Μούζας Αλέξανδρος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
22/04/2015
Διάρκεια
85:10
Εκδήλωση
Συναντήσεις με το Ergon Ensemble και τη σύγχρονη μουσική
Χώρος
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη
Διοργάνωση
Ergon Ensemble
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» - Σύλλογος «Οι φίλοι της μουσικής»
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
μουσική εκδήλωση, μουσική παραγωγή
Στο πλαίσιο της δημιουργικής και καινοτόμου συνεργασίας της με το σύνολο σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble η Μουσική Βιβλιοθήκη υποδέχθηκε την Τετάρτη 22 Απριλίου τον manager του συνόλου Αλέξανδρο Μούζα σε μια γνωριμία με θέματα γύρω από τη μουσική, όπως είναι η οργάνωση και η παραγωγή.
Ο συνθέτης και παραγωγός Αλέξανδρος Μούζας στην εισήγησή του με θέμα «Η οργάνωση και παραγωγή ενός μουσικού γεγονότος» ανέλυσε τις διαδικασίες και τις καλές πρακτικές που διέπουν την οργάνωση και παραγωγή μιας μουσικής εκδήλωσης: από τα πρακτικά ζητήματα που οφείλει ο συνθέτης και εκτελεστής να γνωρίζει, μέχρι τα θέματα που σχετίζονται με οικονομικές συμφωνίες, προϋπολογισμούς, φορολογικά ζητήματα, νομικές προδιαγραφές, πνευματική ιδιοκτησία, marketing, προωθητικές ενέργειες, αλλά και τη συμπεριφορά του κοινού,τα χαρακτηριστικά του και τον τρόπο που αποφασίζει (decision making process).
Στόχος ειναι η παρουσίαση όλου του πλέγματος της μουσικής παραγωγής για μια αποτελεσματικότερη πολιτιστική διαχείριση είτε αυτό αφορά έναν εκτελεστή, ensemble ή μεγάλο οργανισμό.
Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον Χάρη Ξανθουδάκη, ηλεκτρονική μουσική και τεχνικές στούντιο με τον Δημήτρη Καμαρωτό, ενορχήστρωση με τον Κώστα Κλάββα και σύνθεση με τον Θόδωρο Αντωνίου.
Σπούδασε Διοίκηση επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει δεχθεί παραγγελίες έργων από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (S-[cool]-life, 2014/ Tusalava, 2012/ Film, 2012/ Asma Asmaton, 2008/ Πετροτσουλούφης, 2004/ Η Τρίσα δεν έφυγε από το σπίτι, 1999), την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την ορχήστρα «Alea III» της Βοστόνης, το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ενώ έργα του παίχτηκαν από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, την Ορχήστρα Πατρών, την Kiyv Classic Orchestra κ.ά.
Από το 1988 και μετά, συνεργάστηκε συστηματικά ως συνθέτης πρωτότυπης μουσικής σε μεγάλο αριθμό τηλεοπτικών σειρών (ΕΤ-1, ΕΤ-2, Mega, Ant1, Alpha), καθώς και ντοκιμαντέρ και διαφημίσεων.
Την περίοδο 1998-2002 συνεργάστηκε με τον χορογράφο Κωνσταντίνο Μίχο και την ομάδα «Λάθος Κίνηση» και πρόσφατα με την ομάδα «Αίρεσις» του Γ. Μπαγουρδή.
Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέους καλλιτέχνες και νέες τεχνολογίες (New Media Edge), ενώ στη συνέχεια δέχτηκε παραγγελία από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» για τη σύνθεση μεγάλης σειράς μουσικών θεμάτων για τα διαφημιστικά «βίντεο» των Ολυμπιακών Αγώνων. Στις επαγγελματικές του δραστηριότητες περιλαμβάνεται η Διεύθυνση Παραγωγής ηχογραφήσεων και εκδόσεων CDs ορχηστρικών έργων, ανάμεσα στα οποία η συλλογή 12 CDs της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας («Αντίς για όνειρο» - δύο αιώνες ελληνικής μουσικής) και 4 CDs συμφωνικής μουσικής Ελλήνων συνθετών της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Είναι επίσης παραγωγός σε πληθώρα μουσικών εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, διατηρώντας δική του εταιρία παραγωγής (ANAX-Cultural Projects).Από το 2008 είναι manager του μουσικού συνόλου Ergon Ensemble, ενώ από το 2009, με το έργο του Cam-Media συνεργάζεται με την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής για το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα στα Γυμνάσια της Αττικής. To 2014 ξεκίνησε συνεργασία στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, δημιουργώντας το πρόγραμμα S-[cool]-life για μαθητές Γυμνασίων. Ανάμεσα στις σημαντικές του συνεργασίες σημειώνεται αυτή με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ως υπεύθυνος των ζωντανών μουσικών συνοδειών των ταινιών από συνθέτες που συμμετέχουν στο Εργαστήριο Film Scoring στο οποίο διδάσκει ο ίδιος, στις διοργανώσεις των πέντε Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου (2010-2014), ο συντονισμός του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου από το 2009 ως σήμερα, το αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (2011), η συναυλία της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής με έργα ειδικά γραμμένα για τις βωβές ταινίες που προβλήθηκαν (2012), το αφιέρωμα στα 80α γενέθλια του sir Peter Maxwell Davies με τίτλο “Icones” στο Μέγαρο Μουσικής (2014) και το μουσικό του θέατρο City Lives που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής το Μάιο 2014. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει σε μόνιμη βάση Μουσική Τεχνολογία και Μουσική Κινηματογράφου σε γνωστές σχολές της Αθήνας. Άρθρα του για μουσική, κινηματογράφο και τεχνολογία έχουν δημοσιευτεί στην Καθημερινή, την Ελευθεροτυπία, στο περιοδικό Πολύτονον και στο www.classicalmusic.gr. Έργα του για ορχήστρα έχουν εκδοθεί υπό τον τίτλο "Music for an imaginary film" από την εταιρία NAXOS στη σειρά “GREEK CLASSICS”. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, του Δ.Σ. της οποίας υπήρξε ταμίας κατά την περίοδο 2002-2012.