Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η φιλοσοφία χθες και σήμερα - Πρώτο μάθημα

Κάλφας Βασίλης

1 Απριλίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:00:24 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 16736
Ομιλητές
Κάλφας Βασίλης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
01/04/2013

Διάρκεια
02:00:24

Εκδήλωση
Ανοιχτά Μαθήματα των Εκδόσεων "Μεταίχμιο"

Χώρος
Πολυχώρος "Μεταίχμιο"

Διοργάνωση
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Κατηγορία
Φιλοσοφία

Ετικέτες
αρχαία ελληνική φιλοσοφία, Θαλής, Αριστοτέλης, Πλάτωνας

Οι εκδόσεις "Μεταίχμιο" εγκαινίασαν από φέτος τον πρώτο κύκλο ανοιχτών μαθημάτων. Πρόκειται για  μια σειρά διαλέξεων με άξονα την πολιτική, τη σκέψη, την ιστορία και την κουλτούρα. Με τη μορφή διαλέξεων πανεπιστημιακού επιπέδου, μάχιμοι διανοούμενοι με ενεργό και παρεμβατικό ρόλο, ειδικοί, ο καθένας στον τομέα του, αναπτύσσουν  και αναλύουν σε βάθος καίρια ζητήματα της τρέχουσας πραγματικότητας, σε μια σειρά ομιλιών που  επιμελείται και συντονίζει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη.

Στο πλαίσιο της σειράς αυτής, o καθηγητής φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Βασίλης Κάλφας, συγγραφέας, επιστημονικός επιμελητής σειρών φιλοσοφίας σε διάφορους εκδοτικούς οίκους και συνυπεύθυνος για τη μετάφραση των Απάντων του Αριστοτέλη, αναφέρεται σε έξι συναντήσεις μεγάλης διάρκειας στη γέννηση και στην εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, από τον Θαλή έως τον Αριστοτέλη.

Και τα έξι μαθήματα του κύκλου βιντεοσκοπήθηκαν και αναρτώνται στο Blod.
 

Κάλφας Βασίλης Καθηγητής Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή, ΑΠΘ

Ο Βασίλης Κάλφας είναι καθηγητής φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Ειδικεύεται στην πλατωνική και την αριστοτελική φιλοσοφία και την ιστορία της αρχαίας ελληνικής επιστήμης.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και επί σειρά ετών δίδαξε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Είναι επιστημονικός υπεύθυνος της μετάφρασης των Απάντων του Αριστοτέλη στις εκδόσεις Νήσος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της συλλογικής ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας «Πλάτων» στο ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη).

Έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο πανεπιστημιακής διδασκαλίας από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης και με το κρατικό βραβείο ενδογλωσσικής μετάφρασης του έτους 2015 για τη μετάφραση των Φυσικών του Αριστοτέλη. Το 2019 τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ).

Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία:
Eπιστημονική Πρόοδος και Oρθολογικότητα: Προς μια ρεαλιστική ανασυγκρότηση της σύγχρονης Eπιστημολογίας, Αθήνα 1983.
(με τον M.Z. Kοππιδάκη και τον Δ. Kυρτάτα) Tα Eσόμενα: H αγωνία της πρόγνωσης στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, 1990.
Πλάτων «Tίμαιος», 1995. Αθήνα 1995.
Aριστοτέλης «Περί φύσεως (Φυσικά 2ο βιβλίο)», Αθήνα 1999.
Φιλοσοφία και επιστήμη στην Aρχαία Eλλάδα, Αθήνα 2005.
(με τον Γ. Zωγραφίδη) Aρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι, Θεσσαλονίκη 2006.
Aριστοτέλης, «Mετά τα φυσικά. βιβλίο A», Aθήνα 2009.
Aριστοτέλης, «Περί γενέσεως και φθοράς», Αθήνα 2011.
Aριστοτέλης, «Φυσικά», Αθήνα 2015.
H φιλοσοφία του Αριστοτέλη, 2015, ψηφιακό βιβλίο, Callippos.

Σχετικές ομιλίες