Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η ίδρυση και οι περιπέτειες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ένα συνοπτικό χρονικό με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του (1866-2016)

Πασχαλίδης Κώστας

17 Φεβρουαρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 78:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3106
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Πασχαλίδης Κώστας

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
17/02/2016

Διάρκεια
78:55

Εκδήλωση
Αθήνα: Πόλη, ιδέες και πράξεις

Χώρος
7ος

Διοργάνωση
CFCOMPANY

Κατηγορία
Μουσειολογία

Ετικέτες
αρχαία ελληνική τέχνη, μουσεία, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Στις 17 Φεβρουαρίου 2016, η CFCOMPANY, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων  με τον γενικό τίτλο “Αθήνα: Πόλη, ιδέες και πράξεις” τον οποίο διοργανώνει, υποδέχτηκε τον Δρα Κώστα Πασχαλίδη, Αρχαιολόγο και Επιμελητή Αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στην ομιλία του με τίτλο «Η ίδρυση και οι περιπέτειες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ένα συνοπτικό χρονικό με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του (1866-2016)» ο κ. Πασχαλίδης μίλησε για το Μουσείο που Ιδρύθηκε ως "Κρατικόν" και μετονομάστηκε σε "Κεντρικόν" και "Εθνικόν" ικανοποιώντας ισάριθμες και ανάλογες συλλογικές επιθυμίες…  Θεμελιώθηκε τουλάχιστον δύο φορές, επανασχεδιάστηκε άλλες δύο και αποπερατώθηκε ξαφνικά με αφορμή μια έκτακτη πολιτική ανάγκη. Στα 135 χρόνια συνεχούς παρουσίας, διέκοψε τη λειτουργία του δύο φορές. Διαρκεί και συνεχίζει αμείωτο απέναντι σε κάθε είδους προκλήσεις και συγκυρίες. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ένα ίδρυμα που αναδεικνύει την αθάνατη αρχαιότητα και κατοπτρίζει ιδανικά τη χώρα.

Πασχαλίδης Κώστας Επιμελητής αρχαιοτήτων, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο Κώστας Πασχαλίδης γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και κατόπιν Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απ’ όπου έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα Προϊστορικής Αρχαιολογίας.

Από το 1992 συμμετέχει σε δεκάδες αρχαιολογικά προγράμματα ανασκαφών και τεκμηρίωσης ευρημάτων στην Ελλάδα και στην Ιορδανία. Είναι μόνιμο μέλος της ανασκαφής και της μελέτης των ευρημάτων του μυκηναϊκού οικισμού στη Μυγδαλιά Πετρωτού Πατρών.

Από το 2002 εργάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως επιμελητής της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων. Aπό το 2012 υπηρετεί ως Γραμματέας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το 2020 είναι μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Τον τελευταίο μήνα ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου.

Έχει δημοσιεύσει δύο αρχαιολογικές μονογραφίες στα αγγλικά στις οποίες παρουσίασε το υστερομινωικό νεκροταφείο στην Τουρλωτή Σητείας και το μυκηναϊκό νεκροταφείο στο Κλάους Πατρών, αντίστοιχα. Έχει συνθέσει περί τα σαράντα επιστημονικά άρθρα, που πραγματεύονται ποικίλα θέματα του κρητομυκηναϊκού κόσμου, καθώς και ζητήματα αρχειακής έρευνας σχετικά με την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Έχει τιμηθεί με την υποτροφία του ΙΚΥ (1998-2000), την υποτροφία: Peter Warren Visiting Professor στο Πανεπιστήμιο του Bristol (2018). Υπήρξε Fellow στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard στην Washington DC (2019) και Margo Tytus Fellow στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati (2020).

Σχετικές ομιλίες