Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η παρουσία των μουσείων στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις

Μάντζιου Λένα

19 Μαρτίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:59:47 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 373
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το μουσείο, από τον 18ο αιώνα, που σταδιακά συγκροτήθηκε ως ίδρυμα με δημόσιο χαρακτήρα είναι συστατικό στοιχείο του αστικού πολιτισμού. Οι μεταλλάξεις του θεσμού από το μουσείο – αποθήκη, στο ελκυστικό μουσείο, έως το μουσείο απινιδωτή της πόλης, μαρτυρούν τον εντεινόμενο κοινωνικό στόχο του μουσείου. Συγχρόνως η σχέση του μουσείου με τις δομές εξουσίας και το εμπόριο αναδεικνύουν διλήμματα όπως η προώθηση της επικοινωνίας αντί της έρευνας και της τέρψης αντί της εκπαίδευσης.

Τις τελευταίες δεκαετίες έγινε αντιληπτό ότι ο πολιτισμός έλκει την οικονομία και προάγει τον αστικό τουρισμό. H ανάπλαση και η επέκταση των πολιτιστικών περιοχών, με βάση τη βιωσιμότητα, τη διατήρηση της μνήμης και την αισθητική, ενισχύουν τη διεθνή παρουσία της πόλης. Σ΄ αυτό το πλαίσιο οι ευρωπαϊκές μητροπόλεις ενδιαφέρθηκαν για τη συγκρότηση της περιοχής των μουσείων (museum cluster). Η εισήγηση παρουσιάζει αποκαλυπτικές περιπτώσεις συμπλεγμάτων μουσείων και διερευνά την παρουσία τους στον αστικό ιστό, υπό το πρίσμα ιδεολογικών, κοινωνικών και ιστορικών γεγονότων. Η περιοχή των μουσείων είναι χαραγμένη στη συλλογική συνείδηση ως ένα ειδικό ποιοτικό στοιχείο της πόλης, ως ένας καινοτόμος τόπος όπου προάγεται η κοινωνία της γνώσης και ο πολιτισμός.

Μάντζιου Λένα Αρχιτέκτων-Μηχανικός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Αρχιτεκτονική Σχολή, ΕΜΠ

Η Λένα Μάντζιου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π, στον Τομέα I Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού. Ως υπότροφος ΙΚΥ εκπόνησε διδακτορική διατριβή με τίτλο: «Μουσείο Τέχνης: Προσδιορισμός των αρχιτεκτονικών μεταβλητών που επηρεάζουν την προετοιμασία του θεατή για την επικοινωνία με το έργο τέχνης».
 

Από το 1985 έως σήμερα διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα. Το ερευνητικό της έργο και η επιστημονική της δραστηριότητα αφορούν κυρίως ζητήματα Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Έχει διακρίσεις σε διεθνείς και πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, συμμετοχές σε διεθνείς και πανελλήνιες εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου, καθώς και δημοσιεύσεις αρχιτεκτονικού ή ερευνητικού έργου. Είναι επιμελήτρια του βιβλίου «Βιοκλιματική αρχιτεκτονική στην Ελλάδα» και συγγραφέας του ηλεκτρονικού ακαδημαϊκού συγγράμματος: «Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός δημόσιου συγκροτήματος: Το αστικό μουσείο».

Σχετικές ομιλίες