Βασιλάκος Σπύρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
17/06/2015
Διάρκεια
77:19
Εκδήλωση
Κοσμικό φως. Αρχέγονο και ανέσπερο
Χώρος
Ακαδημία Αθηνών
Διοργάνωση
Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών
Κατηγορία
Φυσικές επιστήμες, Κοσμολογία, Αστρονομία
Ετικέτες
Αστρονομία, Κοσμολογία, Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, Αϊνστάιν, μεγάλη έκρηξη, Κοσμική Ακτινοβολία Μικροκυμάτων, διαστολή του Σύμπαντος, χωρική καμπυλότητα του Σύμπαντος
Το 2015 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη θεμελίωση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας.
Με αφορμή αυτό το σημαντικό γεγονός, η ομιλία του Διευθυντή Ερευνών Δρος Σπύρου Βασιλάκου παρουσιάζει τις βασικές αρχές της Κοσμολογίας όπως αυτές απορρέουν από τις λύσεις των εξισώσεων του Αϊνστάιν.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στη θεωρία της Μεγάλης έκρηξης, την Κοσμική Ακτινοβολία Μικροκυμάτων, τη διαστολή, την ηλικία και τη χωρική καμπυλότητα του Σύμπαντος, καθώς και στον τρόπο υπολογισμού της επιταχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος η ανακάλυψη της οποίας έχει ανοίξει νέους δρόμους στο χώρο της θεωρητικής Φυσικής και της Κοσμολογίας.
Η παρουσίαση κλείνει με μια αναφορά στο πεπρωμένο του Σύμπαντος.
Ο Σπύρος Βασιλάκος είναι διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και διευθυντής ερευνών στο κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης είναι πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής, η οποία είναι συμβουλευτικό όργανο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας για θέματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής και εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διεθνή Αστρονομική ένωση.
Ο Σπύρος Βασιλάκος σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Αστρονομία και διδακτορικό στην Αστροφυσική Κοσμολογία από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Η διδακτορική του διατριβή απέσπασε το βραβείο της καλύτερης διατριβής για το έτος 2000 από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία. Μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Cambdridge UK (Απρίλιος 1998) με ενίσχυση από το Βρετανικό συμβούλιο. Στη συνέχεια υπήρξε υπότροφος του Ηνωμένου Βασιλείου με τη διεθνούς φήμης υποτροφία της θεωρητικής φυσικής και Αστρονομίας (PPARC), καθώς και του Ολλανδικού Κράτους με τη διεθνούς φήμης υποτροφία της θεωρητικής Αστροφυσικής NOVA. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Φυσικής του Imperial College London (UK), στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο τμήμα Μαθηματικών και Φυσικών επιστημών του Πανεπιστημίου Groningen (Ολλανδία) και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (Ισπανία). Διδάσκει το μάθημα της Κοσμολογίας και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των τμημάτων Φυσικής και Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει επιβλέψει αρκετές διδακτορικές, μεταπτυχιακές και προπτυχιακές διατριβές σε ερευνητικά θέματα του χώρου της Κοσμολογίας και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα ερευνητικών εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές διεθνούς κύρους. Τα έτη 2013, 2014 και 2017 έλαβε συνεχόμενες τιμητικές διακρίσεις στον διεθνούς φήμης διαγωνισμό έρευνας βαρύτητας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ: ''2013, 2014 and 2017 Essay Competition of Gravity Research Foundation''.