Χαροκόπου Κατερίνα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
05/06/2015
Διάρκεια
15:13
Εκδήλωση
Μετανάστευση, κρίση και δικαιώματα: Προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Χώρος
New York College
Διοργάνωση
New York College
Επιστημονικός Όμιλος Νέων Πολιτικών Επιστημόνων
Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα, Εκπαίδευση
Ετικέτες
μετανάστευση, μετανάστευση σπουδαστών, προσέλκυση σπουδαστών, ανώτατη εκπαίδευση, Πρόταση Αναδιατύπωσης της Ενωσιακής Οδηγίας για τις σπουδές, εθνική μεταναστευτική πολιτική, νομοθετικό πλαίσιο
Η μετανάστευση σπουδαστών από τρίτες χώρες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά μία ιδιαίτερη πτυχή του μεταναστευτικού φαινομένου. Με την παρούσα εισήγηση επιχειρείται η επισκόπηση του ενωσιακού πλαισίου πολιτικής παράλληλα με το ενωσιακό νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την εισδοχή πολιτών τρίτων χωρών με σκοπό τις σπουδές. Αναδεικνύονται οι διεθνείς τάσεις προσέλκυσης σπουδαστών από τρίτες χώρες και η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε αυτές. Επίκεντρο αποτελεί η αντίστοιχη ενωσιακή Οδηγία (2004/114/ΕΚ) και οι επιμέρους πτυχές της. Καταγράφονται οι βασικές ελλείψεις και αδυναμίες του ενωσιακού εργαλείου, όπως αναδείχτηκαν από την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων εφαρμογής της Οδηγίας, και οι οποίες οδήγησαν τελικά στην Πρόταση αναθεώρησης της ισχύουσας Οδηγίας. Επισημαίνονται τα σημεία της Οδηγίας που τίθενται στο στόχαστρο της αναθεώρησης και οι βελτιώσεις που προτείνονται, οι οποίες προσδίδουν προστιθέμενη αξία στην Πρόταση που αναθεωρεί την ισχύουσα Οδηγία. Πρόκειται για μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η δεύτερη ενότητα πραγματεύεται το εσωτερικό νομοθετικό πλαίσιο εισδοχής των σπουδαστών από τρίτες χώρες, όπως ισχύει, βάσει των ενωσιακών και των εθνικών ρυθμίσεων. Έμφαση δίδεται στα επί μέρους δικαιώματα των αλλοδαπών σπουδαστών (δικαίωμα στην απασχόληση, στην οικογενειακή επανένωση, στην κινητικότητα). Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων εφαρμογής της ισχύουσας Οδηγίας σε εθνικό επίπεδο και η κατάλληλη αξιοποίησή τους θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της μεταναστευτικής πολιτικής προσέλκυσης σπουδαστών.
Tα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία των διαμενόντων σπουδαστών στη χώρα μας προέρχονται από την Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι η προσέλκυση αλλοδαπών σπουδαστών δεν αποτελεί μόνο τεκμήριο του διεθνούς κύρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά συνδέεται και με ευρύτερα πολιτικά, πολιτισμικά και οικονομικά εθνικά οφέλη, τα οποία τόσο η Ένωση συνολικά όσο και τα κ-μ, εν προκειμένω η χώρα μας, καλούνται να αξιοποιήσουν και να αναδείξουν.