Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η περιβαλλοντική καινοτομία

Chantepy Christophe, Baudin Μathieu, Chekchak Tarik, Αλαμανταριώτου Κλεοπάτρα, Vigier Alain, Μιχαλέλης Γιώργος, Van Renterghem Caroline, Κουτίτας Γιώργος, Κιούσης Νίκος

29 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 158:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 889
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης έγινε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Το Blod ευχαριστεί για την παραχώρηση του video.


Ο  κύκλος «Η Νεολαία που καινοτομεί» δίνει το λόγο στους «επιχειρηματίες της αλλαγής» σε μια  συνάντηση αφιερωμένη στην περιβαλλοντική καινοτομία, κατά τη διάρκεια της οποίας Γάλλοι και Έλληνες εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής καινοτομίας παρουσίασαν λύσεις για έναν κόσμο με μεγαλύτερο σεβασμό προς το περιβάλλον.
 
Στην εκδήλωση συμμετείχε, φιλοξενούμενος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, ο Tarik Chekchak, διεθνής εμπειρογνώμων της βιομιμητικής και Διευθυντής Επιστημών και Περιβάλλοντος της Ομάδας Cousteau, παρουσιάζοντας το απίστευτο δυναμικό που προσφέρει η φύση στην Έρευνα και την Καινοτομία. Τον διαδέχτηκε στο βήμα η Ελληνίδα ομόλογός του και ιδρύτρια της Βιομιμητικής Ελλάδος, Kλεοπάτρα Αλαμανταριώτου.
 
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος έδωσε βήμα, στη συνέχεια, σε πέντε φορείς γαλλικών και ελληνικών projects για να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους και να τα θέσουν υπό την κρίση του κοινού:
 
-        ο Alain (Alain Vigier) μετέτρεψε το τηγανόλαδο σε καύσιμο
 
-        ο Γιώργος Μιχαλέλης και ο Δημήτρης Μαζαράκος κατασκεύασαν ένα σύστημα  επεξεργασίας λυμάτων χωρίς να μολύνεται το περιβάλλον
 
-        η Caroline Van Renterghem επινόησε το διασυνδεδεμένο αντιρρυπαντικό φουλάρι
 
-        ο Γιώργος Κουτίτας, ένας σειριακός επιχειρηματίας, συνέλαβε ένα «σχέδιο Paypal» για την ηλεκτρική ενέργεια.
 
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Mathieu Baudin, συνιδρυτής του Institut des Futurs Souhaitables.
 
Η διοργάνωση έγινε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ashoka Grèce και το Impact Hub.


 
Τι είναι η βιομιμητική;
Από τις ελληνικές λέξεις βίος και μίμηση, η βιομιμητική είναι η παρατήρηση και η κατανόηση της φύσης που οδηγούν στην έμπνευση για την παραγωγή καινοτόμων εφαρμογών ιδίως στις τεχνολογίες.
 
Με τη βιομιμητική ασχολούνται όσοι αγαπούν τη φύση : φυσιολάτρες, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, βιολόγοι – και τείνουν προς τον ίδιο σκοπό. Από τη μελέτη του περιβάλλοντος αντλούν έμπνευση για καινοτομίες. Ενώ στους Δυτικούς, γενικότερα, η φύση παραμερίζεται, κάποιοι άλλοι λαοί όπως οι Ινδιάνοι της Αμερικής εμπνέονται ανέκαθεν από τη φύση. Η βιομιμητική διαθέτει ένα τεράστιο δυναμικό σε διάφορους τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, ο αθλητισμός και η αρχιτεκτονική. Προτείνει νέες τεχνικές εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών, με μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον.    Η μίμηση των έμβιων όντων δεν είναι μια νέα επιστήμη εφόσον ο άνθρωπος, παρατηρώντας τα πουλιά, σκέφθηκε να πετάξει κι εκείνος. Η βιομιμητική προτείνει απλά να ξαναβάλουμε τη φύση στο κέντρο της έρευνας ώστε να βρούμε νέες καινοτομίες για την τεχνητή αναπαραγωγή των βασικών ιδιοτήτων ενός ή πολλών βιολογικών συστημάτων.  


Chantepy Christophe Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα

Ο Christophe Chantepy γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1959
Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα
Σύμβουλος Επικρατείας

Σπουδές
-Μηχανικός διπλωματούχος της Ecole centrale de Paris (1981)
-Πτυχιούχος του Ινστιτούτου πολιτικών σπουδών των Παρισίων (1982)
-Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (σειρά Denis Diderot – 1986)

