Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Μυτιλήνη της Ρούρας

Κολώνας Βασίλειος

14 Οκτωβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 18:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1171
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου συνδιοργάνωσαν Διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο στη μνήμη της Ευρυδίκης (Ρούρας) Σιφναίου, Διευθύντριας Ερευνών στο ΙΙΕ/ΕΙΕ, που «έφυγε» πριν από ένα χρόνο.
 
Η Ρούρα Σιφναίου, στη διάρκεια της επιστημονικής της σταδιοδρομίας τόσο στο ΙΙΕ όσο και κατά τις πολλές συνεργασίες που είχε με το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό ελληνικών, μεσογειακών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και ασχολήθηκε συστηματικά με τέσσερις επιστημονικές περιοχές: την οικονομική και κοινωνική ιστορία, τη βιομηχανική αρχαιολογία, την ιστορία των επιχειρήσεων και την ιστορία της διασποράς.
 
Πιο συγκεκριμένα, ερεύνησε την οικονομική και κοινωνική ιστορία και τη βιομηχανική αρχαιολογία της Ελλάδας και ανέδειξε νέο και σημαντικό αρχειακό υλικό, κυρίως για την ιστορία της σαπωνοποιίας της Λέσβου, την ελαιουργία και τα βιομηχανικά κατάλοιπά της. Μελέτησε παράλληλα και άλλες επιχειρήσεις Λέσβιων επιχειρηματιών, τοποθέτησε τη Μυτιλήνη και τις ποικίλες επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητές της στον χάρτη της ανατολικής Μεσογείου και στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής ιστορίας.
 
Μεγάλη επίσης υπήρξε η συνεισφορά της Ρούρας Σιφναίου στην ιστορία των επιχειρήσεων και της διασποράς, αντικείμενο στο οποίο άνοιξε νέους ορίζοντες μελετώντας νέα αρχεία και ανεξερεύνητα πεδία. Ειδικότερα στο επιστημονικό αντικείμενο της ιστορίας των επιχειρήσεων δημοσίευσε σημαντικές μελέτες για τα επιχειρηματικά δίκτυα των εμπόρων και εφοπλιστών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και συγκεκριμένα στο Αιγαίο, το Ιόνιο και τη Μαύρη Θάλασσα.
 
Στο συνέδριο αυτό (από το οποίο το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει 2 θεματικές ενότητες με 8 ομιλίες), παρουσιάστηκαν μελέτες Ελλήνων και ξένων Ιστορικών γύρω από τα επιστημονικά ενδιαφέροντα αλλά και τις άλλες δραστηριότητες που απασχόλησαν τη Ρούρα Σιφναίου με κέφι και πάθος για τη γνώση και την προαγωγή της επιστήμης.



Δείτε το βιογραφικό της Ευρυδίκης Σιφναίου εδώ.


Κολώνας Βασίλειος Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου αποφοίτησε από το τμήμα Aρχιτεκτόνων του AΠΘ (1979). Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, στο Kέντρο Aνωτέρων Σπουδών Iστορίας και Συντήρησης Iστορικών Mνημείων (1979-81), στο τμήμα Iστορίας της Tέχνης και Mουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris I (Panthéon-Sorbonne, 1979-1985), ενώ παράλληλα  εργάστηκε στη Γαλλική Aκαδημία Aρχιτεκτονικής (1982-1985). Aπό το 1992 είναι Διδάκτωρ  του Tμήματος Aρχιτεκτόνων του AΠΘ. Από το 2002 καθηγητής στο Tμήμα Aρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Eχει ασχοληθεί με την μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη εκθέσεων, την αποκατάσταση και ανάδειξη ιστορικών μνημείων και συνόλων και έχει διακριθεί σε σχετικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Eίναι βασικός συντελεστής και υπεύθυνος ελληνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με τη μελέτη και την έρευνα της Iστορίας της αρχιτεκτονικής του 19ου και 20ού αιώνα στην Eλλάδα και τις χώρες της ανατολικής Mεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Βιβλία του (μετά το 2000)Iταλική Aρχιτεκτονική στα Δωδεκάνησα, 1912-1945 (Oλκός, 2002), Tο μέγαρο του Mετοχικού Tαμείου Στρατού (ΠIOΠ, 2005), Έλληνες Αρχιτέκτονες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, 19ος - 20ός αι. (Oλκός, 2006), Θεσσαλονίκη 1912-2012, Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας (University Studio Press, 2012), O αστικός χώρος στον Καβάφη (University Studio Press, 2012), Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών. Εικονογραφία της συνοικίας των Εξοχών, 1885-1912 (University Studio Press, 2014), Εκατό χρόνια φιλοξενίας. Τα Ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης 1914-2014 (University Studio Press, 2015).

 

Born in Thessaloniki, was graduated from the School of Architecture of the Aristotle University. Continued his studies in Paris, in the fields of Conservation and Restoration of Historic Buildings and Monuments, Art History and Museology (University of Paris I), while at the same time working in the French Academy of Architecture (1979-1986). Earned his doctorate from the School of Architecture, Aristotle University, in 1992. Since 2003, Professor of Architectural History of 19th-20thc. in the School of Architecture at the University of Thessaly. Has taken part in numerous scientific conferences in Greece and abroad and published studies in Greek and foreign books and periodicals. He has worked in the fields of exhibition organization and museology and was member of numerous European Research Programs related to the architectural heritage in the Eastern Mediterranean and Black Sea countries of the 19th-20th centuries.

His books in English: Italian architecture in the Dodecanese Islands (1912-1940), OLKOS, Athens 2004. Greek architects in the Ottoman Empire, 19th-20th c., OLKOS, Athens 2006,  A Hundred years of Hospitality. The Hotels of Thessaloniki (1914-2014), University Studio Press, Thessaloniki 2015.

Σχετικές ομιλίες