Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η χρήση της βιοφωταύγειας στη σύγχρονη τέχνη και τον σχεδιασμό

Κορακίδου Βερονίκη

16 Μαΐου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 17:58 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 294
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Κορακίδου Βερονίκη

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
16/05/2018

Διάρκεια
17:58

Εκδήλωση
Διεθνής Ημέρα Φωτός

Χώρος
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Διοργάνωση
ΠΜΣ Σχεδιασμός Φωτισμού - Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών - Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
Διεθνής Ημέρα Φωτός, φως, φωτισμός, βιοφωταύγεια

Η Διεθνής Ημέρα του Φωτός είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που παρέχει ετήσια ένα σημείο αναφοράς για την εκτίμηση του φωτός και του ρόλου που διαδραματίζει στην επιστήμη, στον πολιτισμό και στην τέχνη, στην εκπαίδευση και στην αειφόρο ανάπτυξη και σε τομείς τόσο διαφορετικούς όπως η ιατρική, η ενέργεια και η τέχνη. Η ευρεία θεματολογία για το φως επιτρέπει σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας σε όλο τον κόσμο να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που καταδεικνύουν πώς η επιστήμη, η τεχνολογία, η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της UNESCO - εκπαίδευση, ισότητα και ειρήνη.
 

Η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου είναι η μοναδική Σχολή στην Ελλάδα που προσφέρει εξειδικευμένες σπουδές στο σχεδιασμό φωτισμού μέσω του ομώνυμου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.
 

Το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος αποσκοπεί στην καλλιέργεια και προαγωγή των επιστημών που αφορούν στη Μετεωρολογία, στη Γεωπονία και γενικότερα στο Περιβάλλον, καθώς επίσης στη μελέτη των αλληλεπιδράσεων του ανθρώπου – περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου μαζί με το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Φωτός 2018 υλοποίησαν δράσεις που είχαν ως στόχο τη διάδοση της σημασίας του φωτός και του φωτισμού στο ευρύ κοινό σε πανελλαδικό επίπεδο.
 

Η μετάδοση της γνώσης πραγματοποιήθηκε μέσω διαλέξεων, οι οποίες προσεγγίζουν το φως μέσω της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, της φυσικής, του περιβάλλοντος, της ψυχολογίας και της φυσιολογίας του ανθρώπου.

Κορακίδου Βερονίκη Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΕΑΠ
H Βερονίκη Κορακίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Ανθρώπινη Επικοινωνία και τις Πολιτισμικές Σπουδές από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει επίσης Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Οπτικοακουστικών Επιχειρήσεων και την Παραγωγή Πολυμέσων από την Haute École Groupe "ICHEC - ISC Saint-Louis - ISFSC" (Βρυξέλλες). Διαθέτει πολυετή εμπειρία ως ερευνήτρια και σύμβουλος διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την ανάπτυξη οπτικοακουστικών και πολυμεσικών έργων, την οργάνωση εικαστικών εκθέσεων, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς επίσης και την επιμέλεια ηλεκτρονικών και έντυπων εκδόσεων. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Από το 2014 έως το 2016 διατέλεσε εργαστηριακός συνεργάτης του Τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ της Αθήνας διδάσκοντας τα μαθήματα της Οπτικής Επικοινωνίας και της Σημειολογίας στη Γραφιστική. Από το 2016 είναι Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για τη Θεματική Ενότητα "Ιστορία της Τέχνης και Επιστήμης του Φωτός" του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών "Σχεδιασμός Φωτισμού - Πολυμέσα" επιβλέποντας διπλωματικές εργασίες. Η διδακτορική της διατριβή έχει ως θέμα τη γλώσσα της αφαιρετικής οπτικής εμψύχωσης (abstract animation) και βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Έχει λάβει μέρος σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις και συμπόσια ηλεκτρονικής τέχνης με πρωτότυπες δημοσιεύσεις και καλλιτεχνικό έργο (ISEA, Consciousness Reframed, Amber, Thessaloniki Biennale κ.ά) και έχει δημοσιεύσει σε μερικά από τα πιο αξιόλογα διεθνή επιστημονικά περιοδικά για την τέχνη, την επιστήμη και την οπτική επικοινωνία (Leonardo, Technoetic Arts, Hypen κ.ά).

Σχετικές ομιλίες