Σταδιοδρομία
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (1986-1990)
-Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο του κ. Michel Charasse, Αναπληρωτή Υπουργού Προϋπολογισμού (1990-1991)
-Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο της Πρωθυπουργού κυρίας Edith Cresson (1991-1992)
-Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Pierre Bérégovoy (1992-1993)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (1993-1997), επίτροπος της κυβέρνησης στη συνέλευση εκδικάσεως ενδίκων διαφορών του Συμβουλίου Επικρατείας, από το 1995
-Διευθυντής του Γραφείου της κυρίας Ségolène Royal, Αναπληρώτριας Υπουργού Σχολικής εκπαίδευσης (1997-2000)
-Διευθυντής του Γραφείου του κ. Michel Sapin, Υπουργού Δημοσίων Υπηρεσιών και Μεταρρύθμισης του Κράτους (2000-2002)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2002-2007)
-Διευθυντής του Γραφείου της κυρίας Ségolène Royal, υποψήφιας για τις Προεδρικές εκλογές (2007)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2007-2012), πρόεδρος γραφείου του Τμήματος εκδικάσεως ενδίκων διαφορών του Συμβουλίου Επικρατείας από το 2010
-Διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Jean-Marc Ayrault (2012-2014)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2014-2015)

Baudin Μathieu Συνιδρυτής του Institut des Futurs Souhaitables



 

 
 
 

 

 


Chekchak Tarik Διευθυντής Επιστημών και Περιβάλλοντος της Ομάδας Cousteau

Μηχανικός περιβάλλοντος, ο Tarik Chekchak παρακολούθησε σπουδές στο Κεμπέκ, στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, κατόπιν στο Πανεπιστήμιο του Ριμούσκι το 1997 (Πτυχίο εξειδικευμένων σπουδών στη διαχείριση της πανίδας και των βιοτόπων) ενώ μεταξύ αυτών των δύο κύκλων σπουδών έλαβε ένα πτυχίο μάστερ στην οικολογία, από το Πανεπιστήμιο του Ορσέ, στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στον Καναδά, εργάσθηκε ως βοηθός ερευνητής σε προγράμματα θαλάσσιας οικολογίας. Ανακάλυψε έτσι τις ομορφιές του Αρκτικού Καναδά και απέκτησε μια πρώτη εμπειρία γύρω από τη ζωή στους πόλους της Γης. Επιστρέφοντας στη Γαλλία, ο Τarik Chekchak εργάσθηκε μεταξύ 1997 και 1999 για το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Στη συνέχεια υπήρξε σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γαλλίας σε θέματα αλιείας και ηγήθηκε αποστολών στον κόλπο της Γουινέας καθώς και στην ανοιχτή θάλασσα της Νέας Γης. Παράλληλα, εργάσθηκε ως οδηγός και αρχηγός πολικών αποστολών στην Αρκτική και την Ανταρκτική. Το 2002, δημιούργησε μια εταιρεία συμβούλων περιβάλλοντος  που ειδικεύεται στην παρατήρηση της αλιείας και ευρύτερα σε σχέδια αειφόρου ανάπτυξης δασικών και θαλάσσιων  οικοσυστημάτων. Δύο χρόνια αργότερα συνεργάζεται με την Ομάδα Cousteau όπου απασχολείται μέχρι σήμερα ως Διευθυντής Επιστημών και Περιβάλλοντος.

Άλλωστε, ήδη από το 2008, ο Tarik Chekchak ενδιαφέρεται για την βιομιμητική, που στοχεύει στη δημιουργία καινοτομίας συμβατής με τη βιόσφαιρα εφόσον εμπνέεται από έμβιους οργανισμούς και φυσικές διαδικασίες.

Συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Biomimicry Europa. Μηχανικός περιβάλλοντος, δύτης, επιστήμονας, συμμετείχε επίσης σε πολλές εκστρατείες στην Αφρική, την Αρκτική, την Ανταρκτική καθώς και στην Μέση Ανατολή. Ενδιαφέρεται ειδικότερα για τη δυναμική που προσφέρουν οι εφαρμογές της βιομιμητικής όταν εμπνέονται από θαλάσσιους οργανισμούς και οικοσυστήματα. Είναι επίσης γενικός γραμματέας της γαλλικής επιτροπής της Biomimicry Europa. Πρόσφατα, διορίστηκε εμπειρογνώμονας της Γαλλικής Κυβέρνησης για τον καθορισμό των στρατηγικών στόχων της γαλλικής θαλάσσιας πολιτικής στις επόμενες δεκαετίες (Grenelle de la Mer).
 

Αλαμανταριώτου Κλεοπάτρα Ιδρύτρια, Biomimicry Greece

Η Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε Μαιευτική στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Πληροφορική Υγείας από το 2008. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Μαιευτική από το Πανεπιστήμιο του Middlesex (2007). Είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Trinity College του Δουβλίνου στον τομέα της καινοτομίας στην υγεία και την εφαρμογή για κινητά. Είναι επικεφαλής και συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά projects σχετικά με τη μεταφορά καινοτόμων γνώσεων. Επιπλέον, είναι ιδρύτρια και Διευθύνων Σύμβουλος της Biomimicry Greece Research and Innovation Centre. Συμμετέχει σε επιτροπές διαχείρισης, βασικές ομάδες, και είναι επικεφαλής ομάδων εργασίας της δράσης EU COST σχετικά το ευρύτερο πλαίσιο, την κουλτούρα και τις συνέπειες του τοκετού, καθώς και σε διάφορα άλλα έργα, όπως ένα κέντρο καινοτομίας στη διαχείριση της υγείας (Ενίσχυση του ρόλου της ιατρικής στη διαχείριση των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας).

