Κορίνθιος Ιωάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
15/03/2021
Διάρκεια
00:39:39
Εκδήλωση
Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από ανέκδοτο αρχειακό υλικό
Χώρος
Γενικά Αρχεία του Κράτους
Διοργάνωση
Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ
Κατηγορία
Αρχειονομία / Βιβλιοθηκονομία
Ετικέτες
1821, Ελληνική Επανάσταση, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, Νάπολη, Παλιγγενεσία, Γενικά Αρχεία του Κράτους, αρχειακό υλικό, προεπαναστατικά χρόνια, νέο ελληνικό κράτος, καποδιστριακή περίοδος, Κρατικό Αρχείο της Νάπολης, Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, φιλελληνισμός, Κύπρος, ναυσιπλοΐα
Τρεις παράλληλες εκθέσεις, με κοινά εκθέματα, παρουσιάζονται μετά τη συνεργασία του Κρατικού Αρχείου της Νάπολης (Archivio di Stato di Napoli), των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Ελλάδα) και της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών (Κύπρος).
Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση των όσων διαδραματίστηκαν, από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και την καποδιστριακή περίοδο. Προβάλλονται, για πρώτη φορά, ανέκδοτα αρχειακά τεκμήρια που φωτίζουν πτυχές της Παλιγγενεσίας, του βασιλείου των Δύο Σικελιών, του Φιλελληνισμού, και της συμμετοχής της Κύπρου στον Αγώνα στοχεύοντας στην ανίχνευση πτυχών, διαδρομών και σχέσεων οι οποίες δεν είναι ευρύτερα γνωστές.
Δυστυχώς, όπως σε πολλές παρόμοιες δράσεις, η πανδημία ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό. Κατά συνέπεια η έκθεση παρουσιάζεται σήμερα στην ψηφιακή της εκδοχή και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα εκτεθεί και στην φυσική της μορφή.
Αξιοποιώντας, λοιπόν, την εικονική πραγματικότητα και τις δυνατότητες πρόσβασης και περιήγησης μέσω διαδικτύου, δίνεται η δυνατότητα σε όλους όσοι ενδιαφέρονται, να μεταφερθούν στο Κρατικό Αρχείο της Νάπολης, και να περιηγηθούν στην έκθεση μέσα από ένα πανοραμικό virtual tour αλλά παράλληλα να θαυμάσουν τις αίθουσες ενός μοναδικού κτηρίου του 16ου αιώνα το οποίο κοσμούν τοιχογραφίες του Έλληνα ζωγράφου Βελισάριου Κορένσιου (μέσα 16ου /μέσα 17ου αι.) από την Κυπαρισσία.
Το αρχειακό υλικό του Κρατικού Αρχείου της Νάπολης αποτελεί τον κορμό της έκθεσης γύρω από τον οποίο προστέθηκε αντίστοιχο υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Ελλάδα) και την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (Κύπρος).
Περιλαμβάνονται συνολικά 157 τεκμήρια από τα αρχεία και τις συλλογές των τριών φορέων τα οποία οργανώνονται στις ακόλουθες ενότητες:
Α. Το Βασίλειο της Νάπολης
Β. Πολεμικές επιχειρήσεις
Γ. Ναυσιπλοΐα-ναυτικοί αποκλεισμοί-πειρατεία
Δ. Φιλελληνισμός
Ε. Η Κύπρος στον Αγώνα του 1821
Εντός του 2021, θα εκδοθεί, μέσω του Εθνικού Τυπογραφείου (Ελλάδα), κατάλογος στην ελληνική και την ιταλική γλώσσα, στον οποίο, εκτός από τα τεκμήρια της έκθεσης, θα περιλαμβάνονται επιλεγμένες μεταγραφές και μεταφράσεις σημαντικών τεκμηρίων από το Κρατικό Αρχείο της Νάπολης (Archivio di Stato di Napoli).
Η έκθεση εντάσσεται σε μία σειρά δράσεων των Γενικών Αρχείων του Κράτους εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 21».
Η ομιλία αυτή συνδιοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ, τη Βιβλιοθήκη Marie Blanche και την Περιφέρεια Αττικής, το 2021. Την επιστημονική ευθύνη του κύκλου είχε η Δρ Νίκη Τσιρώνη, βυζαντινολόγος στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και εταίρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard.
www.ainosculture.org
www.mblibrary.eu
Ο Γιάννης Κορίνθιος δίδασκε από το 1979 νεοελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών της Νάπολης και στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας. Ηγετικό στέλεχος της Ομογένειας, ιδρυτικό μέλος της Κοινότητας Νάπολης και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.
Είναι εμπνευστής και πρωτεργάτης της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού (2014-2017).
Είναι επίσης συγγραφέας πολλών διδακτικών εγχειριδίων αρχαίων ελληνικών για τα Κλασσικά Λύκεια Ιταλίας.
Το 2017 εξέδωσε την ψηφιακή εφαρμογή App Grande Dizionario Greco Classico HOEPLI, Milano 2017. (Μεγάλο Ψηφιακό Λεξικό Αρχαίων Ελληνικών με 140.000 λήμματα).
Για το 2021 προετοιμάζει μια Έκθεση στη Νάπολη και στην Αθήνα με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Νάπολης και σε συνεργασία με τα ΓΑΚ της Ελλάδος με θέμα ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ, Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ.
ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ
Grammatica del Neogreco (Fonetica e Morfologia), Cosenza 1990, Edizioni Brenner-UNICAL Sintassi del Neogreco, con appendice stilistica e lessicologica, Cosenza 1991, Edizioni Brenner Prolegomena al greco di oggi, UNICAL, Cosenza 1996 Letteratura greca ...in tasca, Napoli 2004 Lisia: per l'uccisione di Eratostene, Napoli 2005. Corso di lingua greca per i licei classici, Napoli 2007 ALFOMEGA Nuovo Dizionario greco antico - italiano, Napoli, 2007. Il mio primo dizionario di greco, Napoli 2011, I Greci di Napoli e del Meridione d’Italia dal XV al XX sec., Cagliari 2012, App Grande Dizionario Greco Classico HOEPLI, Milano 2017