Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η μόνιμη έκθεση του νέου Μουσείου Ακρόπολης: ένα σημαίνον γεγονός

Καλαμαρά Παρή

21 Μαΐου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 22:31 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2709
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η παρούσα ανακοίνωση έχει ως αφετηρία την πεποίθηση ότι κάθε έκθεση συνιστά μια τοποθέτηση επί του θέματος που φωτίζουν οι αλλαγές αντικειμένων που εκθέτει, και ταυτόχρονα ένα επικοινωνιακό γεγονός. Προϋποθέτει επιλογές από πλευράς των επιμελητών της, οι οποίες και διαμορφώνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και το ύφος της. Οφείλει να λαμβάνει πάντοτε υπόψη της το κοινό στο οποίο απευθύνεται, τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντά του, ώστε τα μηνύματά της να είναι ευχερώς προσιτά. Επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν αλλά παράλληλα αποκαλύπτει πτυχές του παρόντος.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια η ομιλήτρια να ιχνηλατίσει και να σχολιάσει, με μόνο οδηγό την ίδια την εκθεσιακή εμπειρία - ως επισκέπτης που δεν έχει άμεση πληροφόρηση για τη διαδικασία σχεδιασμού της έκθεσης-, τα μηνύματα που μπορεί ή/και μοιάζει ότι είναι επιθυμητό να λάβει ο επισκέπτης. Αλλιώς, καταγράφεται η επικοινωνιακή δυναμική της μουσειολογικής πρότασης του νέου Μουσείο Ακρόπολης, βασιζόμενη στα εκθέματα, στον τρόπο παρουσίασης τους, στα κείμενα που τα συνοδεύουν και, γενικότερα, στα ερμηνευτικά μέσα της έκθεσης, στον ίδιο το χώρο της έκθεσης καθώς και στις προσωπικές σκέψεις και συναισθήματα της ομιλήτριας κατά τις επισκέψεις της.

Να σημειωθεί ότι η φωτογράφηση του Μουσείου έγινε με άδεια του Μουσείου Ακρόπολης για τις ανάγκες του συνεδρίου "Μουσεία '11"

Καλαμαρά Παρή Δρ Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, ΥΠΠΟΑ

Η Παρή Καλαμαρά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι, στον τομέα «Ιστορία και πολιτισμοί», με θέμα «Το ενδυματολογικό σύστημα στο Βυζάντιο από τον 4ο έως και τον 11ο αι.». Από το 1988 εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, στον τομέα της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σήμερα, διατελεί διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας. Έχει, επίσης, εργαστεί ως λέκτορας βυζαντινής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ως σύμβουλος καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το ερευνητικό της έργο εστιάζει στο βυζαντινό ένδυμα και ύφασμα, σε ζητήματα βυζαντινής αρχαιολογίας των περιοχών όπου εργάστηκε (Μεσσηνία, Λακωνία, Εύβοια, Βοιωτία), αλλά και σε θέματα μουσειολογίας. Παιδικό βιβλίο της για τα βυζαντινά υφάσματα, έλαβε το 1ο Κρατικό Βραβείο παιδικού βιβλίου γνώσης το 2003.

Σχετικές ομιλίες