Κοτζιά Ελισάβετ
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/10/2017
Διάρκεια
13:37
Εκδήλωση
Περιπέτειες του ιδιωτικού στη Μεταπολιτευτική Ελλάδα
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)
Κατηγορία
Λογοτεχνία, Πολιτική
Ετικέτες
δημόσιο, ιδιωτικό, μεταπολιτευτική Ελλάδα, συλλογικότητες, κομμουνιστική αριστερά, πεζογραφία
Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίας Αναπαραστάσεις του ιδιωτικού στις τέχνες του Επιστημονικού Συμποσίου με τίτλο «Περιπέτειες του ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα», το οποίο διοργάνωσε η Εταιρεία Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) στις 13 & 14 Οκτωβρίου 2017.
Στόχος του συμποσίου ήταν να αναπτυχθούν προβληματισμοί γύρω από τη σχέση δημόσιου κα ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική κοινωνία και στις αναπαραστατικές της τέχνες μέσα από την οπτική της κοινωνιολογίας, της νομικής, της ψυχανάλυσης, της ανθρωπολογίας, των πολιτισμικών σπουδών, της μελέτης της επικοινωνίας κ.ά.
Η μεταπολιτευτική πεζογραφική καχυποψία απέναντι στις συλλογικότητες. Το παράδειγμα της Αριστεράς
Με την κατάργηση του αντικομμουνιστικού νόμου 509/1947 το 1974, οι νέοι και οι νέες συνέρρευσαν στις αριστερές πολιτικές οργανώσεις και η κομμουνιστική αριστερά κυριάρχησε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα σχολεία. Μέσα στην πρώτη ωστόσο πενταετία, η Μάρω Δούκα, ο Πέτρος Τατσόπουλος και ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος αποτύπωσαν τις κριτικές επιφυλάξεις που σταδιακά ανέπτυξε η νέα γενιά απέναντι στις κομμουνιστικές πρακτικές και τους οργανωμένους πολιτικούς αγώνες. Ακολούθησαν οι Αλέξης Πανσέληνος, Θανάσης Βαλτινός και Δημήτρης Νόλλας, μέσα σε ένα περιβάλλον ωστόσο όπου το πολιτικό απασχολούσε όλο και λιγότερο τις πεζογραφικές σελίδες.
Η Ελισάβετ Κοτζιά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε οικονομικά και από το 1987 συνεργάζεται με την εφημερίδα Η Καθημερινή ως κριτικός βιβλίου. Το 2006 εξέδωσε τη μελέτη Ιδέες και αισθητική. Μεσοπολεμικοί και μεταπολεμικοί πεζογράφοι 1930-1974, και το 2020 τη γραμματολογική-κριτική μελέτη Ελληνική πεζογραφία 1974-2010. Το μέτρο και τα σταθμά (εκδόσεις Πόλις).