Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«Η ομορφιά του κόσμου». Σκέψεις με αφορμή μια εικόνα στον σταθμό του μετρό Quai de la Gare στο Παρίσι

Συμεωνίδης Θωμάς

5 Απριλίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 37:27 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1621
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Συμεωνίδης Θωμάς

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
05/04/2017

Διάρκεια
37:27

Εκδήλωση
Εκδηλώσεις της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής

Χώρος
Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή

Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής

Κατηγορία
Φιλοσοφία

Ετικέτες
ωραίο, έννοια του ωραίου, αισθητική, ηθική, διεθνείς εξελίξεις, πόλεμοι

Η διάλεξη αυτή διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή.
 

Το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή ιδρύθηκε από την Έφη Μιχελή το 1979. Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η μελέτη, προαγωγή και διάδοση της αισθητικής και της φιλοσοφίας της τέχνης.

Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται με διάφορα μέσα, όπως: παροχή υποτροφιών για μεταπτυχια- κές σπουδές σε θέματα αισθητικής και τέχνης, επιστημονικές εκδόσεις, οργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, διαλέξεων και καλλιτεχνικών εκθέσεων, τη λειτουργία της Θέσης Μιχελή στο Πα νεπιστήμιο Κρήτης για τη διδασκαλία της Αισθητικής και, τέλος, χορηγίες σε πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς με παράλληλους σκοπούς.

Το Ίδρυμα Μιχελή στεγάζεται στην πολυκατοικία της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 79, στην Αθήνα, η οποία σχεδιάστηκε από τον Παναγιώτη Μιχελή. Στο ίδιο κτήριο λειτουργούν η Βι βλιοθήκη Αισθητικής του Ιδρύματος, που είναι ανοιχτή για το κοινό, καθώς και η Αίθουσα Εκθέσεων και Εκδηλώσεων, όπου εκτίθενται μόνιμα, εκτός από τα έργα ζωγραφικής της Έφης Μιχελή, έργα κι άλλων Ελλήνων ναΐφ ζωγράφων.


«Η ομορφιά του κόσμου». Σκέψεις με αφορμή μια εικόνα στον σταθμό του μετρό Quai de la Gare στο Παρίσι


Πώς θα μπορούσε να ορίσει κάποιος σήμερα αυτό που είναι «ωραίο» στον κόσμο; Πώς θα μπορούσε να συνεχίσει να μιλάει κάποιος για το «ωραίο» λαμβάνοντας υπόψη μία σειρά από γεγονότα που συνδέονται με πολεμικές συρράξεις, εχθροπραξίες, εκτοπισμούς, πώς θα μπορούσε κάποιος να μην αισθανθεί ενοχή για τις εικόνες δυστυχίας και καταστροφής με τις οποίες έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος; Η έννοια του ωραίου, όπως και η έννοια της εικόνας, έχουν υποστεί μία σειρά από μεταλλαγές τις τελευταίες δεκαετίες, οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν το αποτέλεσμα μίας διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης ανάμεσα στα πεδία της ηθικής, της πολιτικής και της αισθητικής. Με αφορμή μία εικόνα στον σταθμό του μετρό Quai de la Gare στο Παρίσι, τον περασμένο Δεκέμβριο, θα αναλυθούν οι τρόποι με τους οποίους, η αισθητική συναρθρώνεται με την ηθική και την πολιτική, μέσα από την οπτική των διεθνών εξελίξεων σήμερα.

Συμεωνίδης Θωμάς Δρ. φιλοσοφίας - Διδάσκων στη "Θέση Μιχελή" του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ο Θωμάς Συμεωνίδης αποφοίτησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και την Ανωτάτη Εθνική Σχολή Αρχιτεκτονικής Βαλ ντε Σεν στο Παρίσι. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στη London School of Economics και στην «Αρχιτεκτονική-Σχεδιασμός Χώρου» στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την ανάλυση της φιλοσοφικής ερμηνείας που επιχειρεί ο Theodor Adorno στο Τέλος του Παιχνιδιού του Samuel Beckett. Αυτό το διάστημα πραγματοποιεί μεταδιδακτορική έρευνα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στη Γαλλία. Διδάσκει Αισθητική και Φιλοσοφία της Τέχνης στη Θέση Μιχελή της Σχολής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεωρία Λογοτεχνίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και συμμετέχει στη διδασκαλία μαθημάτων στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό της σχολής Αρχιτεκτόνων-μηχανικών στο ΕΜΠ.

Σχετικές ομιλίες