Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Γραμματική της Μουσικής - Πρώτη ομιλία

Αβέρωφ-Μιχαηλίδου Έφη, Μεράκου Στεφανία

2 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 92:21 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3106
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Σύντομη περιγραφή του εργαστηρίου «Η Γραμματική της Μουσικής» από την ομιλήτρια

Μέσα από τις πολλές μουσικές γλώσσες και τα μουσικά συστήματα που διαμορφώθηκαν και εξελίχτηκαν μέσα στους αιώνες, θα επικεντρωθούμε στην αναμφίβολα μεγάλη ∆υτική μουσική παράδοση, όπως διαμορφώθηκε από το 1600 ως το 1910. Η περίοδος αυτή, στην οποία ανήκουν τα περισσότερα αριστουργήματα του ρεπερτορίου των συναυλιών και της όπερας, χαρακτηρίζεται συχνά και σαν περίοδος της Τονικής Αρμονίας, του Τονικού Μουσικού Συστήματος.

Τη «Γραμματική» και το «Συντακτικό» αυτού του συστήματος θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε στις τρεις συναντήσεις μας καθώς και την εξέλιξη του, χρησιμοποιώντας πολλά μουσικά παραδείγματα και οπτικοακουστικά μέσα, με βασικό στόχο τη μεγαλύτερη εκτίμηση και απόλαυση της μουσικής.


Αβέρωφ-Μιχαηλίδου Έφη Μουσικός παιδαγωγός

Η Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου σπούδασε στη Σχολή Ανώτερων Θεωρητικών του Ωδείου Αθηνών και ασχολήθηκε για τα τελευταία τριάντα χρόνια με τη μουσική εκπαίδευση σε ωδεία και εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Έχει γράψει το βιβλίο "Εισαγωγή στην Οργανογνωσία", που βρίσκεται στην 10η του έκδοση. Από τις κύριες δραστηριότητές της είναι η επιμέλεια και παρουσίαση των Κυριακάτικων Πρωινών του "Μεγάρου Μουσικής Αθηνών", η συμμετοχή της στις εκπαιδευτικές δράσεις του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" - τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία - και η συνεργασία της με το Ωδείο Αθηνών.

Μεράκου Στεφανία Μουσικολόγος

Η Στεφανία Μεράκου είναι κάτοχος πτυχίου B.A. στη μουσικολογία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο καθώς και κάτοχος M.A. στο ίδιο αντικείμενο από το Πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ. Εργάστηκε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ, ενώ αργότερα, μετά την απόκτηση του διπλώματος διδασκαλίας από το Ίδρυμα Σουζούκι πάνω στην ομώνυμη μέθοδο, ξεκίνησε να την διδάσκει σε παιδιά.

Από το 1995, εργάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι τη Μουσικής αρχικά ως υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής και κατόπιν ως διευθύντρια από τον Μάρτιο του 2005. Στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγεται η εφαρμογή νέων τεχνολογιών με σκοπό την προβολή και διάθεση πληροφοριακού και εκπαιδευτικού υλικού. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμβάλει στην υλοποίηση πολλών εφαρμογών, αποθετηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» αλλά και σε συνεργασία με άλλους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς. Έχει παρουσιάσει εργασίες της σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά και στο διαδίκτυο πάνω σε ζητήματα εκπαίδευσης, πληροφοριακής παιδείας, ελληνικής μουσικής και της διάσωσής της.

Είναι μέλος της International Musicological Society (IMS), της International Association of Music Libraries (IAML), της Committee for the Support of Greek Libraries (CSL) και της Ελληνικής επιτροπής του Répertoire International de Littérature Musicale (RILM).

Σχετικές ομιλίες