Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Λευκή Βίβλος του ΕΛΙΑΜΕΠ για την Εξωτερική Πολιτική, την Άμυνα και την Ασφάλεια

Τσούκαλης Λουκάς, Κουλουμπής Θεόδωρος, Ντόκος Θάνος, Γιάγκος Ιωάννης, Αποστολίδης Παύλος, Οικονόμου Ελευθέριος, Παπαχελάς Αλέξης

15 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:15:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1742
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) παρουσίασε, την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016 στo Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, τη «Λευκή Βίβλο για την Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια» (εκδόσεις “I. Σιδέρη”).

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την μελέτη παρουσίασε ο επιμελητής της Δρ. Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε συμετείχαν οι:

-        Παύλος Αποστολίδης, Πρέσβης ε.τ., πρώην διοικητής της ΕΥΠ, πρώην Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επί υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμμένου,

-        Ιωάννης Γιάγκος, Πτέραρχος ε.α., πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας επί υπηρεσιακής κυβέρνησης Θάνου,

-        Ελευθέριος Οικονόμου, Στρατηγός ε.α., πρώην Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επί υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμμένου.

Την συζήτηση συντόνισε ο Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής της Εφημερίδας ‘’Η Καθημερινή’’.

Η Λευκή Βίβλος φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα κείμενο υψηλής στρατηγικής και αποπειράται να σκιαγραφήσει τους στόχους και σταθερές της ελληνικής εθνικής στρατηγικής, να ορίσει εταίρους και περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος, προτεραιότητες, προβλήματα, απειλές, προκλήσεις και ευκαιρίες. Έχει δε τρεις βασικούς στόχους:

(α) να σκιαγραφήσει τα χαρακτηριστικά, τις διαφαινόμενες κύριες τάσεις και τις προκλήσεις ασφαλείας του 21ου αιώνα

(β) να καταγράψει τα τρέχοντα και μελλοντικά διλήμματα, προκλήσεις και ενδεχόμενες ευκαιρίες για την ελληνική εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια, και

(γ) να διατυπώσει ρεαλιστικές προτάσεις πολιτικής για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων διά της βέλτιστης αξιοποίησης των συντελεστών εθνικής ισχύος.

Κατά την εκδήλωση τιμήθηκε επίσης το έργο και η προσφορά του κ. Θεόδωρου Κουλουμπή, Ομότιμου Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, και εκ των ιδρυτών του ΕΛΙΑΜΕΠ, στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων στην Ελλάδα.

Τσούκαλης Λουκάς Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Sciences Po (Παρίσι) - Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΙΑΜΕΠ - Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου πήρε το διδακτορικό του και δίδαξε πολλά χρόνια. Εξελέγη Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1990. Αργότερα έγινε Καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Kennedy School) και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης για πολλά χρόνια. Υπήρξε σύμβουλος πρώην προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po) και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης Πρόεδρος ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Συγγραφέας πολλών βιβλίων από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Το νέο του βιβλίο Europe’s Coming of Age κυκλοφόρησε από το Polity Press τον Οκτώβριο 2022 και στη συνέχεια στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες.

Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Πολιτικής Αξίας από το Βασιλιά της Ισπανίας, καθώς επίσης και με πολλές επιστημονικές διακρίσεις.

Ιστότοπος του Λουκά Τσούκαλη

Κουλουμπής Θεόδωρος Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Θεόδωρος Α. Κουλουμπής (1935-2022) ήταν ομότιμος καθηγητής των Διεθνών Σχέσεων και μέλος του Τιμητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Το έργο του τα τελευταία χρόνια εστιαζόταν στην επίλυση διαφορών στο διεθνές περιβάλλον. Ήταν συγγραφέας (μαζί με τον James H Wolfe) ενός γνωστού συγγράμματος, του International relations: Power and justice (Prentice Hall, 4η έκδοση, 1990). Επίσης, συγγραφέας του βιβλίου The US,Greece and Turkey: The troubled triangle (Praeger, 1983) και συνεπιμελητής του "Journal of southeast european and Black Sea studies", που εκδίδεται από το ΕΛΙΑΜΕΠ και από τους Frank Cass Publishers στο Λονδίνο.

Ντόκος Θάνος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας

Ο Θάνος Ντόκος είναι Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge. Έχει διατελέσει ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Φρανκφούρτης και το Κέντρο για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Από τον Μάρτιο του 1996 έως τον Οκτώβριο του 1998 εργάστηκε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Στρατηγικών Μελετών, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και στο διάστημα 1998-99 ως Σύμβουλος σε θέματα ΝΑΤΟ στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Αθηνών, τη Σχολή Εθνικής Αμύνης, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και τη Διπλωματική Ακαδημία.

Γιάγκος Ιωάννης Πτέραρχος ε.α. - πρώην Α/ΓΕΕΘΑ - πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Εθνικής Άμυνας
Αποστολίδης Παύλος Πρέσβης επί τιμή

Ο Παύλος Αποστολίδης (1942) είναι Έλληνας διπλωμάτης, πρέσβης ε.τ και πρώην διοικητής της ΕΥΠ. Διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε σταδιοδρομία στο διπλωματικό σώμα εισερχόμενος σε αυτό το 1965. Το 1984 μετατέθηκε στην Άγκυρα ως σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας. Υπήρξε πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο (1990), την Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, το Ομάν, γενικός διευθυντής διμερών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος (1995 – 1998) στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες. Το 1998 διορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και το επόμενο έτος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2004 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Μετά την αποχώρησή του από το διπλωματικό σώμα διετέλεσε μη εκτελεστικό μέλος (2004 – 2011) του διοικητικού συμβουλίου της ALPHA Bank καθώς και ειδικός σύμβουλος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι την διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.