Είναι μέλος της Higher Education Academy του Ηνωμένου Βασιλείου, του UKCHIP (UK council for health informatics professionals) και του παγκόσμιου φόρουμ των ομάδων για την υγεία μου. Έχει εργαστεί σε νοσοκομεία (ιδιωτικά και δημόσια) στη Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα.

Από το 2011 είναι μέλος του Knowledge Management Working Group (KM WG) met στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health/Center for Communication Programs (JHU∙CCP) and health innovations. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 10 Ευρωπαϊκά και Εθνικά ερευνητικά προγράμματα και έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών άρθρων και 5 κεφάλαια βιβλίων.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα: πληροφορική υγείας,  Βιομιμητική, e-Health, e-learning, εικονικές κοινότητες, επιστήμη της καινοτομίας και επιχειρηματικότητα, καινοτομία στον τομέα της υγείας, τεχνολογίες κοινωνικής καινοτομίας, επιγενετική, κινητή υγεία, μεταφορά γνώσεων, μαιευτική φυσιολογικού τοκετού και παγκόσμια υγεία.

Vigier Alain Στέλεχος της εταιρείας Roule ma frite

Ο Alain Vigier εργάσθηκε σε πολλούς τομείς πριν αναλάβει τη διεύθυνση του Συλλόγου Oléo-déclic, το 2011. Ο Σύλλογος διευθύνει πολλά προγράμματα που στοχεύουν στη μείωση του αποτυπώματος της ανθρώπινης δραστηριότητας. Έτσι, το πρόγραμμα «Roule ma frite» προτείνει την μετατροπή του χρησιμοποιημένου τηγανόλαδου σε ανανεώσιμη ενέργεια εγγύτητας, συμμετέχοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Ο Σύλλογος βραβεύθηκε στη Γαλλία με την υποτροφία «Zero Waste» που ενθαρρύνει την εργασία τους.

Μιχαλέλης Γιώργος Συνιδρυτής του WTI Greece
Van Renterghem Caroline Ιδρύτρια, Wair

Η Caroline Van Renterghem σπούδασε επικοινωνία πριν αρχίσει να εργάζεται με αντικείμενο τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Καθώς μετακομίζει στο Παρίσι και πηγαινοέρχεται στη δουλειά της με ποδήλατο, σύντομα αναζητά τρόπους προστασίας από τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Επειδή όμως οι αντιρρυπαντικές μάσκες προστασίας είναι αντιαισθητικές, αποφασίζει να χτίσει τη δική της επιχείρηση start-up για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα κι έτσι γεννήθηκε το φουλάρι Wair, με διασύνδεση εναντίον της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τιμάται με το βραβείο των Νέων Επιχειρηματιών της πρόκλησης Cisco 6 και αναπτύσσει την εφαρμογή «be awair» που παρέχει ενδείξεις σχετικά με την ποιότητα του αέρα, μέσω της χρήσης ενός smartphone. Το φουλάρι διαθέτει ένα τμήμα που φιλτράρει τον αέρα και έναν αισθητήρα συνδεδεμένο έτσι ώστε να αναλύει την ποιότητα του αέρα. Όταν το χρώμα του κοκκινίζει, ο χρήστης πληροφορείται ότι πρέπει να τοποθετήσει το φουλάρι στο πρόσωπό του.

Κουτίτας Γιώργος Συνιδρυτής του Gridmates

Ο Γιώργος Κουτίτας σπούδασε στην Ελλάδα και την Αγγλία και εργάστηκε στη συνέχεια ως ερευνητής στο κέντρο CCSR (Ερευνητικό Κέντρο Συστημάτων Επικοινωνίας). « Σειριακός επιχειρηματίας » με περισσότερα από 5 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στο Smart Gride, δημιούργησε ένα σύστημα διαμοιρασμού της ενέργειας σε ομότιμη βάση.

Είναι συνιδρυτής και διευθυντής του Gridmates, του πρώτου συστήματος στον κόσμο που στοχεύει στο να θέσει τέρμα στην ενεργειακή φτώχεια. Ο ίδιος μιλά για το « Paypal της ηλεκτρικής ενέργειας », που επιτρέπει σε οποιονδήποτε το επιθυμεί να δώσει ένα μέρος της ενέργειάς του σε οποιονδήποτε άλλον το έχει ανάγκη.

Κιούσης Νίκος Συντονιστής της οργάνωσης Let’s Do It Greece

Σχετικές ομιλίες