Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ ως νησίδα αστικού εκσυγχρονισμού (Δεύτερο μέρος)

Καλογήρου Νίκος

2 Φεβρουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:40:54 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 126

Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τους διοργανωτές. Το BLOD ευχαριστεί θερμά την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και το Δίκτυο Ναυαρίνο για την παραχώρηση του video.

Στη διάρκεια ενός αιώνα από το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο του 1917-21, η οργάνωση της πανεπιστημιούπολης του Α.Π.Θ. σηματοδότησε, με τη συνολική της σύνθεση και με χαρακτηριστικά κτίρια-τοπόσημα, την αστική ταυτότητα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Η κατασκευή των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων λειτούργησε διαχρονικά ως καταλύτης για τις διαδοχικές φάσεις του εκσυγχρονισμού της πόλης και της κοινωνίας. Η παρουσίαση εστιάζει στην ανάδειξη της μοναδικότητας της πανεπιστημιούπολης του Α.Π.Θ. ως νησίδας μοντέρνας αστικής και αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Με αυτή την οπτική, η αρχιτεκτονική διευθέτηση σχετίζεται με την ευρύτερη παιδευτική λειτουργία του Αριστοτελείου στο πλαίσιο του ιδιόμορφου αστικού εκσυγχρονισμού της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης με διαχρονική, πολυπολιτισμική παρουσία.

Καλογήρου Νίκος Αρχιτέκτων - Ομ. Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Νίκος Καλογήρου γεννήθηκε το 1951 στη Βέροια. Το 1975 πήρε το δίπλωμα του Αρχιτέκτονα από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Παρίσι στην Ιστορία, Γεωγραφία και Δημογραφία των Πληθυσμών και Κοινωνικών Ομάδων (DEA, EHESS, 1976), στην Πολεοδομία (Certificat, 1976, Diplôme de Formation Supérieure, 1979, CRU) και στην Αστική και Περιφερειακή Ανάλυση (DEA, Univ. Paris l, 1977). Το 1979 πήρε το διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο Paris 1 - Panthéon - Sorbonne. Θέμα της διατριβής ήταν n διερεύνηση της αστικοποίησης στους περιφερειακούς οικισμούς της Θεσσαλονίκης.

Είναι καθηγητής αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού στο τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο οποίο διδάσκει από το 1983, και διευθυντής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Περιβαλλοντικού Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού. Έχει επιβλέψει πολυάριθμες διπλωματικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές. Την περίοδο 1991- 93 ήταν επισκέπτης καθηγητής στη μεταπτυχιακή σχολή της Architectural Association στο Λονδίνο.

Έχει δημοσιεύσει 250 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και σε πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Υπάρχουν ακόμη περισσότερες από 120 δημοσιεύσεις αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού έργου σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά ή καταλόγους εκθέσεων. Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί 36 βιβλία και τεύχη για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Ως ενεργός πολίτης συμμετέχει στο διάλογο για θέματα της ειδικότητάς του παρουσιάζοντας τακτικά τις απόψεις του στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, στην τηλεόραση, καθώς και από το ραδιόφωνο.

Το ερευνητικό και εφαρμοσμένο έργο του εκτείνεται στους τομείς της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, του αστικού σχεδιασμού, της πολεοδομίας και της επανάχρησης συνόλων και κτισμάτων. Συμμετείχε ως υπεύθυνος ή κύριος ερευνητής σε 30 ερευνητικά προγράμματα που ανατέθηκαν από διάφορους φορείς (Ευρωπαϊκή Ένωση, Υπουργεία, Δήμοι, Πανεπιστήμια). Έχει μελετήσει πολυάριθμα ιδιωτικά και δημόσια έργα που περιλαμβάνουν κατοικίες, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, πανεπιστημιακά κτίρια, μελέτες αστικού σχεδιασμού-πολεοδομίας και αποκαταστάσεις. Το εφαρμοσμένο έργο του έχει δημοσιευθεί και παρουσιαστεί στον ειδικό τύπο και σε σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είχε ακόμη συμμετοχή στη διοργάνωση και επιμέλεια σημαντικών αρχιτεκτονικών εκθέσεων. Το συνθετικό έργο του έχει τιμηθεί με 32 βραβεία και διακρίσεις σε πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Σχετικές ομιλίες