Νικολακόπουλος Ηλίας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
11/03/2013
Διάρκεια
115:58
Εκδήλωση
Ανοιχτά Μαθήματα των Εκδόσεων "Μεταίχμιο"
Χώρος
Πολυχώρος "Μεταίχμιο"
Διοργάνωση
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Κατηγορία
Ιστορία, Πολιτική
Ετικέτες
δημοκρατία, δικομματισμός, ελληνική οικονομική κρίση, εκλογές 2012
Οι εκδόσεις "Μεταίχμιο" εγκαινίασαν από φέτος τον πρώτο κύκλο ανοιχτών μαθημάτων. Πρόκειται για μια σειρά διαλέξεων με άξονα την πολιτική, τη σκέψη, την ιστορία και την κουλτούρα. Με τη μορφή διαλέξεων πανεπιστημιακού επιπέδου, μάχιμοι διανοούμενοι με ενεργό και παρεμβατικό ρόλο, ειδικοί, ο καθένας στον τομέα του, αναπτύσσουν και αναλύουν σε βάθος καίρια ζητήματα της τρέχουσας πραγματικότητας, σε μια σειρά ομιλιών που επιμελείται και συντονίζει η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη.
Στο πλαίσιο της σειράς αυτής, ο πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης), Ηλίας Νικολακόπουλος, γνωστός αναλυτής εκλογικών αναμετρήσεων που ασχολείται ιδιαίτερα με τη διασταύρωση της κοινωνίας με την ιστορία και την πολιτική και συγγραφέας βιβλίων που αφορούν την ελληνική πολιτική ιστορία, την εξουσία και την κοινωνία, τη δικτατορία και τον εμφύλιο, σχεδίασε ένα κύκλο ομιλιών για τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα με τίτλο:«1950-2012: Τα μυστικά της πολιτικής σκηνής».
Η συγκεκριμένη ομιλία, είναι η τελευταία του κύκλου αυτού και αναφέρεται στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ελληνική πολιτική ιστορία όπως αποτυπώθηκαν στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012.
Όπως σημειώνει ο ομιλητής, “Oι δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 αποτέλεσαν πραγματικό σεισμό που κατεδάφισε το παγιωμένο, επί τρεις δεκαετίες, κομματικό σύστημα. Το ισχυρό τσουνάμι που συνόδευσε αυτό το σεισμό, ανέδειξε νέους κομματικούς σχηματισμούς, οδήγησε σε μια πρωτόγνωρης σύνθεσης επτακομματική Βουλή και διαμόρφωσε νέα ρήγματα, με κρισιμότερα στοιχεία την κοινωνική αλλά και την ηλικιακή πόλωση. Σήμερα, μετά και τις πρόσφατες ιταλικές εκλογές,, ξέρουμε ότι η βαθιά ύφεση και η έκρηξη της ανεργίας είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν αντίστοιχες αντιδράσεις σε όλο το σεισμογενές τόξο του ευρωπαϊκού νότου”.
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος (1947-2022) γεννήθηκε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του στα μαθηματικά στην Αθήνα και την Λωζάννη (1965-1969) και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Diplome d’ Etudes Approfondies - Θεωρία Πιθανοτήτων - Univ. Paris 6). Από το 1975 έως το 1966 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως Κύριος Ερευνητής). Το 1984 υποστήριξε στο Α.Π.Θ. (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως Λέκτορας και από το 2003 ως Καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία». Από το 1984 δημοσίευσε επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40. Είχε κατά καιρούς συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma). Ήταν Πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).