Χατζημωυσής Αντώνης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
16/02/2021
Διάρκεια
01:10:24
Εκδήλωση
Σειρά διαλέξεων 2020-2021 "Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις της Πανδημίας"
Χώρος
Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, αίθουσες διδασκαλίας ΙΦΕ
Διοργάνωση
Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κατηγορία
Φιλοσοφία
Ετικέτες
φόβος, αγωνία, πανδημία, κορωνοϊός, θεωρίες συνομωσίας, αρθρογραφία, τύπος
Η ομιλία αυτή του Αναπληρωτή Καθηγητή Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ, Αντώνη Χατζημωυσή, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων "Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις της Πανδημίας" που διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τι διακρίνει την αγωνία από τον φόβο; Η ταυτοποίηση των διαφορών τους θα μας βοηθήσει να ερμηνεύσουμε ορθότερα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την σταδιακή μεταβολή του τρόπου με τον οποίο αρκετοί βιώνουν την πανδημία κατά την δωδεκάμηνη και πλέον εξάπλωσή της. Η ομιλία προτείνει μια υπόθεση εργασίας για την εξήγηση των κύριων αντιδράσεων που χαρακτηρίζουν την στάση διαφορετικών ατόμων ή κοινωνικών ομάδων έναντι του κορονωϊού, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο θυμικό υπόβαθρο κάποιων φαινομένων που συνδέονται με την συζήτηση περί πανδημίας στην δημόσια σφαίρα, από την έγκριτη και πολυφωνική αρθρογραφία παραδοσιακών εντύπων στο ένα άκρο, ως τον κακόηχο αλλά κατ’ ουσίαν μονοφωνικό παροξυσμό της διαδικτυακής συνωμοσιολογίας, στο άλλο.
(Σημείωμα του ομιλητή)
Ο Αντώνης Χατζημωυσής δίδαξε φιλοσοφία στο University College London (UCL), στο University of Manchester, και στο Massachusetts Institute of Technology (MIT). Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Φιλοσοφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής στο University of Manchester, και στο Pepperdine University at Malibu, California. Κύρια έργα του: Philosophy and the Emotions (Cambridge University Press, 2003), The Philosophy of Sartre (Routledge, 2010), Self-Knowledge (Oxford University Press, 2011), Ο φόβος (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2014), Φιλοσοφικά Πορτρέτα (Πόλις, 2017), Αιδώς, Αγάπη, Αγωνία (Πατάκης, 2020).