Αρκάς Μιχάλης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
04/07/2017
Διάρκεια
40:00
Εκδήλωση
52ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος
Κατηγορία
Φυσικές επιστήμες
Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2017, κρυσταλλογραφία, υγροί κρύσταλλοι
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση, διοργάνωσε από 3 έως 14 Ιουλίου 2017 Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, που απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.
Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου κάλυψαν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:
- Περιβάλλον – Ενέργεια – Ασφάλεια
- Προηγμένα Υλικά, Μικρο – Νανοτεχνολογία & Διατάξεις
- Βασική Έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες
- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
- Επιστήμες Ζωής
- Νέες Τεχνολογίες και Πολιτιστική Κληρονομιά
Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και του ΕΚΕΦΕ ''Δ''. Επίσης στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου και πρακτική εξάσκηση σε επιλεγμένα εργαστήρια.
Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μία Ημερίδα Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης - Eurαxess - Marie-Currie, καθώς και τις επιστημονικές διαλέξεις του 5th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation (plenary sessions).
Περίληψη της ομιλίας
Περιγράφονται οι τεχνικές χαρακτηρισμού θερμοτροπικών υγρών κρυστάλλων που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο «Λειτουργικά Νανοϋλικά Οργανωμένης Δομής». Δίνεται έμφαση στην οπτική πολωτική μικροσκοπία, τη διαφορική θερμοδυναμική σάρωση και ιδιαίτερα στην περίθλαση ακτίνων X. Με τη βοήθεια μοριακών προσομοιώσεων θα γίνει περιγραφή των διαφόρων υγρών κρυσταλλικών φάσεων και μία εισαγωγή στα τρισδιάστατα πλέγματα συμμετρίας Bravais. Ειδική αναφορά θα γίνει στις θερμικές μεταπτώσεις υπεδιακλαδισμένης πολυαιθυλενιμίνης με μεγάλες αλειφατικές αλυσίδες.
Ο Δρ. Μιχαήλ Αρκάς γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε Χημεία στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1988-92) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή (Πανεπιστήμιο Αθηνών) στην περιοχή των θερμοτροπικών υγρών κρυστάλλων τεταρτοταγών αμμωνιακών αλάτων υπό την επίβλεψη του Δρ. Κ. Μ. Παλαιού στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος». Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών (1992-1997) ήταν κατά διαστήματα επισκέπτης μεταπτυχιακός υπότροφος στο "Institut de Physique et de Chimie des Materiaux de Strasbourg" του CNRS στη Γαλλία. Συνέχισε το έργο του ως συνεργαζόμενος ερευνητής και ειδικό επιστημονικό προσωπικό στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Φεβρουάριο του 2017 είναι ερευνητής στο εργαστήριο «Νανοϋλικά οργανωμένης υπερμοριακής δομής». Είναι συν-συγγραφέας 26 δημοσιεύσεων σε περιοδικά με κριτές 4 κεφαλαίων σε βιβλία και 7 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Τα κύρια τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις περιοχές των υγρών κρυστάλλων και των δενδριτικών πολυμερών.