήτημα, δημιουργούν ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο περιβάλλον πολιτικής αντιπαράθεσης.
Η Ευρώπη των διαφορετικών ταχυτήτων προτείνεται ως μία λύση στις διαφορετικές προσεγγίσεις εξέλιξης της Ένωσης. Η συζήτηση έχει αρχίσει.
To BLOD ευχαριστεί θερμά το γραφείο "Ioannis D. Fragkiadakis" για την ευγενική παραχώρηση της παράλληλης μετάφρασης.
Ioannis D. Fragkiadakis, Certified Translator - Conference Interpreter
Ιπποκράτους 156, 11472, Αθήνα
Tel.:+302106444761 | Προφίλ στο LinkedIn
Σπουδές: Πτυχιούχος Νομικής και Οικονομικού τμήματος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύμβουλος Τύπου & Επικοινωνίας σε Γραφεία Τύπου Ελληνικών Πρεσβειών.
Από το 2012 διευθύντρια της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Hanns Seidel στην Ελλάδα.
Ο Reinhold Bocklet είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Έχει διατελέσει υπουργός της κυβέρνησης της Βαυαρίας, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Αντιπρόεδρος της βαυαρικής Βουλής.
Είναι Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης (IDU).
Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Βόρειου Τομέα Β’ Αθηνών και αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης το 1965.
Εκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθηνών από το 2007.
Δικηγόρος Αθηνών.
Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (1992-1994).
Ευρωβουλευτής (1994-2007).
Έχει διατελέσει υπουργός στα υπουργεία Μεταφορών και Ανάπτυξης κατά τις περιόδους 2007-2009 και 2012-2014.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.
Ο Oliver Dreute προσχώρησε στην EPSC τον Ιανουάριο του 2017 ως σύμβουλος στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
Έχοντας εργαστεί σε διάφορες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1995, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ασχολούμενος με το εξωτερικό εμπόριο και τις σχέσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και συνέχισε σε θέσεις που καταπιάνονταν με τη νομοθεσία για την εσωτερική αγορά, ειδικότερα, μεταξύ άλλων, με την οδηγία για τις υπηρεσίες, την πνευματική ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και του ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας, καθώς και τις Δημόσιες συμβάσεις. Ασχολήθηκε, επίσης, με τις δύο μεταρρυθμίσεις του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της ΕΕ για το 2004 και το 2014, το καταστατικό των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2004 και των Κοινοβουλευτικών Βοηθών του 2009. Ήταν μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υποστήριξη των διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη διοργανική συμφωνία-πλαίσιο το 2010 και το δημοσιονομικό σύμφωνο το 2011/12.
Το 2007 έγινε νομικός σύμβουλος και το 2009 προϊστάμενος της μονάδας Νομικών και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το 2014 ήταν μέλος του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρώτα ως νομικός σύμβουλος και επικεφαλής για τις σχέσεις με τη διοίκηση, στη συνέχεια ως αναπληρωτής προϊσταμένου του υπουργικού συμβουλίου.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.
O Γιάννης Κουτσομύτης είναι αρθρογράφος-αναλυτής για ευρωπαϊκά θέματα και σκηνοθέτης-παραγωγός.
Σπούδασε γερμανικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα παραγωγής κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.
Από τον Νοέμβριο του 2017 είναι τακτικός αρθρογράφος και αναλυτής στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" με αντικείμενο τα ευρωπαϊκά θέματα και την γεωπολιτική της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι, επίσης, Διευθυντής του Kappa News.
Άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά σε ευρωπαϊκά έντυπα όπως η γερμανική εφημερίδα Die Zeit και η πορτογαλική Expresso, ενώ είναι συνεργάτης-σχολιαστής των τηλεοπτικών δικτύων France 24, BBC World Service, Al Jazeera, της δημόσιας τηλεόρασης της Ολλανδίας, του TRT World και του Press TV.
Δραστηριοποιήθηκε επί πολλά χρόνια στην Τηλεόραση και τον Κινηματογράφο και έχει τιμηθεί 4 φορές με Τηλεοπτικό Βραβείο ως "Παραγωγός της χρονιάς" για τις τηλεοπτικές σειρές "Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά", "Η αγάπη άρχισε μια μέρα", "Τα παιδιά της Νιόβης" και "Ματωμένα Χώματα".
