Καμίνης Γιώργος
Μπουτάρης Γιάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
28/03/2012
Διάρκεια
66:31
Εκδήλωση
"Η Κρίση και οι Ευθύνες μας" - Κοινή ομιλία των Δημάρχων Αθηνών και Θεσσαλονίκης
Χώρος
Θέατρο Χωρέμη Κολλεγίου Αθηνών, Ψυχικό
Διοργάνωση
Σύλλογος Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών - Κολλεγίου Ψυχικού (Σ.Α.Κ.Α.)
Κατηγορία
Πολιτική
Ετικέτες
οικονομική κρίση
Οι δημοτικοί άρχοντες των δύο μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, συναντήθηκαν την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 στη σκηνή του Θεάτρου «Χωρέμη» του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό για να καταθέσουν τις εμπειρίες, τις απόψεις και τις προτάσεις τους στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο «Η Κρίση και οι Ευθύνες μας» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών-Κολλεγίου Ψυχικού (Σ.Α.Κ.Α.)
Οι ομιλίες των δύο δημάρχων έγιναν σε γνώριμο περιβάλλον, αφού ο Γιώργος Καμίνης είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και ο Γιάννης Μπουτάρης απόφοιτος του ανάλογου σχολείου της συμπρωτεύουσας, του Κολλεγίου «Ανατόλια». Φυσικό ήταν, λοιπόν, στο λόγο των δύο ομιλητών να γίνουν αρκετές αναφορές στα «σχολεία ελίτ» - όπως τα χαρακτήρισαν οι ίδιοι - στα οποία μαθήτευσαν.
Ο Γιάννης Μπουτάρης μάλιστα, αφού ανέλυσε την πεποίθησή του ότι η κρίση που περνά η χώρα, πέρα από την οικονομική της διάσταση είναι πρωτίστως κοινωνική, αναφέρθηκε στο καθεστώς των ποικίλων προνομίων που θεωρούν ως κεκτημένο τους οι διάφορες κοινωνικές ομάδες, στηλίτευσε τις ευθύνες των πολιτικών για το σύμπτωμα αυτό και χρησιμοποίησε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα προνομιακής αντίληψης το ισχύουν σύστημα επιλογής των μαθητών στα «σχολεία ελίτ», ζητώντας την αναθεώρησή του.
Αναφορά στα μαθητικά του χρόνια έκανε και ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος χρησιμοποίησε τις αναμνήσεις του από τη φοίτηση του στο Κολλέγιο Αθηνών για να εξάρει το εκπαιδευτικό μοντέλο εκείνης της εποχής που έπεσε θύμα του κυρίαρχου και τόσο αρνητικού πνεύματος «εξισοτισμού» της δεκαετίας του ’80. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αθηναίων αναζήτησε τις ρίζες της σημερινής κρίσης στα χρόνια της δεκαετίας του ’60, υποστηρίζοντας ότι η πορεία αστικού εκσυγχρονισμού στην οποία είχε εισέλθει τότε η Ελλάδα ανακόπηκε από την αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων εκείνης της εποχής να κατανοήσουν τη δυναμική της Κοινωνίας και στη συνέχεια ματαιώθηκε βίαια από την επιβολή της δικτατορίας. Κατόπιν, τονίζοντας την πεποίθησή του ότι η κρίση που ταλανίζει τη χώρα είναι κρίση πολιτική και αφού αναφέρθηκε σε δραματικούς τόνους στα σημερινά προβλήματα της πρωτεύουσας και του Δήμου Αθηναίων, ο Γιώργος Καμίνης στηλίτευσε τις υπαναχωρήσεις που παρατηρούνται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ενόψει των προσεχών εκλογών και υπογράμμισε με έμφαση την ανάγκη να καλλιεργηθεί και να επικρατήσει μια νέα συναινετική πολιτική κουλτούρα που θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες που ορθώνονται στην πορεία εξόδου από την κρίση.
Μετά τις ομιλίες τους οι δύο δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί μακρόν με το ακροατήριο και να αναπτύξουν αναλυτικότερα τις απόψεις τους.
Ο Γιώργος Καμίνης, χιακής καταγωγής, γεννήθηκε το 1954 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris II και το 1989 έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris I. Το 1990 εξελέγη Λέκτορας του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1998 Επίκουρος Καθηγητής. Το 2003 εξελέγη από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής «Συνήγορος του Πολίτη», θέση στην οποία επανεξελέγη τον Φεβρουάριο του 2008. Το 2010 παραιτήθηκε από την θέση του «Συνηγόρου του Πολίτη» προκειμένου να διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων, θέση στην οποία και εξελέγη στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010. Ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2011. Επανεξελέγη τον Μάιο του 2014, για μία πενταετή θητεία. Εκτός από τη μητρική του γλώσσα τα ελληνικά, μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι έγγαμος με δύο παιδιά.
Ο οινοποιός Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942 και υπήρξε ο 60ος Δήμαρχος της πόλης με την οποία συνέδεσε τη ζωή και τη δράση του από τα μαθητικά του χρόνια. Ήταν πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, διπλωματούχος οινολόγος και άριστος γνώστης της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος (1992) της «Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης» που πρωτοστάτησε στην αποτροπή του μπαζώματος της παλιάς παραλίας της πόλης. Εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 2002 με τον συνδυασμό “Θεσσαλονίκη Τώρα” του Αγάπιου Σαχίνη. Ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, το 2004, στην τελευταία, μη εκλόγιμη τιμητική θέση, μετά από πρόταση του Γ. Παπανδρέου. Στις 7 Ιουλίου 2005 δημιούργησε τη δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη”, με το ψηφοδέλτιο της οποίας εξελέγη δημοτικός σύμβουλος το 2006. Τον Μάρτιο του 2009 μαζί με τον Στέφανο Μάνο εμφανίστηκε ως ιδρυτικό μέλος του βραχύβιου κόμματος «Δράση», ενώ τον Οκτώβριο του 2010 υπήρξε ο νικητής των εκλογών για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη». Ο Γιάννης Μπουτάρης είχε διακριθεί ως Ενεργός Πολίτης. Ήταν πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος (1992) της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αρκτούρος», που έχει ως σκοπό την προστασία της καφετιάς αρκούδας και γενικότερα της άγριας ζωής. Ήταν επίσης πρόεδρος της επιτροπής «Φύση 2000» και μέλος της διοίκησης του «Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης», όπως και ιδρυτικό μέλος και μέλος της διοίκησης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το 2003 του αποδίδεται η διάκριση του «Ευρωπαίου Ήρωα» από το διεθνούς ακτινοβολίας περιοδικό “ΤΙΜΕ” για την προσφορά του στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και ήταν ο πρώτος οινοποιός που υλοποίησε τον στόχο να αποκτήσει η Ελλάδα κρασιά ονομασίας προέλευσης. Τιμώντας τη μνήμη των γονέων του δημιούργησε το ομώνυμο ίδρυμα για τη μελέτη και την ανάδειξη του ελληνικού κρασιού και χρηματοδότησε συνέδρια και εκδηλώσεις. Τιμήθηκε ως «οινοποιός της χρονιάς» το 1996 στη Σουηδία και το 2003 στην Ελλάδα, από την Ένωση Δημοσιογράφων Οίνου.