Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η κοινωνία του θεάματος. Επιγραφικές μαρτυρίες από την Κω του 1ου αι. μ.Χ

Μποσνάκης Δημήτρης

10 Απριλίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 43:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2235
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μποσνάκης Δημήτρης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
10/04/2014

Διάρκεια
43:15

Εκδήλωση
Ρωμαϊκό Σεμινάριο

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (Κεντρικό Κτήριο), Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο

Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη
Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών
Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Κατηγορία
Αρχαιολογία

Ετικέτες
Ρωμαϊκό Σεμινάριο, Κως, επιγραφές

Με αφορμή το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ρωμαϊκές σπουδές στην Ελλάδα, όπως αυτό αποτυπώνεται σε πρόσφατα συνέδρια, νέες μελέτες, ειδικές έρευνες και ανακαλύψεις, το Ρωμαϊκό Σεμινάριο αποτελεί πρωτοβουλία που στηρίζεται από τέσσερις φορείς (Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Μουσείο Μπενάκη, ΕΙΕ - Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα) και σκοπό έχει την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και γνώσης σχετικά με το ρωμαϊκό παρελθόν στον ελλαδικό χώρο. Μέσω ενός προγράμματος διαλέξεων, εργαστηρίων ειδικού ενδιαφέροντος και άλλων εκδηλώσεων, φιλοδοξία του Σεμιναρίου είναι να λειτουργήσει ως αφετηρία για μια στενότερη συνεργασία και συχνότερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ αρχαιολόγων, ιστορικών, επιγραφολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων, που ασχολούνται συστηματικά με τη μελέτη διαφόρων πτυχών του συγκεκριμένου γνωστικού πεδίου.

Αντικείμενο του Σεμιναρίου είναι η παρουσίαση νέων αρχαιολογικών ανακαλύψεων, συνθετικών μελετών και ερμηνευτικών προσεγγίσεων που σχετίζονται με τον πολιτισμό του ηπειρωτικού και νησιωτικού ελλαδικού χώρου στις διάφορες εκφάνσεις του κατά τη σταδιακή ενσωμάτωση και ένταξή του στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Μέσω της συνεκτίμησης αρχαιολογικών και γραπτών τεκμηρίων, το επίκεντρο τοποθετείται στη διερεύνηση των διαφόρων εξελίξεων που προέκυψαν από τη ρωμαϊκή κατάκτηση τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο, σε τοπικό, περιφερειακό και επαρχιακό επίπεδο. Βασική παράμετρο αποτελεί και η σύγκριση φαινομένων του ελλαδικού χώρου με εξελίξεις σε άλλες περιοχές του ρωμαϊκού κόσμου. Το χρονολογικό φάσμα άμεσου ενδιαφέροντος καλύπτει την περίοδο από τον 2ο αι. π.Χ. έως τον όψιμο 3ο αι. μ.Χ., χωρίς όμως να παραγνωρίζονται τυχόν φαινόμενα συνέχειας με προηγούμενες και επόμενες ιστορικές περιόδους.

Μποσνάκης Δημήτρης Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ο αρχαιολόγος Δημήτρης Μποσνάκης είναι επίκουρος καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έπειτα από σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεταπτυχιακές στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας ανακηρύχτηκε διδάκτωρ αρχαιολογίας το 1990. Υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ, υπότροφος (Bundesstipendiat) στο Πανεπιστήμιο του Friburg, μεταπτυχιακός υπότροφος της Ελβετίας (Bundesstipendiat), στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, του Γερμανικού Ινστιτούτου (DAI) στο Βερολίνο, της Gerda Henkel Stiftung στο Βερολίνο στο τμήμα των Inscriptiones Graecae της Ακαδημίας Επιστημών, και είναι Αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI). Εργάστηκε στο Μουσείο της Κω, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Επιγραφικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών, υπήρξε υπεύθυνος για τα θέματα της Καλύμνου και Πάτμου, για την Βιβλιοθήκη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Δωδεκανήσου, πραγματοποίησε πλήθος σωστικών ανασκαφών, αναστήλωσης και συντήρησης αρχαιολογικών έργων και μνημείων στην Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη, την Πάτμο, την Κάλυμνο, ενώ επιφορτίστηκε για την οργάνωση πολλών μουσειακών εκθέσεων, υπήρξε γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για την έκθεση και την έκδοση του Καταλόγου «Μινωικός και Ελληνικός Πολιτισμός», από την Συλλογή Μητσοτάκη, και συνεργάτης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για την έκθεση «Ο Κόσμος της Αιγύπτου». Είναι μέχρις σήμερα Επιστημονικός συνεργάτης των Inscriptiones Graecae στη δημοσίευση του Corpus των κωακών επιγραφών, υπεύθυνος για το Επιγραφικό Μουσείο της Κω και για το επιστημονικό πληροφοριακό υλικό με οθόνες αφής στο Ασκληπιείο Κω.

Σχετικές ομιλίες