Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η κρίση της Ευρώπης “και πώς να βγούμε απ’ αυτή”

Garton Ash Timothy, Νικολαΐδη Καλυψώ, Αναστασάκης Όθων, Παπαχελάς Αλέξης

2 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 98:19 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2422
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονες από τον χώρο των ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων υποδέχτηκε το Megaron Plus την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο της διάλεξης με τίτλο «Η κρίση της Ευρώπης “και πώς να βγούμε απ’ αυτή”».
 
Ομιλητές ήταν ο Timothy Garton Ash [Τίμοθυ Γκάρτον Ας], Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τακτικός αρθρογράφος-σχολιαστής στα έντυπα The Guardian και New York Review of Books, και η Καλυψώ Νικολαΐδη, Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και Διευθύντρια του Κέντρου Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το πάνελ συμπλήρωσαν ο Όθων Αναστασάκης, Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του SEESOX (South East European Studies at Oxford) και ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας Η Καθημερινή, Αλέξης Παπαχελάς, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (European Studies Centre and South European Studies at Oxford, St Antonys College, University of Oxford), καθώς και με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων-ΙΔΙΣ (Institute for International Relations).
 
Στην ομιλία του ο Τίμοθυ Γκάρτον Ας υποστήριξε ότι δεν πρόκειται απλώς για μια ακόμη κρίση της Ευρώπης, αλλά για την κρίση της Ευρώπης – τη μεγαλύτερη στην ιστορία της από το 1945 και διεεύνησε τους άμεσους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν, λαμβάνοντας υπόψη τις αδυναμίες στον σχεδιασμό της Ευρωζώνης και τις πολιτικές που επιδιώχθηκαν. Εστίσε επίσης το ενδιαφέρον του στους βαθύτερους ιστορικούς λόγους οι οποίοι οδήγησαν στην κρίση, συμπεριλαμβανομένων των ουσιαστικών ανθρώπινων κινήτρων που, στο παρελθόν, προήγαγαν την ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά που σήμερα αδυνατούν να την προωθήσουν.
 
Στην εισήγησή της η Καλυψώ Νικολαΐδη, με αφορμή την τοποθέτηση του Τίμοθυ Γκάρτον Ας, έθεσε στη συνέχεια το ερώτημα: τι πρέπει να γίνει γενικώς στην Ευρώπη και ειδικώς στην Ελλάδα; Στη διάλεξή της τόνισε τη σημασία της αναστροφής του καταναγκαστικού εξευρωπαϊσμού του οποίου υπήρξαμε μάρτυρες τα τελευταία χρόνια και την αναγκαιότητα να εξευρεθούν από κοινού τρόποι ώστε να αναβιώσουν οι αξίες που στηρίζουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία, δηλαδή η μη κυριαρχία και η αμοιβαία αναγνώριση, γεγονός που έχει συγκεκριμένες συνέπειες. Η Ελλάδα οφείλει και μπορεί να είναι ένας δραστήριος παίκτης στην ευρωπαϊκή σκακιέρα, υποστήριξε.
 
O Όθων Αναστασάκης, Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών και του Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση, μίλησε για τις δραστηριότητες του Κέντρου και τη μελέτη της σύγχρονης Ελλάδας στην Οξφόρδη και αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξετάζοντας πώς η κρίση στην ευρωζώνη έχει επηρεάσει τη σημασία της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.
 
Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση ανάμεσα στους ομιλητές.

Garton Ash Timothy Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Ο Timothy Garton Ash είναι καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Διδάσκει επίσης  στο St Antony's College και στο Ινστιτούτο Hoover του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Αρθρογραφεί στη βρετανική εφημερίδα Τhe Guardian, όπου διατηρεί τη δική του στήλη σχετικά με θέματα διεθνούς πολιτικής. Είναι ακόμη τακτικός συνεργάτης του περιοδικού New York Review of Books, ενώ συνεργάζεται και με άλλα έγκριτα έντυπα. Έχει γράψει 9 βιβλία πολιτικού περιεχομένου που επικεντρώνονται στη λεγόμενη «Ιστορία του παρόντος» (μεταξύ άλλων, The Magic Lantern: The Revolution of ’89 Witnessed in Warsaw, Budapest, Berlin, & Prague, The File: A Personal History, In Europes Name και πρόσφατα Facts are Subversive). Αυτή την περίοδο επεξεργάζεται ένα νέο σύγγραμμα που αναφέρεται στην ελευθερία του λόγου και το διαδίκτυο. Είναι επίσης επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος Freespeechdebate.com στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Για τη σημαντική συγγραφική του δραστηριότητα τού έχουν απονεμηθεί πολλές διακρίσεις. Από αυτές ξεχωρίζει το Βραβείο Τζωρτζ Όργουελ.

