Μουσάς Ξενοφών
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
18/01/2016
Διάρκεια
00:54:29
Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Χώρος
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αμφιθέατρο)
Διοργάνωση
Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Κατηγορία
Αστρονομία
Ετικέτες
Φυσική του Διαστήματος, Αστροφυσική, Φυσική Φιλοσοφία, πλανήτες, σύμπαν, ύλη, Ελληνική Φιλοσοφία, Μηχανισμός των Αντικυθήρων
Στα πλαίσια των ομιλιών που οργανώνει η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δόθηκε διάλεξη τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016, με ομιλητή τον Ξενοφώντα Μουσά, Καθηγητή Φυσικής Διαστήματος και θέμα: «Η γέννηση της Φυσικής Φιλοσοφίας από παρατηρήσεις Κομητών και Μετεωρητών, ο Αναξίμανδρος και ο Αριστοτέλης».
Σημείωμα του ομιλητή για τη διάλεξη
Θα παρουσιασθεί η θεωρία ότι ο άνθρωπος οδηγήθηκε στην αντίληψη ότι το σύμπαν μπορεί να γίνει κατανοητό με βάση το ίδιο και όχι τις δυνάμεις ή την βούληση των θεών μετά από παρατηρήσεις κομητών και μετεωριτών που έπεσαν στην Γη και τους οποίους μελέτησε και αντιλήφθηκε ότι τα άστρα είναι συμπυκνώσεις θερμών αερίων, δημιουργώντας έτσι θετικές επιστήμες και την φιλοσοφία.
Πώς τόλμησε ο άνθρωπος να διανοηθεί ότι οι θεοί του είναι φτιαγμένοι από την συνήθη ύλη; Πώς ο άνθρωπος τόλμησε να προβλέψει τι θα κάνουν στο μέλλον, δηλαδή πού θα είναι οι πλανήτες, ο Ήλιος και η Σελήνη;
Έχω υποστηρίξει ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί την επιτομή της φιλοσοφίας, διότι για να φτιάξεις ένα μηχανικό σύμπαν, όπως είναι ο Μηχανισμός, χρειάζεται να έχεις αφομοιώσει την Ελληνική Φιλοσοφία, την φιλοσοφία των Ιώνων φιλοσόφων, και να την έχεις κάνει πράξη.
Πώς ξεκίνησε όμως η προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει το σύμπαν και τον εαυτό του; Πώς άρχισε το Ελληνικό θαύμα, οι Επιστήμες της μελέτης της Φύσης και του Κόσμου; Η μαθηματικοποίηση της κατανόησης του Κόσμου, της Φύσης, μαθηματικοποίηση στην οποία οδηγούμαστε αναπόδραστα, μέσω της παρατήρησης και των πειραμάτων του Πυθαγόρα.
Θα αναφερθώ στις θεωρήσεις του Αναξίμανδρου, του Αριστοτέλη και άλλων τις οποίες ερμηνεύω με βάση την φυσική.
Ο Δρ. Ξενοφών Μουσάς είναι αστρονόμος, καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένας από τους πρωταγωνιστές της μελέτης του αρχαιότερου υπολογιστή, του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Προέδρου τμ. Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάσθηκε επί έτη ως research Fellow, research assistant, senior visiting research Fellow στο Imperial College of Science Technology and Medicine του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, στο Αστεροσκοπείο Παρισίων και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για το Ηλιακό Σύστημα στη Γερμανία. Συμμετέχει σε διαστημικά πειράματα της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (όπως στην διαστημική αποστολή STEREO και WIND στα πειράματα WAVES).
Έχει λάβει τιμητική διάκριση από την Αμερικανική Ένωση Γεωφυσικών (American Geophysical Union, Βοστώνη, 2001), όπως επίσης και το βραβείο της NASA το 2009, για συμμετοχή στην διαστημική αποστολή Οδυσσέας.