Ο Πάνος Καζάκος γεννήθηκε το 1941 και σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα και οικονομικές επιστήμες στη (Δυτική) Γερμανία όπου πήγε το 1963 αρχικά ως «φιλοξενούμενος εργάτης» (Gastarbeiter). Εργάσθηκε στις εταιρείες Norddeutsche Wollkämmerei, AG Weser, Deutsche Post, Bayer AG κ.ά.. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του χάρη σε υποτροφία του Friedrich-Ebert-Stiftung.
Είναι διδάκτωρ του Christan-Albrechts-Universität του Kiel. Το θέμα της διατριβής του ήταν "Markt und Entwicklung– Zur ordnungspolitischen Frage am Beispiel Griechenlands" (Αγορά και ανάπτυξη- συμβολή στο θεσμικό πρόβλημα με παράδειγμα την Ελλάδα, 1971).
Έχει διδάξει σε προ- και μεταπτυχιακό επίπεδο πολιτική οικονομία (μακροοικονομική), οικονομική θεωρία της πολιτικής, διεθνείς οικονομικές σχέσεις, πρότυπα οικονομίας και κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη και ευρωπαϊκή οικονομική ενοποίηση. Επίσης δίδαξε στη Γερμανία και έδωσε διαλέξεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Πανεπιστήμιο Αμβούργου (Δυτικής Γερμανίας), Πελοποννήσου, Εθνική Σχολή Ασφαλείας κ.ά..
Διετέλεσε εμπειρογνώμων Α΄ του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ολοκλήρωσης, καθώς και του Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Συμβουλίου του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πελοποννήσου (2012-2016) και στη συνέχεια Επίτιμος Καθηγητής του, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (2013- 2018), στέλεχος της Διεύθυνσης Μελετών της ΑΤΕ, μέλος της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΞ κ.ά.. Έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα Jean Monnet για δημιουργία πανεπιστημιακών υποδομών.
Οι δημοσιεύσεις του στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα καλύπτουν τη σύγχρονη μακροοικονομική πολιτική, την οικονομική πολιτική στη μεταπολεμική Ελλάδα, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρθρογραφεί τακτικά στις εφημερίδες η Καθημερινή, τα Νέα και στο περιοδικό Book’s Journal. Η μελέτη του "Θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση" (Ι. Σιδέρης, 1996), βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Επιλογή δημοσιεύσεων:
• Η επιστροφή στη δραχμή δεν (θα) είναι λύση. Οι οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (“Grexit”), εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2016.
• "Ursachen der europäischen Krise und Auswirkungen auf Griechenland und Deutschland" in Hatje, Armin et al (Hgbr) Verantwortung und Solidarität in der Europäischen Union, Nomos Verlag, Baden-Baden, 2015, S. 33-59.
• "Griechische Politik 2009-2013: Der Kampf um Kredite und der mühsame Weg zu Reformen" in Klemm, Ulf-Dieter und Schultheiß, W. (Hgbr) Griechenland in der Krise, 35-53. Campus Verlag, Frankfurt am Main, 2015.
• "Stabilization and reform in a statist regime, 1974-2011", in Liargovas, P. (ed) Greece: Economics, political and social issues, Nova publishers, New York, 2012.
• "Economic governance in Europe- its liberalism and impact", in Preda, Daniele and Pasquinucci, Daniele (eds) The road Europe traveled along. The evolution of EEC/ EU policies and institutions, Peter Lang, Brussels 2010, pp 115-1301.
• Από τον ατελή εκσυγχρονισμό στην κρίση, μεταρρυθμίσεις, χρέη και αδράνειες, 1973- 2010, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2010.
• "Europeanization, public goals and group inteests: Convergence policy in Greece 1990-2003", West European Politics, vol 27. No 5/ 2004.
• Ανάμεσα σε κράτος και αγορά. Οικονομία και οικονομική πολιτική στη μεταπολεμική Ελλάδα 1944-2000, Πατάκης, Αθήνα 2001 (σε 7η ανατύπωση).