Νικολαΐδη Καλυψώ Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων - Διευθύντρια Center for International Studies, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Η Καλυψώ Νικολαΐδη κατέχει τη θέση της καθηγήτριας Διεθνών Σχέσεων και της Διευθύντριας του Κέντρου Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είναι, επίσης, fellow του διευθύνοντος οργάνου του European Studies Centre του St Antony’s College. Διδάσκει διεθνείς σχέσεις, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, διεθνή πολιτική οικονομία, διαπραγματεύσεις και θεωρία παιγνίων, και ερευνητικές μεθόδους. Έχει διατελέσει καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (Kennedy School of Government). Έχει διδάξει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (2012-2013). Συμμετείχε επίσης στην Επιτροπή «Σοφών» για το μέλλον της Ευρώπης (2008-2010), η οποία δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Felipe González. Έχει ακόμη συνεργαστεί ως σύμβουλος ευρωπαϊκών υποθέσεων με την ολλανδική και βρετανική κυβέρνηση, καθώς και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΟΟΣΑ και τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD). Σήμερα, είναι επικεφαλής του Oxford Working Group για το Brexit, καθώς και του προγράμματος Global PeaceTech.

Άρθρα της δημοσιεύονται συχνά σε επιστημονικά περιοδικά. Η συγγραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: Echoes of Empire: Memory, Identity and Colonial Legacies, Normative Power Europe Revisited και European Stories: Intellectual Debates on Europe in National Context. Το 1997 είχε την επιμέλεια του βιβλίου The Greek Paradox: Promise vs Performance (MIT Press).

Αναστασάκης Όθων Διευθυντής Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών, St Antony's College - Διευθυντής Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

O Όθων Αναστασάκης είναι διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στο St Antony's College και του Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (SEESOX). Διδάσκει ευρωπαϊκή πολιτική και συγκριτική πολιτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εργάστηκε ακόμη ως ερευνητής στο London School of Economics. Είναι επίσης περιφερειακός διευθυντής (ΝΑ Ευρώπη) της συμβουλευτικής εταιρείας Oxford Analytica, ενώ έχει συνεργαστεί και με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ως σύμβουλος σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Sustaining Rapprochement? Greek-Turkish relations, low politics and regional volatility, Defining a new reform agenda: Paths to sustainable convergence in South East Europe, Reforming Greece: Sisyphean Task or Herculean Challenge?, From crisis to recovery: Sustainable growth in South East Europe, In the Shadow of Europe: Greeks and Turks in the era of post-nationalism, Greece in the Balkans: Memory, conflict and exchange. Άρθρα του σχετικά με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό, τον εκδημοκρατισμό στη ΝΑ Ευρώπη, τις ευρωβαλκανικές σχέσεις και άλλα ζητήματα έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συμπεριληφθεί σε ομαδικά συγγράμματα.

Παπαχελάς Αλέξης Δημοσιογράφος - Διευθυντής εφημερίδας "Η Καθημερινή"

Ο Αλέξης Παπαχελάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961.

Αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών. Σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο Bard College στις ΗΠΑ και στη συνέχεια πήρε Master’s στη Δημοσιογραφία και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Columbia University. Πρώτη του δημοσιογραφική εργασία η θέση του ανταποκριτή της εφημερίδας ΑΥΓΗ στη Νέα Υόρκη το 1983. Από το 1987 εργάζεται ως ανταποκριτής της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στην Ουάσιγκτον και από το 1990 ως ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα και παρουσίαση σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ.

Έχει πάρει συνέντευξη από πολλές σημαντικές προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς, από τους προέδρους Ομπάμα, Κλίντον, Ασάντ, μέχρι τον Μπιλ Γκέιτς και άλλους. Έχει υπάρξει παρουσιαστής των τηλεοπτικών εκπομπών "Φάκελοι" και "Ιστορίες". H Politico τον ενέταξε στους Ευρωπαίους με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2015.

Σήμερα είναι Διευθυντής της εφημερίδας "Η Καθημερινή".

Σχετικές ομιλίες