Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η πανδημία της νόσου Covid-19 - Τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα

Βατόπουλος Αλκιβιάδης

23 Νοεμβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:20:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 27
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Βατόπουλος Αλκιβιάδης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
23/11/2021

Διάρκεια
00:20:55

Εκδήλωση
Επιστημονικό Συμπόσιο: Η ζωή με την Covid-19

Χώρος
Πολυχώρος του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)

Κατηγορία
Υγεία / Ποιότητα ζωής

Ετικέτες
COVID-19, πανδημία, ιός SARS-COV 2, ανοσία, μεταδοτικότητα, εμβόλια

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (ιδρυτής Σχολή Μωραΐτη) διοργάνωσε επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «Η ζωή με την Covid 19» με δκοπό να εξεταστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στη νεοελληνική πραγματικότητα και να αποτυπωθεί ο αντίκτυπος στον ψυχισμό παιδιών και ενηλίκων, την εργασία, την οικονομία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τους θεσμούς, την επικοινωνία, την επαφή.

Σύνοψη της ομιλίας

Η πανδημία από τη νόσο Covid-19 ξεκίνησε από την πόλη Wuhan της Κίνας τον Νοέμβριο ίου 2019 και συντομότατα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Στην ταχύτατη εξάπλωσή της συντέλεσε ο τρόπος μετάδοσης (μέσω του αναπνευστικού συστήματος), η απουσία ανοσίας στους πληθυσμούς, η πολύ μεγάλη διακρατική κινητικότητα των ανθρώπων, που χαρακτηρίζει την εποχή μας, οι μεταλλάξεις και η εμφάνιση παραλλαγών του ιού με όλο και μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες, με δεδομένη την έκταση και διάρκεια της επιδημίας, είναι η περιστολή της με το δυνατόν μικρότερο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό κόστος. Έτσι, η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας βασίζεται πλέον στο τρίπτυχο: Εμβόλιο - εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκες και αποστάσεις)

Βατόπουλος Αλκιβιάδης Ιατρός Βιοπαθολόγος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ειδικεύτηκε στη Μικροβιολογία (στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός») και την Κλινική Μικροβιολογία. Έκανε τη διδακτορική του διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών και τις μεταπτυχιακές του σπουδές – με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου - στο London School of Hygiene and Tropical Medicine του Παν/μίου του Λονδίνου όπου εξειδικεύτηκε στηv εφαρμογή της Μοριακής Βιολογίας στη διάγνωση αλλά και στη μελέτη της επιδημιολογίας τωv λοιμωδών νοσημάτων. Διετέλεσε Επιμελητής Β’ & Α’ στο Μικρoβιολογικό Εργαστήριo τoυ Iππoκράτειoυ Περιφερειακoύ Γεvικoύ Νoσoκoμείου Αθηvώv (1985-1991), Λέκτορας (1991-1995), Επίκουρος Καθηγητής (1995-2002) και Αναπληρωτής Καθηγητής (2002-2003) στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών. Από τον Ιούνιο του 2003 μέχρι σήμερα είναι Καθηγητής Μικροβιολογίας & Διευθυντής του Τομέα Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας ενώ από το 2009 - στο πλαίσιο της συμφωνίας σύμπραξης της ΕΣΔΥ με το ΚΕΕΛΝΠΟ - έχει την επιστημονική ευθύνη του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας. Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει επικεvτρωθεί στη μελέτη της επιδημιολογίας τωv λoιμωδώv voσημάτωv και ειδικότερα στη μελέτη της μοριακής βιολογίας και επιδημιολογίας τωv voσoκoμειακώv λoιμώξεωv και της μικροβιακής αvτoχής στα αντιβιοτικά.  Γενικός στόχος της ερευνητικής του προσπάθειας είναι η κατανόηση του τρόπου δημιουργίας και διασποράς των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών μέσα στο νοσοκομείο αλλά και στην κοινότητα, με σκοπό αφενός την συμβολή στην πολιτική χρήσης των αντιβιοτικών και στην καλύτερη αντιμετώπιση των λοιμώξεων και αφετέρου την συμβολή στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Σχετικές ομιλίες