Delmas-Marty Mireille
Αλιβιζάτος Νίκος
Γλώσσα
Γαλλική, Ελληνική (πρόλογος)
Ημερομηνία
18/03/2015
Διάρκεια
61:28
Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις, Νομική
Ετικέτες
ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτιστική προσέγγιση, παγκοσμιοποίηση, νέες τεχνολογίες, διαδίκτυο
Τη διακεκριμένη Καθηγήτρια του Collège de France (έδρα «Συγκριτικές νομικές σπουδές και διεθνοποίηση του Δικαίου» [2002-2011]) Mireille Delmas-Marty υποδέχτηκε το Μέγαρο Μουσικής, την Τετάρτη 18 Μαρτίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus.
Η διαπρεπής νομικός παρουσίασε στο κοινό τη διάλεξη με θέμα «Η οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η πολιτιστική πολυμορφία». Προλόγισε ο Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (έδρα Συνταγματικού Δικαίου).
Η ομιλία της Mireille Delmas-Marty πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Collège de France, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
H σύνδεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την πολιτιστική προσέγγιση των λαών συνιστά πραγματική πρόκληση. Παρά την πρόοδο στο δίκαιο, 70 χρόνια μετά τη Νυρεμβέργη και 13 χρόνια μετά τη δημιουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, οι εντάσεις έχουν οξυνθεί εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης αλλά και των νέων τεχνολογιών, όπως το διαδίκτυο. Οι επιθέσεις και οι σφαγές συνεχίζουν να καταστρέφουν την υφήλιο στο όνομα μιας θρησκείας ή ενός πολιτισμού. Κατά τη Μireille Delmas-Marty, η επανεξέταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρίνεται αναγκαία, ώστε να καταστούν ισχυρά εφόδια στην πολιτιστική προσέγγιση των λαών.
Η Mireille Delmas-Marty μετά το πέρας των νομικών σπουδών της στο Παρίσι και την απόκτηση του διδακτορικού της το 1969, εξειδικεύτηκε στο ιδιωτικό δίκαιο και τις εγκληματολογικές επιστήμες. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Lille II (1970-1977), Paris XI (1977-1990) και Paris I (1990-2002). Υπήρξε μέλος του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Γαλλίας (1992-2002). Το 2002, εξελέγη μέλος του Collège de France (έδρα «Συγκριτικές νομικές σπουδές και διεθνοποίηση του Δικαίου») και πέντε χρόνια αργότερα μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Η Mireille Delmas-Marty προσκαλείται συχνά να διδάξει σε μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, καθώς και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, της Λατινικής Αμερικής, της Κίνας, της Ιαπωνίας και του Καναδά. Ασχολείται επίσης συστηματικά με την έρευνα στο πλαίσιο της συνεργασίας της με αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς στη Γαλλία. Διευθύνει το Περιοδικό Εγκληματολογικής Επιστήμης και Συγκριτικού Ποινικού Δικαίου και συμμετέχει στις συντακτικές ομάδες γαλλικών και διεθνών νομικών περιοδικών εκδόσεων. Η συγγραφική της δραστηριότητα (στα γαλλικά και τα αγγλικά) είναι πλούσια. Κυκλοφορούν μεταφρασμένα στα ελληνικά τα βιβλία της Πρότυπα και τάσεις αντεγκληματικής πολιτικής (2005) και Τρεις προκλήσεις για ένα παγκόσμιο δίκαιο (2000). Επίσης, η Mireille Delmas-Marty έχει μετάσχει ως νομική εμπειρογνώμων σε επιτροπές της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, του γαλλικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ.ά.
Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος είναι Ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, κατάγεται όμως από την Κεφαλονιά και τη Χίο. Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (1972), πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Paris II το 1977. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται: Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση. Όψεις της ελληνικής εμπειρίας (Θεμέλιο 1983), Το Σύνταγμα και οι εχθροί του στη νεοελληνική ιστορία, 1800-2010 (Πόλις 2011), Ποια δημοκρατία μετά την κρίση; (Πόλις 2013), Πραγματιστές, δημαγωγοί και ονειροπόλοι. Πολιτικοί, διανοούμενοι και η πρόκληση της εξουσίας (Πόλις 2015), Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω. 8+1 πολυτάραχες δεκαετίες (Μεταίχμιο 2020). Από το 1978 ασκεί ενεργό δικηγορία, τώρα πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.