Οικονόμου Ελευθέριος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική

Γεννήθηκε στην Κόνιτσα Ιωαννίνων στις 12 Απριλίου 1956.

Αποφοίτησε από τα εξατάξιο Γυμνάσιο της Κόνιτσας.

Κατετάγη το Σεπτέμβριο του 1974 στο Σώμα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το 1981.

Υπηρέτησε σε διάφορες μάχιμες και επιτελικές Υπηρεσίες κυρίως Κρατικής Ασφαλείας.

Παρακολούθησε πολλαπλά εξειδικευμένα σεμινάρια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, για θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος και έλαβε μέρος σε Ομάδες Εργασίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, την παράνομη μετανάστευση και την επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων.

Αποτελεί έναν από τους πρωτεργάτες που ίδρυσαν το 1989 την Ένωση Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και συμμετείχε δυναμικά στον αγώνα για την αναγνώριση του συνδικαλιστικού δικαιώματος στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Για την προσφορά του στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των αστυνομικών του απονεμήθηκε ο τίτλος «Επίτιμος Α΄ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας».

Υπήρξε ο πρώτος Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, θέση την οποία υπηρέτησε από το Μάρτιο του 2001 έως το Μάρτιο του 2006. Είχε, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για την επικοινωνιακή στρατηγική κατά την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων 17Ν και Ε.Λ.Α., την άσκηση της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα το 2003 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, πάντα από πλευράς ασφαλείας.

Από το 2006 ως Ανώτατος Αξιωματικός υπηρέτησε, με το βαθμό του Ταξιάρχου, ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και ως Α’ Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μέχρι τον Μάρτιο του 2008, όταν και προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ασφάλειας Επισήμων.

Την 3 Μαρτίου 2009 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.

Την 5 Νοεμβρίου 2009, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τοποθετήθηκε στη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Διετέλεσε Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας από τις 5 Νοεμβρίου 2009 έως τις 17 Οκτωβρίου 2011.

Ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ανέπτυξε μία σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες που συνέβαλαν καθοριστικά στην καθιέρωση ενός νέου δόγματος στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναβάθμισε την Άμεση Δράση συστήνοντας τις Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) και ενίσχυσε την επιχειρησιακή δράση και αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση του ηλεκτρονικού και οικονομικού εγκλήματος, μέσα από την ίδρυση της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δύο εξειδικευμένων Υπηρεσιών, στελεχωμένων με επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου.

Επί της ηγεσίας του συνελήφθη μεγάλος αριθμός εμπλεκομένων σε τρομοκρατικές οργανώσεις (συνολικά 32 άτομα), όπως επί παραδείγματι, ο Επαναστατικός Αγώνας και η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες, με την ανάκτηση αντικειμένων μοναδικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, μεταξύ των οποίων είναι τα αγάλματα δύο Κούρων και η ανάκτηση του πίνακα του Φλαμανδού ζωγράφου Peter Paul Rubens, που εκλάπη στις 13 Ιουνίου 2001 από το Κρατικό Μουσείο του Βελγίου.

Στις 17 Οκτωβρίου 2011, αφού ολοκληρώθηκε η θητεία του ως Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, του απονεμήθηκε ο τίτλος «Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας».

Με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, την 5 Νοεμβρίου 2011, ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, την 7 Μαρτίου 2012, ορίστηκε Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, ανέλαβε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.

Επί σειρά ετών, διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, (ΕΛΙΑΜΕΠ), εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και μέχρι σήμερα συμμετέχει ενεργά στο έργο της ανάδειξης και διατήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ηπειρωτών.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (που ιδρύθηκε από την Βιργινία Τσουδερού).

Στις 9 Ιουλίου 2019, με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκε Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική.

Είναι έγγαμος και έχει μία κόρη.

Παπαχελάς Αλέξης Δημοσιογράφος - Διευθυντής εφημερίδας "Η Καθημερινή"

Ο Αλέξης Παπαχελάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961.

Αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών. Σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο Bard College στις ΗΠΑ και στη συνέχεια πήρε Master’s στη Δημοσιογραφία και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Columbia University. Πρώτη του δημοσιογραφική εργασία η θέση του ανταποκριτή της εφημερίδας ΑΥΓΗ στη Νέα Υόρκη το 1983. Από το 1987 εργάζεται ως ανταποκριτής της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στην Ουάσιγκτον και από το 1990 ως ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα και παρουσίαση σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ.

Έχει πάρει συνέντευξη από πολλές σημαντικές προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς, από τους προέδρους Ομπάμα, Κλίντον, Ασάντ, μέχρι τον Μπιλ Γκέιτς και άλλους. Έχει υπάρξει παρουσιαστής των τηλεοπτικών εκπομπών "Φάκελοι" και "Ιστορίες". H Politico τον ενέταξε στους Ευρωπαίους με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2015.

Σήμερα είναι Διευθυντής της εφημερίδας "Η Καθημερινή".

Σχετικές ομιλίες