Μπαμίδης Παναγιώτης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
24/11/2016
Διάρκεια
34:56
Εκδήλωση
Η βιβλιογραφία ως “πολυδύναμο εργαλείο” για την επιστήμη
Χώρος
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Διοργάνωση
Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία
Κατηγορία
Εκπαίδευση
Ετικέτες
επιστημονική πληροφορία, βιβλιογραφία, πνευματικά δικαιώματα, ανοιχτά δεδομένα, μελέτη, έρευνα, λογοκλοπή
Κορυφαίοι Έλληνες ερευνητές ιχνηλάτησαν την επιστημονική πληροφορία στη διημερίδα της ΕΦΕ με τίτλο: «Η βιβλιογραφία ως “πολυδύναμο εργαλείο” για την επιστήμη».
Ο διακεκριμένος ερευνητής Γιάννης Ιωαννίδης, που είναι ένας από τους πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο, ο καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γεώργιος Χρούσος, ο πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης και αρκετοί άλλοι κορυφαίοι Έλληνες ερευνητές έδωσαν ραντεβού στις 24 και 25 Νοεμβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) στην Αθήνα με αφορμή διημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία (ΕΦΕ) με θέμα την πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία.
Πώς επιτυγχάνεται η αναζήτηση και η αξιολόγηση της επιστημονικής πληροφορίας; Ποια είναι τα «εργαλεία» που τη συνθέτουν σε μία νέα ολοκληρωμένη μελέτη; Πώς επηρεάζουν τα νέα σχήματα αδειών χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων και η πολιτική "ανοικτής πρόσβασης" στην επιστημονική πληροφορία την έρευνα; Ποιες αλλαγές έχουν επιφέρει οι ψηφιακές τεχνολογίες στον τρόπο διεξαγωγής μιας ερευνητικής εργασίας; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα επιχειρούν να απαντήσουν οι διακεκριμένοι επιστήμονες.
Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθώς και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ).
Το blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει την 1η συνεδρία της διημερίδας.
Περίληψη της ομιλίας:
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο αριθμός αλλά και ο ρυθμός των επιστημονικών εργασιών σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και γενικά τη διεθνή βιβλιογραφία βαίνουν συνεχώς αυξανόμενοι. Η πληθώρα των πληροφοριών έχει ως αποτέλεσμα από τη μια μεριά τη διευκόλυνση των συγγραφέων και των κριτών των άρθρων, αλλά δυστυχώς τους φέρνει διαρκώς αντιμέτωπους με τους κινδύνους που συνδέονται με την εσφαλμένη αντιγραφή υλικού. Έτσι η επονομαζόμενη «λογοκλοπή» όχι μόνο ανθεί στις μέρες μας, αλλά εξελίσσεται σε πανδημία, ίσως εξαιτίας και της ελλιπούς εκπαίδευσης. Παράλληλα, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνίας (ΤΠΕ) παρέχουν στους ερευνητές νέους και ολοένα και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αναζήτηση, ανάλυση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του όποιου συμβάντος λογοκλοπής. Έτσι, είναι πλέον δυνατό να περιοριστεί η λογοκλοπή και να εξασφαλιστεί η πρωτοτυπία (σε κείμενο τουλάχιστον) του επιστημονικού αντικειμένου με αυτοματοποιημένα εργαλεία λογισμικού λογοκλοπής. Στο σεμινάριο αυτό, αφού ορίσουμε τις διαφορετικές εκδοχές της λογοκλοπής, θα παρέχουμε παραδείγματα καθοδήγησης προς τους συμμετέχοντες για την αποφυγή της λογοκλοπής παίρνοντας αφορμή από την ανίχνευσή της με συγκεκριμένα λογισμικά που αξιοποιούνται είτε στην έρευνα (σε περιοδικά) είτε στην εκπαίδευση (εργασίες φοιτητών). Ο στόχος βέβαια δεν είναι να δώσουμε μια συγκεκριμένη σύσταση για εργαλείο, αλλά μάλλον για να παρέχουμε χρήσιμες οδηγίες για τη σωστή χρήση της βιβλιογραφίας προκειμένου να αποφεύγεται η λογοκλοπή.
Ο Παναγιώτης Δ. Μπαμίδης, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., μέλος του γραφείου Ιατρικής Εκπαίδευσης της Ιατρικής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΕΛΕΒΙΤ). Έχει διεξαγάγει έρευνα στο Weizmann Institute of Science (Ισραήλ), στο Research Centre Juelich (Γερμανία), στο University of Newcastle, University of Sheffield και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Αγγλία), ενώ έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Από το 2014 είναι επισκέπτης ερευνητής στο Dept of Learning, Informatics, Management and Ethics (LIME) του Karolinska Institute της Στοκχόλμης (συνεργασία με Καθ. Nabil Zary). Γεννήθηκε στο Τυχερό Έβρου και από παιδί λάτρευε το ανεξερεύνητο. Πειραματιζόταν στο εργαστήριο του σχολείου και πάντα είχε στο νου του να ακολουθήσει πανεπιστημιακή καριέρα. Σπούδασε Φυσική στο Α.Π.Θ., έκανε το μεταπτυχιακό του στην Ιατρική Φυσική στην Αγγλία και το διδακτορικό του στο Βιομαγνητισμό. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στις εφαρμογές της ιατρικής πληροφορικής και της τεχνολογίας, ιδιαίτερα στο χώρο της φροντίδας της υγείας ηλικιωμένων ατόμων, στην υποστήριξη και εκπαίδευση ατόμων και ομάδων με ειδικές ικανότητες, της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και των τεχνολογιών διαδικτύου στην ιατρική εκπαίδευση, στη διαχείριση της ιατρικής πληροφορίας και στην οργάνωση/διασύνδεση των υπηρεσιών υγείας, στη διασύνδεση ανθρώπου-μηχανής και στη μελέτη του συναισθήματος μέσα από την εφαρμοσμένη νευροεπιστήμη, όπως και στην ανάλυση βιο-σημάτων και ανάπτυξη βιο-αισθητήρων. Έχει την επιστημονική ευθύνη πλέον των 30 ερευνητικών προγραμμάτων, και το συντονισμό πέντε εξ αυτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ έχει λάβει μέρος σε διάφορα άλλα εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Διετέλεσε πρόεδρος των διεθνών συνεδρίων ΜΕΙ2015, ΜΕΙ2012, SAN2011, MEDICON2010, 6th GASMA/IAA 2010, iSHIMR2005, iSHIMR2001, ενώ έχει διοργανώσει μια σειρά ημερίδων και ειδικών θεματικών τραπεζών στα πλαίσια διεθνών συνεδρίων και προγραμμάτων. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 250 εργασίες σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, είναι κριτής σε περισσότερα από 30 περιοδικά, ενώ έχει διατελέσει Guest Editor σε 17 ειδικές εκδόσεις μερικών από αυτά. Είναι τέλος μέλος διαφόρων επιστημονικών επιτροπών, μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εταιρειών Αλτσχάϊμερ και συγγενών διαταραχών, της Ελληνικής Εταιρείας Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Έρευνας, της Διεθνούς Ακαδημίας Αεροδιαστημικής και πρόεδρος του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.Το Νοέμβριο του 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Αριστείας του Α.Π.Θ, για την ερευνητική του δραστηριότητα ως μέλος ΔΕΠ-νέος ερευνητής σε χρηματοδοτούμενα έργα.