Τσιαμπάος Κώστας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
20/11/2015
Διάρκεια
28:45
Εκδήλωση
Παρίσι - Αθήνα 1945-1975 : Αρχιτεκτονική (ημερίδα έρευνας)
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Auditorium Theo Angelopoulos)
Διοργάνωση
École Française d’Athènes
Μουσείο Μπενάκη
Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Κατηγορία
Αρχιτεκτονική
Ετικέτες
Ελλάδα, Γαλλία, Αθήνα, Παρίσι, αρχιτεκτονική, Αριστομένης Προβελέγγιος, Τώνης Σπητέρης, Le Corbusier
Παρίσι Αθήνα 1945-1975 : Αρχιτεκτονική
Μια ημερίδα έρευνας οργανωμένη από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο του τετραετούς προγράμματος έρευνας ‘Παρίσι-Αθήνα 1945-1975’ που εκπονείται με ευθύνη της Γαλλικής Σχολής Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Επιμέλεια ημερίδας: François Loyer και Παναγιώτης Τουρνικιώτης
Κώστας Τσιαμπάος: Η κατοικία Σπητέρη: μια ‘παρεξήγηση’ 60 χρόνων
Στην κατοικία την οποία σχεδίασε το 1955 ο Αριστομένης Προβελέγγιος για το ζεύγος Σπητέρη συναντάμε πολλά από τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής που έμαθε ο Προβελέγγιος δίπλα στον Le Corbusier. Αν, όμως, για τον Le Corbusier η αρχιτεκτονική έπρεπε να αντικαταστήσει την επανάσταση, για τον Προβελέγγιο η αρχιτεκτονική έπρεπε να προετοιμάσει την επανάσταση. Αυτή είναι μια ‘παρεξήγηση’ που ίσως μας ενδιαφέρει.
Ο Κώστας Τσιαμπάος είναι αρχιτέκτονας, Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ όπου διδάσκει ιστορία και θεωρία της αρχιτεκτονικής. Σπούδασε στην Αθήνα (ΕΜΠ) και τη Νέα Υόρκη (Columbia University). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάδειξη και χρήση εννοιών και ερμηνευτικών εργαλείων δανεισμένων από τη φιλοσοφία, την πολιτική θεωρία και την ψυχανάλυση στην ιστορία και θεωρία της μοντέρνας και σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους ενώ αρχιτεκτονικά έργα και μελέτες του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν τιμηθεί με διακρίσεις σε πανελλήνιους και πανευρωπαϊκούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Το 2010 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Ποταμός" το βιβλίο του "Κατασκευές της Όρασης, από τη θεωρία του Δοξιάδη στο έργο του Πικιώνη". Το 2013 επιμελήθηκε, μαζί με τους Βάσω Κιντή και Παναγιώτη Τουρνικιώτη, το βιβλίο: "Το μοντέρνο στη σκέψη και τις τέχνες του 20ού αιώνα". Το 2017 κυκλοφόρησε μια πλήρης και αναθεωρημένη έκδοση της διδακτορικής διατριβής του στα αγγλικά, από τις εκδόσεις Routledge, με τίτλο: "From Doxiadis' theory to Pikionis’ work: Reflections of Antiquity in Modern Architecture".