Baena-Preysler Javier
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
04/04/2016
Διάρκεια
42:57
Εκδήλωση
Παλαιολιθικό σεμινάριο
Χώρος
Κεντρικό κτίριο ΕΚΠΑ
Διοργάνωση
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας - Πανεπιστήμιο Κρήτης
Κατηγορία
Αρχαιολογία
Ετικέτες
Παλαιολιθικό σεμινάριο, Παλαιολιθική Αρχαιολογία, Ισπανία, Μέση Παλαιολιθική Εποχή, Κατώτερη Παλαιολιθική εποχή, Μέση Πλειστόκαινος Εποχή, Μουστέρια τεχνοπολιτισμική παράδοση, Αχελαία τεχνοπολιτισμική παράδοση, καταγωγή και εξέλιξη του ανθρώπου
Τα τελευταία χρόνια αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Λεκάνη της Μαδρίτης έφεραν στο φως ένα μεγάλο αριθμό Μουστέριων και Αχελαίων θέσεων που συνδέονται με δραστηριότητα πρόσκτησης πυριτολίθου από κοιτάσματα που αφθονούν στις αποθέσεις της Παλαιογενούς περιόδου στην περιοχή. Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά γιατί ρίχνουν φως στο περιβάλλον και τον χώρο όπου λάμβανε χώρα η δραστηριότητα κατά την Μέση Πλειστόκαινο Εποχή στην κεντρική Ιβηρική Χερσόνησο. Οι Παλαιολιθικές ομάδες ανέπτυσσαν δραστηριότητα σε ποτάμιες αναβαθμίδες στην τεράστια επιφάνεια του υδροκρίτη ανάμεσα στους ποταμούς Manzanares και Jarama. Από το δεύτερο μισό της Μέσης Πλειστοκαίνου Εποχής η εποχιακή ποταμοχειμάρρια ροή διάβρωνε του Μειοκαινικές αποθέσεις ιλύος αφήνοντας ορατούς μεγάλους κονδύλους πυριτόλιθου. Οι έρευνές μας δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της Μέσης και της Ανώτερης Πλειστοκαίνου οι Παλαιολιθικοί κάτοικοι της Μαδρίτης είχαν καλή γνώση των δυνατοτήτων και αξιοποιούσαν αυτούς τους κονδύλους ως πρώτη ύλη για την κατασκευή των εργαλείων τους ακολουθώντας διαφορετικά τεχνολογικά σχήματα, ανάλογα με την περίοδο,.
Η προσέγγισή μας δίδει ιδιαίτερο βάρος στη μελέτη των εγχειρηματικών αλυσίδων κατασκευής εργαλείων, στην ολότητα ή στην αποσπασματικότητα, και στην αλλαγή τους στο πέρασμα του χρόνου. Ερευνητικό μας ζητούμενο είναι η κατανοήση των δραστηριοτήτων που ανέπτυσσαν οι Παλαιολιθικές ομάδες, οι πρακτικές ανακύκλωσης και επανάχρησης υλικού που υιοθετούσαν μέσα σε ένα περιβάλλον αφθονίας πρώτης ύλης. Κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις πρακτικές αυτές οικονομίας της πρώτης ύλης. Οι παρατηρούμενες αλλαγές από την Κατώτερη στη Μέση Παλαιολιθική εποχή μας οδηγούν στην υπόθεση ότι πρέπει να συνδέονται με σημαντικές αλλαγές στην κοινωνική συμμετοχή κατά τη λάξευση.
Ο Javier Baena Preysler είναι καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης όπου και εισήγαγε τη διδασκαλία της Παλαιολιθικής Αρχαιολογίας. Από το 1990 ασκεί την Πειραματική Αρχαιολογία και έχει ιδρύσει πολλά κέντρα όπως στο Museo de los orígenes (Madrid), La Algaba (Málaga), Carex (Burgos). Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν επίσης τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και οι εφαρμογές τους στην Προϊστορική αρχαιολογία, οι κοινωνίες των κυνηγών τροφοσυλλεκτών, η Κατώτερη και η Μέση Παλαιολιθική Εποχή, και η προϊστορία της περιοχής της Μαδρίτης. Σχετικά με όλα αυτά έχει δημοσιεύσει 6 βιβλία και πάνω από 220 άρθρα. Έχει ερευνητικές συνεργασίες με το Universidad Complutense de Madrid, το Universidad de Zaragoza και το Instut de Paleontologie Humaine (IPH) de Paris. Στο ερευνητικό του ενεργητικό καταγράφονται 125 ανακοινώσεις σε συνέδρια, συμμετοχή σε 22 επιτροπές και εκδοτικές ομάδες περιοδικών, 46 ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας και η επίβλεψη 25 διδακτορικών και μεταπτυχιακών διατριβών.